Posted on

Pisalo se je leto 2016, ko smo se odpravljali iz dopusta domov. Takrat smo kampirali v kampu Trenta in smo raziskovali okoliške hribe. Ker nikoli nismo imeli direkte poti domov, smo se za letos odločili, da se odpeljemo proti Großglocknerju (Veliki Klek). Že dolgo smo gledali preko spleta to prečudovit Großglockner ter vso okolico in nas je zato privabilo.

Same poti ni bilo težko poiskati, saj so že takrat bili pametni telefoni. Naša pot je potekala čez Korensko sedlo, po stari cesti proti Lienzu, tam pa te table že usmerijo za cesto Großglockner. Nekje 17 km Großglockner Hochalpenstrasse je treba plačati 26€. Ta cesta je zelo lepo urejena ter nam nudi zelo lepe razglede na vso okolico. Po tej vijugasti cesti te spremljajo neverjetni pogledi na gore ter med potjo se lahko ustaviš, da fotografiraš slapove, ki so res bujni.

großglockner
Eden izmed slapov

Nas je tudi presenetilo v avgustu sneženje, dobro da imamo vedno na dopust poleg sebe debele vetrovke. Cesta nas nato pripelje do parkirišča v garažni hiši Franz-Josefs-Höhe, na 2369 metrih.

Kam lahko greste od parkirišča?

Tukaj pa se lahko podamo po različnih poteh naprej. Mi smo si najprej tukaj pogledali okoliške gore ter gledali proti samem Großglocknerju, ampak pol ga je bilo vedno v megli. Pač nismo imeli sreče z vremenom. Tukaj je tudi hotel, kjer se lahko najeste ali pa prespite, samo zagotovo rabiš rezervacijo. Nato smo malo gledali kam se bi podali in videli smo doli eno ledeniško jezero in dol se je vilo kar kolone ljudi. Pa smo se tudi mi podali po poti, ki je lepo speljana.

großglockner
Pot navzdol

Ob vsej sreči vas bo na poti gledal tudi sam Großglockner, ampak mi smo žal imeli nesrečo ter je vrh prekrivala megla. Do jezera dol kar hitro prideš, lahko se podate naprej do ledenika, mi se nismo. Je pa tudi zobata železnica, ki vas pripelje do samega ledenika in nazaj.

großglockner

Tu vam priporočam, da se toplo oblečete, ker je kar mrzlo in tudi zna močno pihat. Po nekaj lepih fotografijah smo se mi podali nazaj gor.

großglockner

Gori smo bili presenečeni, da se je megla malo razkadila in smo imeli lepše razglede. Zgoraj smo se še malo sprehodili ter imeli srečo opazili kar nekaj svizcev, ki so prav lepo pozirali. Seveda v trgovini smo si nakupili spomine ter se nato podali proti domu.

großglockner
Ni se dal motiti in je poziral na skali

Do doma smo imeli kar dolgo vožnjo, saj smo doma na Štajerskem. Hvaležen sem mami, da zelo rada vozi in nas je peljala na tako dolgo pot. Sem se bomo sigurno še enkrat podali, ker naša želja je, iti vse do ledenika.

großglockner
Pot proti domu