Posted on

Smo ljubitelji gora in radi iščemo poti po gorah, ker se tam sprostimo ter obožujemo naravo. Vedno smo hodili na počitnice v hribe ter tam po 10 dni uživali. Ampak leta 2018 nam je naredil en klik v glavi gremo malo dlje. Ker ima sestra prijateljico v Slovaški in ji je enkrat poslala razglednico iz Visokih Tater, nam ni bilo težko razmišljat kam gremo naslednjo leto. In tako smo se res podali v Slovaško in Visoke Tatre raziskovali dobrih 10 dni.

Kaj so Visoke Tatre?

To je gorovje na severu Slovaške, nekaj podobnega kot naše Karavanke ali Julijske Alpe. Najvišji vrh Visokih Tater je Gerlachovski štit, ki je visok 2655 metrov. Tatre mejijo tudi z Poljsko, saj se na višje vrhove lahko podate tudi iz Poljske strani.

visoke tatre
Visoke Tatre kar vabijo s svojo lepoto
Kaj vse lahko obiščete?

Poti v Tatre so lepo označene, tako, da se ne boste nikjer izgubili. Tudi mi smo bili v dilemi kako bomo kaj našli in kako bodo potekale naše poti. Malo smo vedeli kaj bi radi obiskali, kam se bomo podali in od kje naj štartamo. To nam sploh ni bilo težko poiskati na spletu, Klavdija in mama sta tudi imele tudi eno aplikacijo o Tatrah, da še je bilo vse lažje. Če se sprehajate po Visokih Tatrah vas poti pripeljejo do čudovitih gorskih jezer, ki jih tukaj res ne zmanjka. Med potjo pa je kar nekaj koč, kjer se lahko okrepčate ter nekaj pojeste, če nimate s sabo.

visoke tatre
Oznake v Visokih Tatrah
Iz Štrbskega plesa:

od tukaj vodi kar nekaj poti na razne vrhove.

Štrbske pleso

Mi smo imeli cilj obiskati Popradsko pleso ter Velke Hincovo pleso, ter če bo čas dopuščal še na Koprovsky štit. Pot do Popradskega plesa je zelo lepo označena. Pot je videti, kot da bi bila tlakovana s skalami in kot da se sploh ne bi nikamor vzpenjal.

visoke tatre
Tlakovana pot

Zelo lahko prehodna ter med potjo se odpirajo tudi prelepi vrhovi. Mi smo hodili do Popradskega plesa nekje 2 uri. Tukaj je tudi Chata pri Popradskom pleso. Čudovito jezero te tukaj kar vabi.

Mi smo nato nadaljevali pot naprej proti Hincovem pleso. Tukaj nimaš znakov kot pri nam. Ampak moraš nekako ugotovit katere poti se moraš držati, rdeče, modre ali zelene in nato slediš tem oznakam. Tukaj naprej smo mi šli po modri poti. Pot je res lepo označena in med potjo kar precej tabel, tako da se ne moreš izgubiti. Pot poteka po čudoviti Mengusovski dolini vse do Hincovega plesa. Tudi tukaj je pot drugačna, kot pri nas v Sloveniji, hodiš kot da bi hodil po ravnem, sploh ne veš da se kam vzpenjaš in pot je tlakovana s skalami. Tudi do sem smo mi potrebovali nekje 2 uri, ker mi se res večkrat ustavimo, slikamo ter opazujemo okolico ter vrhove. Moram pa povedat, čeprav je bilo sonce, je zrak bolj hladen, pa vedno pihlja.

Jaz sem se podal sam na Koprovsky štit. Prvo je mislila mama z mano iti ampak si je premislila. Mene so počakali pri čudovitem Velke Hincovo pleso. Jaz sem z vrha videl še nekaj čudovitih jezer.

Hincovo pleso je tudi v Visokih Tatrah največje in tudi najglobje jezero na Slovaški strani.

https://www.youtube.com/watch?v=5MoeOPBTfaU
Iz Stary Smokovec:

Naš plan je bil, da gremo po poti Vodopady Studeneho potoka. To je pot ob potoku, kjer pa srečuješ tudi slapove. Ampak mi smo na koncu pot nadaljevali še dlje. Podali smo se vse do petih jezer ter Teryho chate.

Tukaj lahko izberete do Hrebienoka dve poti. Ali greste peš nekje 45 minut ali pa se 7 minut peljete za samo 11 EUR (povratna karta z zobato železnico). Seveda mi smo se z peljali in doživeli nekaj novega.

visoke tatre
Zobata železnica

Od Hrebienoka vodi ogromno poti na razne vrhove, kočam ter jezerom. Morate vedet kam bi se radi podali ter gledate tisto barvo oznak. Tukaj je tudi atrakcija železni medved in seveda tudi koča, kjer ne boste ostali lačni. Naša pot je šla mimo Bilikova chata in tukaj si že slišal šumenje potoka.

visoke tatre
Oznake, ki so označene po barvah. Celotno pot se potem držite samo tiste barve.

Ko prideš do Studeneho potoka, greš vedno ob potoku. Spet smo prišli do Rainerova utulna ( koča), kjer se lahko okrepčaš.

Prideš tudi do slapov na koncu pa je največji slap Obrovsky vodopad, ki pa pravijo da je tudi najlepši slap v Slovaški. Če mene vprašate se strinjam, res je fantastičen.

Obrovsky vodopad

Malo po tem velikem slapu smo spet prišli do koče, Zamkovskova chata. Tu koč ne manjka in lačen ne moreš biti.  

visoke tatre
Zamkovska chata

Ampak mi se nismo dali, pot smo nadaljevali dalje, gledali smo table in smo rekli, časa imamo dovolj gremo do Teryho chate.  Nismo vedeli kaj nas tam čaka, ampak smo se podali po Velki Studeni dolini in daleč videli slap, ki smo se mu vedno bolj približevali.

Malo pred kočo se je le pot začela vzpenjati. Vse okoli pa smo bili deležni krasnih razgledov. Pri Teryho chati nas je pričakalo presenečenje, prišli smo v dolino petih jezer. Pri koči sta bili dve, eno je bilo prav krasno, ostala tri so bila malo oddaljena in midva z mamo sva jih šla iskat.

Na poti nazaj smo pa še bili deležni poziranje lisice, ki pa jih je v Tatrah ogromno.

visoke tatre

Če boste tukaj se le podajte po tej poti ne bo vam žal in pot ni naporna in ne dolga.

Tatranska Lomnica:

Kot vedno smo tudi tukaj imeli plan do Skalnatega plesa in tam se bi dva odločila, da gresta z gondolo na Lomnicky štit.

Celo pot nas je spremljala velika megla in nismo videli nikamor. Takoj smo vedeli, da s te gondole ne bo nič, saj brez veze če pa ne bom nič videli. Gondola pelje že iz Tatranske Lomnice in zmes moraš prestopit na drugo gondolo, s to se potem pelješ do Skalnatega plesa in dalje spet z drugo gondolo.

In tu, ko prvič prestopiš sem zagledal avte GOCAR, ki se lahko pelješ v dolino po cesti. Takoj sem si rekel da to pa bom sigurno šel. V treh urah smo prišli do Skalnate chata, ter naredili en krog okoli jezera.

Tukaj je tudi astronomska postaja, do nje ne moreš ker je ograjeno. Pogledov nismo imeli nobenih, ker je bila non stop megla.

visoke tatre
Astronomska postaja
visoke tatre
Tabla pred astronomsko postajo

Hitro smo se podali nazaj v dolino. Ampak midva s Klavdijo sva se peljala s GOCAR, super izkušnja.

visoke tatre
Spust je bil fantastičen, če bi imel možnost bi zagotovo ponovil

Škoda res, da smo imeli meglo, ampak kolikor se je videlo je bilo lepo. Bo pa Lomnicky štit ostal za drugič.

Kje prespati v Visokih Tatrah?

Mi vsa leta kampiramo s šotorom, tako smo tudi tukaj v Slovaški. Že doma je mama našla kamp Rijo v Stary Lesni, blizu Stary Smokovec. Lep majhen kamp, ki ti ponuja vse kar rabiš. Vse poti smo imeli blizu. Je pa v bližini kar nekaj apartmajev in hotelov. Tako, da malo poiščite na Bookingu ali Airbnb.

Mi smo res tukaj bili 10 dni, ampak smo se vozili tudi drugam v druge kraje. V Visokih Tatrah nam je ostalo še kar nekaj neraziskanih poti. Ker tukaj so tudi prave lepote, prelepi vrhovi, zato se bomo sem še sigurno vrnili. Če imate radi gore se kar pogumno odpravite v Slovaške Visoke Tatre, vse poti so lepo označene, edino malo doma poglejte kam bi radi šli, da boste vedeli kje štartati. Pa varno hojo po Visokih Tatrah.