10/04/2020

Trenta in njena okolica

TRENTA je čudovita dolina, ki se nahaja na primorski strani in sega vse do Bovca. Po dolini teče reka Soča, ki je v poletnih mesecih prava atrakcija za ljubitelje vodnih športov in za ohladitev. Ja ohladijo se lahko najbolj pogumni, ker kdo je že bil ob reki Soči ve zakaj to govorim. Tudi jaz in moja družina se prva leta nismo namakali ali skopali v Soči, danes se jaz že brez problema vržem v mrzlo Sočo. Ko namočiš noge v Sočo čutiš kot neko bolečino, tako je mrzla Soča, ampak se na to mrzlo vodo navadiš, če se vsa leta vračaš.

Če si ljubitelj gora ti res ni dolg čas. Poti tukaj ne zmanjka, vse so lepo označene, samo držati se morate planinskih tabel in znakov. Poti in gore so v tem predelu za izkušene planince in tudi za tiste, ki niso podkovani v hribolazenju. Tudi mi prva leta nismo obiskovali visoke gore, ampak bolj po planinah, obiskovali slapove ter znamenitosti. V bližini je tudi izvir reke Soče, ki si ga morate pogledat, ter se lahko podate po Soški poti vse do Bovca. Soška pot poteka večinoma ob reki Soči, celotna je res kar dolga do Bovca, lahko pa greste nazaj do Trente z avtomobilom, če kdo pride po vas ali pa z avtobusom, no če ste nastanjeni v Trenti. Lahko prehodite samo en del poti in boste navdušeni in polni spominov.

trenta

Spomenikov ter drugih znamenitosti tudi ne bo zmanjkalo. Na vsakem koraku se nekaj najde, kar se splača pogledat in obiskat. V sami Trenti ne smete pozabit na Kugyev spomenik, ki gleda na goro Jalovec, saj je tudi legenda povezana z njim.

. Tudi na botanični vrt ne pozabite v Trenti, ki je lepo označen. Seveda izvir Soče ter mala in velika korita Soče ne smete izpustiti, saj je to  glavna znamenitost ob reki Soči. Ko se boste podali v velika korita Soče boste poleti tukaj našli pravo kopališče, saj se obiskovalci ohlajajo v mrzli reki. Mi se tukaj še nismo kopali saj je vedno bila gneča, raje smo iskali bolj prostore, kjer smo bili sami. Takih mest je ob reki Soči precej.

Tudi korita Mlinarice se splača obiskati ter se sprehoditi ob šumenju vode. Te lepote te tako navdušijo, da jih ne obiščeš samo enkrat, mi smo se skoraj vedno  vračali na ista mesta pa se jih nismo naveličali, ker so res nekaj posebnega.

trenta

V okolici ne manjka tudi slapov, ki so vsi lepo označeni in dostopni za vse ljudi. Čeprav smo mi kampirali v Trenti smo se skoraj vsak dan vsedli v avto in se popeljali okoli, da smo obiskali te prelepe slapove. Včasih smo do teh lepot morali iti tudi vse do Kobarida in Bovca. Ampak to ni daleč in tudi pot  ni naporna. Ko pa prideš do določene točke, ki jo smo obiskali smo itak pozabili na tisto uro vožnje. V Bovcu je krasen slap Virje, ki ti res vzame dih.

Malo ven iz Bovca pa se v Logu pod Mangartom skriva slap Parabola. Če se tja podate, še boste našli več slapov, pot je lepo označena.

trenta

Če se peljete proti Kobaridu vas ob cesti očara slap Boka. Do razgledne točke se lahko podate po označeni poti. Mi smo šli tudi že nad slap Boka, in se podali tudi že po strugi, da smo jo videli čim bolj od blizu. Na razgledni točki pa smo tudi že bili večkrat v vseh teh letih. V samem Kobaridu pa je čudovit slap Kozjak, ki je tudi vreden ogleda. V Trenti se lahko podate po poti Suhega potoka, kjer vas pot pripelje do čudovitega slapa. Če pa hočete se lahko podate še dalje, kjer srečate in občudujete še več slapov. Tudi v dolini Zadnjice, ki je prav čudovita dolina obdana z čudovitimi vrhovi, pridete do slapa pod Komarčo ter Belopotoškega slapu. Če se tam sprehajaš sigurno najdeš te lepote. Če ste ljubitelji gora in se radi podate malo višje vam poti ne bo zmanjkalo. Tudi mi v vseh desetih letih nismo obiskali vseh vrhov.

trenta

Res je, da smo se vozili tudi včasih malo dlje ali pa v sosednjo Italijo, ki je takoj čez Predel, ampak o tem kasneje. Seveda najbolj sem vesel Triglava, saj sem ga osvojil že pet krat. Iz doline Zadnjice sem šel gor že dva krat, enkrat smo šli vsi, takrat smo bili tukaj drugič na počitnicah. Pred dvema letoma, leta 2017 pa sva šla na Triglav z mamo sama in to kar čez Komarčo. Popularen Krn, smo obiskali že dva krat. Seveda pa je Krnsko jezero pravi biser pod Krnom. Blog o Krnskem jezeru pa si preberite TUKAJ.

Tudi na sam Mangart nas je pot popeljala kar dva krat.

Da ne govorim o Kriških podih, kjer vas očara prvo Kriško jezero in če imate srečo srečate kozoroge in tudi planike. Ko se peljete proti Bovcu vas bo med potjo očaral Svinjak s svojo koničasto lepoto. Ni težko priti na njega, samo vam ne priporočam v najhujši vročini.

trenta

Iz Kluž, ki je tudi znana znamenitost smo se podali po poti vse do Rombona. Rombon je znan po Soški fronti. Ta pot mi je ostala v spominu, saj so po poti rovi ter kamniti zidovi. Tudi Čuklja, ki je pod Rombonom ni ostala brez našega obiska, na katero smo šli iz Bovca. Iz prelaza Vršič smo se podali tudi na Prisank, samo smo šli po najlažji poti, ker nismo vedeli kakšne so poti čez okna. Čeprav radi plezamo se ne podajamo radi na izpostavljene in nevarne poti. Raje se vedno držimo varnih poti, ki vemo da jih bomo prehodili brez problema. V dolini Zadnjice je kar nekaj poti, ki vas pripeljejo na čudovite vrhove. Lahko greste do Luknje in uživate ob pogledu na sfingo, tudi če greste samo do Doliča boste uživali na poti. Zadnjiški Ozebnik je zelo osamljen vrh, kjer boste mogoče sami in občudovali Triglav. Saj ga boste imeli pred nosom. Tudi na Prehodavce je luštna pot, ter vam pogledi vzamejo sapo. Če se potepate po Bovcu, se vsedite na gondolo in se popeljite na Kanin. Mi smo šli vse na Prestrelnik. Mi smo bili gor leta 2009, točno takrat, ko so snemali slovenski film Gremo mi po svoje. Takrat smo morali kar stati, ker so snemali en kader. Odpeljali smo se tudi čez Vršič do Kranjske gore, kjer smo šli na Cipernik, tudi na Tromejo smo se podali in vse do Tamarja. Nikoli se nam ni bilo daleč popeljati do naših ciljev. Gore, ki smo jih še obiskali bi lahko še našteval. Med Bovcem in Kobaridom smo tudi opazili tablo Otona. Pot te vodi po stopnicah navzdol in pridete do čudovitega dela Soče. Tukaj lahko tudi malo razhladite svoje vroče telo v mrzli vodi. No nam to tukaj ni uspelo, saj je voda res mrzla. Nazaj do avta pa kar zašficate, saj vas čaka vzpon po stopnicah. Če se podate čez Predel vas srpetine pripeljejo do Rabeljskega jezera, ki pa je prav prijetno za kopanje. Je pa to na italijanski strani. Nad jezerom si vedno navdušen, ko se tam potepaš.

trenta

Če pa ste že enkrat na Italijanski strani naredite en krog proti Kranjski gori in obiščete tudi Mangartski jezeri. Lahko si preberete tudi blog o teh dveh čudovitih jezerih, ki ga najdete TUKAJ. Pred Kranjsko goro pa ne pozabite na naravni rezervat Zelence. Leta 2013 se je na naših počitnicah tudi pridružila nova članica, psička maltežanka Ajša, naslednje leto pa tudi Bučko, ki sta postala tudi prava dva hribolazca.

Ko smo vsa ta leta kampirali v Trenti in uživali v njeni okolici smo res uživali ter se naužili svežega zraka. Videli smo polno vsega, podali se v višave, včasih spali kar v mrzli noči. Ne nismo se naveličali teh krajev, ampak leta 2018 nam je prišla misel, da gremo gledat tudi malo v tujino. Obiskali smo kar precej lepot. Včasih si rečem, da imam Trento in okolico v malem prstu.

Si pa lahko preberete več o našem dopustovanju v Trentu tudi TUKAJ.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Translate »