10/04/2020

VELIKA PLANINA

Imate radi naravo, komaj čakate vikend, da si lahko malo oddahnete od dela. Imam za vas lep izlet, kjer se boste res sprostili in nabrali moči za nov teden. Čeprav se morate malo sprehodit, da vidite lepote, se splača, ker narava ti ponuja res nekaj čudovitega, napolni ti baterije. Vse to ponuja Velika Planina.

velika planina

Mislim, da smo že vsi slišali za Veliko planino, tudi večinoma nas jo je že obiskala. Meni osebno je Velika planina nekaj posebnega, tukaj se res spočiješ, da ne govorim o razgledih, ki jih tukaj ne manjka. Obiščemo jo lahko čez celo leto, najlepša pa je spomladi, ko je vse vijoličasto od cvetočih žafranov, ter poleti ko so na pašnikih krave, v kočah pa pastirji, ki ti ponujajo same domače mlečne dobrote.

velika planina
Velika Planina je najlepša spomladi, ko je vse vijolično od žafranov
velika planina

Veliko planino lahko prehodi vsak od naših najmlajših pa vse do starejših. Poti, ki vodijo iz različnih koncev so lahke, različno dolge. Vsak mora vedet koliko je sposoben prehodit in si izbere tisto pot. Čisto vse poti, ki vodijo na Veliko planino so zelo lepo označene s tablami, tako tudi s planinskimi znaki.

velika planina
Poti so lepo označene z tablami

Za vse tiste, ki pa res ne zmorete pa se lahko gor peljete s sedežnico. Sedežnica se nahaja malo pred Kamniško Bistrico. Naprej morate priti v Kamnik in slediti tablam za Kamniško Bistrico ter opazili boste tudi table za žičnico. Imate veliko parkirišče za svoj avto. Lahko pa tukaj greste gor tudi peš, pot je zelo lepa in ne dolga nekje 3 ure. Meni ena od lepih poti je iz Ušivca, kjer greste čez Malo planino in pridete na Veliko planino. Med potjo imate tudi Domžalski dom, kjer vam nudijo dobrote.

In zakaj je Velika planina tako lepa in priljubljena?

pravega odgovora vam ne morem dati. Ne vem, Velika planina te vabi s svojo lepoto, je nekaj posebnega. Sem jo že obiskala tri krat in vem, da še bom se sprehodila po njej. Vabijo te spomladi cvetoči žafrani, ker so takrat travniki vijoličasti. Poleti kravice, ki se pasejo in prijazni pastirji v kočah. Ponujajo ti zelo dobre jedi, res jih enkrat poskusite. Tudi kapela Marije Snežne je nekaj posebnega, saj je lesena.

velika planina
Kapelica Marije Snežne

Razgledi na kamniško Savinjske Alpe so od tukaj najlepši, lepo se vidita Grintovec ter Ojstrica, skoraj ju imaš na dlani. Poleti se tukaj vijejo kolone pohodnikov, samo se ne rabite bat, da ne bi našli kotiček na pašniku za sebe, da bi uživali ob pogledu. Saj je Velika planina zelo velika, da se najde prostor za vsakogar.

Kako do Velike planine, kje pustit avto?

Kot sem že omenila, poti je kar nekaj in to različno dolge, ampak ne več kot 4 ure je najdaljša. Lahko se podate iz Planine Dol, iz Kraljevega hriba, Stahovice ( ta je najdaljša ), Kranjskega Raka, za Ušivcem in iz hotela Šimnovec. Ker pa imamo večinoma danes že pametne telefone in gor navigacije, ki vse najdejo vam sigurno ne bo težko najti teh parkirišč. Samo vpišite in vam bo vse našla ter vas pripeljala do konca. Samo poiščete table in se podate po označeni poti.

Če še res niste bili na Veliki planini, te ne veste kaj zamujate. Vzemite si čas in se podajte, saj vreme še kar vabi v naravo. Ko boste enkrat jo obiskali, vam garantiram da ne bo zadnjič. To pa zato, ker je lahko dostopna, za vsakogar, prelepa okolica ter čist zrak. pa ne pozabite doma nahrbtnika, da daste v njega nekaj vode ter kaj za v usta. Tudi naši štiri nožni prijatelji so dobrodošli. Sami pa veste kako za njih poskrbeti, ker tudi oni si zaslužijo sprehod po lepi naravi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Translate »