Posted on

Brno je 2. največje mesto v Češki. Nam je bilo mesto naravnost prečudovito. Kako le nam ne bi bilo, saj je veliko in ima prav čudovite znamenitosti, ki so vredne obiska. Mesto smo si mi ogledali v enem dnevu in mislim, da je to bilo dovolj. V enem dnevu se da videti celotno mesto. Drugače pa več kot dva dni tudi ne potrebujete.

brno
Kaj si ogledati?

Brno je čudovito mesto, z prečudovitimi znamenitosti. V nadaljevanju bom opisala nekaj najlepših, ki jih res ne izpustite iz vašega ogledovanja mesta. Sem pa prepričana, da ko se boste sprehajali, boste videli še veliko več znamenitosti, ki vam jih Brno ponuja.

KIPI:
 • Socha spravedlnosti

Kip, ki je narejen po stilu sodobne umetnosti. Mogoče se bo nekaterim kip zdel malo čuden, nekateri pa ga bodo oboževali. Vsak po svoje. Meni je bil prav lep in ga je zagotovo vredno iti obiskat in si ga ogledat.

 • Socha Markrabete Jošta Lucemburskeho

Kip, zelo visok kip, ki pa ponazarja viteza na konju. Mogoče je malo nerealističen, zaradi konjevih dolgih nog, ampak vseeno vreden, da si ogledate tudi to znamenitost. Kipar, ki je naredil ta kip je Jaroslav Ron.

brno
 • Sloup Nejsvetejši Trojice

Tale kip je naredil kipar Antonin Schweigel. Naredil ga je leta 1729. So pa upodobljeni sn. Jan Nepomuckeh, sv. Primitiv in sv. Konstatin.

 • Boži muka

Je tudi spomenik oziroma kip, s tem pa da se nahaja na manjšem hribu, od koder pa je pogled na en del Brna. Okoli je tudi nekaj klopc, kjer lahko posedite. Lahko rečem, da je tukaj tudi mir.

brno
CERKVE/KATEDRALE:
 • Kostel svateho Tomaše

To je prečudovita katoliška cerkev, ki ima baročen slog. Oglejte si jo od zunaj in tudi od znotraj. Nahaja se v centru Brna in je zagotovo vredna obiska.

Zunanjost
brno
Notranjost
 • Kostel sv. Jakuba

Cerkev se nahaja zraven/nad kostnicami. Arhitektura cerkve je prečudovita, prav tako pa se lahko podate v notranjost cerkve in si jo ogledate še od tam. Notranjost cerkve je okrašena v baročnem slogu. Povzpnete se lahko tudi na stolp, kjer vas bo vstopnina stala 50 KČ, to je približno 1,93 €. Stolp je visok 94 metrov, tako da lahko pričakujete razgled na celotno mesto Brno.

 • Katedrala svatych Petra a Pavla

Po mojem mnenju kar najbolj znana katedrala v Brnu. Čudovita od zunaj in od znotraj. Možno se je povpzneti tudi na stolp in od tam videti razgled na mesto. Vstopnina za stolp znaša 40 KČ, to je približno 1,54 €.  Sprehodite se lahko okoli celotne katedrale in jo tako občudujete iz vseh smeri.

Notranjost katedrale
OSTALO:
 • Hrad Špilberk

Do gradu vodijo več poti, v bistvu lahko rečem da je kot en park. Ko prispete na grad, je pa od tam prečudovit razgled na mesto Brno. Sprehodite se lahko tudi okoli gradu in obiščete muzej v notranjosti. Mi se notri nismo podali, tako da ne vem kako izgleda muzej. Je pa možno od znotraj videti tudi grajsko ječo.

brno
 • Mestansky dum Schmetterhaus

Prečudovita modra stavba pred katero pa lahko najdete tudi kipce oziroma strukture ribic. Ampak stavba je prečudovita od zunaj in se je vredno sprehoditi do nje.

brno
 • Kostnice u sv. Jakuba

Meni najbolj zanimiva stvar v Brnu, ki smo jo obiskali. V bistvu je to pravo grobišče, kjer so našli veliko kosti. Odkrili so jih leta 2001. Vstopnina za to znaša 140 KČ za odraslo osebo, kar je približno 5,40 €. Opozorim naj, da je pa kostnica odprta od torka do nedelje, med 9.30 in 18.00 uro. Ob vstopu pa vam ponudijo besedila v sedmih različnih jezikih. Tukaj se nahajajo kosti iz 13. stoletja in večina ljudi je umrla od epidemij kuge in kolere ter tudi vsi tisti, ki so umrli v tridesetletni vojni. Kostnice vsebujejo kosti od več kot 50000 ljudi. Kostnice so ena izmed znamenitosti, ki jo res ne izpustite iz vašega ogleda.

brno
 • Labyrint pod Zelnym trhem

Čeprav mi tega labirinta nismo obiskali, ga bom vseeno vključila, ker izgleda zanimivo in vredno obiska. Bomo pa ga obiskali drugič, če se še kdaj vrnemo. Ko hodite po labirintu odkrivate srednjeveške hodnike in kleti. Ogledi so vodeni in potekajo v skupinah. Vodiči vam bodo povedali tudi kakšne legende, je pa možen avdio vodič v petih različnih jezikih. Vstop v labirint pa je vsako eno uro. Vstopnina za odraslega je 160 KČ, kar je nekje 6,20€. Veliko informacij o labirintu lahko dobite tudi na TIC Brno. Še posebej poleti je pa vstopnice najboljše rezervirati preko spleta, zaradi priljubljenosti.

 • Kašna Parnas

Baročna fontana. Zgradil jo je avstrijski arhitekt, leta 1695. Ko jo boste videli na lastne oči, boste vedeli zakaj sem jo tukaj omenila. Fontana je res čudovita.

brno
Kje jesti/piti?

Po samem centru Brna je veliko restavracij in tudi ponudb hitre prehrane. Vam pa priporočam Kitajsko hrano nasproti glavne železniške postaje. Teh je tam veliko, kjer vam ponujajo tudi različne vrste jedi. Dobite pa vso hrano za zraven, ker niso to restavracije ali gostilne, da bi pojedli na licu mesta. Mi smo tukaj jedli in smo bili zadovoljni. Obrok je bil tako velik, kot v kakšni restavraciji in pa še poceni, med 3 in 4€ smo mi dali za en obrok. Odvisno kaj naročite, so pa cene napisane.

Prenočišča

Prenočišča zagotovo ne bo težko najti. Booking ali Airbnb ponujajo veliko prenočišč. Seveda za vse tiste, ki imate radi kampiranje je pa tudi kamp v bližini. Najbližji kamp je vstran le 16 kilometrov in se imenuje Autokemp Obora.  Spali na ulici zagotovo ne boste. Se bo že našlo nekaj po vaših željah.

Brno je mesto z veliko čudovite arhitekture. Znamenitosti so v veliki večini v samem centru. Jaz vam priporočam, da se kar sprehajate po Brnu in ne, da se vozite z tramvaji ali čem drugim. Tako boste Brno res doživeli. Pa uživajte.