Booking.com
Posted on

Krakov je drugo največje mesto na Poljskem. Velja pa tudi za enega izmed najstarejših mest. Tudi, ko vstopite v samo mestno jedro boste videli zakaj velja Krakov za eno izmed najstarejših mest. Je pa mesto čudovito in zagotovo priporočam ogled oziroma obisk. Mesto je najboljše raziskovati dva dni, lahko tudi več če hočete, ker mi smo ga samo en dan in nismo videli vsega. Bo pa to razlog, da še to mesto obiščemo enkrat.

Krakov
Kočije lahko srečate po celotnem starem mestnem jedru
Kaj si ogledati?

Krakov ima res polno znamenitosti. Moram reči, da je to mesto res čudovito in vredno obiska. Krakov ima polno cerkva oziroma katedral.

Cerkve in katedrale
 • Bazylika Mariacka

To je Katoliška cerkev, ki se nahaja zraven znamenite tržnice v samem starem mestnem jedru. Cerkev je tukaj že od konca 13. stoletja. Možno si je ogledati tudi notranjost cerkve. Je pa za vstop potrebno plačati. Vstopnina je pa 10 Zlotov, kar je pa nekje 2,33€. Lahko greste tudi na vrh stolpa te cerkve, tukaj pa je vstopnina 15 Zlotov, kar je nekje 3,50€. Iz stolpa je razgled na Krakov. Prav tako pa si je možno ogledati tudi zvonik, vstopnina za ta ogled pa je prav tako 15 Zlotov.

krakov
 • Klasztor Ojcow Dominikanow

To je samostan in cerkev v katerem lahko najdete Dominikance. Je pa zgradba iz 19. stoletja, ker je prejšnja iz 15. stoletja pogorela. Od zunaj je prečudovita, lahko pa greste tudi v notranjost.

krakov
 • Katedra Wawelska

Katedrala se nahaja zraven gradu v Krakovu. Za moje mnenje je to bila najlepša katedrala v Krakovu. Tudi notri lahko greste in boste videli, da ni samo prečudovita od zunaj. Je pa katedrala iz 14. stoletja. Pred katedralo sem videla znak, da je prepovedano fotografiranje v notranjosti,ampak mislim, da tega nihče ne upošteva, saj je takrat veliko ljudi slikalo. To katedralo, ko ste enkrat v Krakovu morate videti.

 • Kosciol sw. Anny

Katoliška baročna cerkev čisto zraven starega mestnega jedra. Zagotovo je vredna ogleda od znotraj in od zunaj. Je pa to cerkev iz 18. stoletja. Tudi te znamenitosti ne spustite iz ogleda.

 • Kosciol sw. Jana Chrzciciela i Jana Ewangelisty w Krakowie

Katoliška cerkev, ki je žive oranžne barve. Ne pozabite si ogledati tudi notranjosti te cerkvice. Cerkev ni velika, ampak mislim, da si pa zasluži omembe. Mene je očarala zunanja barva cerkve. Je pa iz 12. stoletja.

Krakov
Ostalo:
 • Wieza Ratuszowa

Stolp, ki se nahaja zraven tržnice. Na vrh stolpa lahko tudi greste in opazujete prečudovit razgled na celotno mesto. Na stolp se gre po ozkih stopnicah. Je pa stolp iz 16.stoletja. Vstopnina je 10 zlotov na osebo, to pa je nekje 2,34 €. Je pa se res vredno sprehoditi na vrh in si pogledati razgled.

Razgled na mesto Krakov
 • Sukiennice

Znamenita tržnica z različnimi stvarmi. Na voljo so spominki, nakit in še marsikaj. Se pa splača obiskati to tržnico. Je pa to tista znamenita stavba v Krakovu, ki jo v bistvu vidite na vsaki sliki. Tudi zapravite lahko veliko tukaj, ker imajo res marsikaj. Ko ste enkrat v Krakovu tega ne zamudite, da vam pozneje ne bo žal. Zna pa notri biti gneča.

 • Wydzial Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellonskiego

To je v bistvu pravna fakulteta, tako da notri v to stavbo ne morete. Ampak je stavba čudovita od zunaj. Je ena izmed najstarejših univerz v Evropi. Stavba, ki vas bo zagotovo očarala s svojim izgledom. To vam lahko zagotovim.

krakov
 • Barbakan Krakowski

V tej stavbi, ki izgleda kot grad se nahaja muzej. Muzeja mi nismo obiskali, ampak smo si pa stavbo ogledali le od zunaj. Zunanjost je prečudovita, saj ima res neko obliko gradu. Je pa drugače vstopnina v muzej 9 zlotov, nekje 2,10€.

 • Brama Florianska

To so vrata, ki vodijo v in izven starega mestnega jedra. Prvič so vrata omenjena v 14. stoletju. Zagotovo se splača pogledati ta vrata, oziroma tudi iti čez njih.

 • Zamek Krolewski na Wawelu

Grad, ki se nahaja zraven katedrale. V notranjost gradu mi nismo šli. Notri bi naj bil muzej oziroma razne razstave. Vse delovne čase in pa vstopnine v grad lahko najdete na njihovi spletni strani.  Zgrajen je bil v 13. ali 14. stoletju. Med zgodovino je menjal kar nekaj lastnikov.

Krakov
Spomeniki
 • Pomnik Adama Mickiewicza w Krakowie

Kot že ime pove je to kip Adama Mickiewicza. Nahaja se zraven tržnice. Je pa ta Adam bil poljski pesnik. Spomenik si je vredno ogledati, saj je čudovit.

krakov
 • Rzezba Igora Mitoraja ˝Eros Bendato˝

Še en kip zraven tržnice. Tega tudi zagotovo ne boste zgrešili. Je v bistvu glava, ki je votla in ovita v povoje. Je pa res veliko turistov okoli tega kipa, tako da je kip težko dobiti na sliko sam. Kip pa je naredil kipar Igor Mitoraja leta 1999.

PRENOČIŠČA

Hotelo, hostlov in apartmajev je v Krakovu veliko. Malo poglejte na Booking (za ogled vseh prenočišč preko Bookinga kliknite TUKAJ) in Airbnb. Prav tako sta v bližini mesta tudi dva kampa, ki pa sta: Camping Smok in pa Camping Korona.

Krakov je mesto z prečudovito arhitekturo. Vzamite si dan ali celo boljše dva dni za raziskovanje tega mesta.  Lahko se sprehodite tudi ob reki Visli. Mesto je res vredno obiska in sama bi ga obiskala še enkrat. Obiščite ga tudi vi, ker vam zagotovo ne bo žal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.