Posted on

Ko smo se odločili za psa smo vedeli, da bo ena odgovornost več, da ne bo nikoli ostal doma, ko gremo mi na počitnice. Dobro smo premislili, preden smo se odločili za psa. Na koncu sta v naša življenje stopila kar dva, no danes je še tukaj samo en, naš popotnik Bučko. Bom pa pisala v dvojini, saj je naša Ajša odšla za mavrico leta 2022, kar pomeni, da je z nami prepotovala kar 15 držav. Za ta blog pa sem se odločila, zato ker opažam, da lastniki psov vedno bolj sprašujejo kaj potrebuje pes za vstop v določene države. Informacij je na družbenih omrežij ogromno, nekateri pa tudi podajajo napačne informacije. Na vse zadnje pa potovanje s psom sploh ni tako težko.

potovanje s psom

Vem, da nas je kar nekaj lastnikov psov, ki potujemo z njimi, ki jih ne puščamo v varstvu. Mi smo z našima dvema prepotovali kar nekaj držav, zato smo potrebovali nekaj več kot samo potni list in redno cepljenje proti steklini. Ni vedno dovolj samo potni list za psa. Že, če se odpravimo na Balkan-v Srbijo, potrebuje pes titer test. Kaj je titer test? Na kratko, to je test, ki pokaže višino protiteles v krvi psa.

TITER TEST

Zato je dobro in vam zelo priporočam, da titer test naredite za psa, saj vam potem velja do smrti vašega psa. Seveda ne boste rabili ponavljati, če bo vaš pes redno cepljen proti steklini. Titer test je potreben, ko se vračate nazaj v EU iz držav, ki niso v EU. Ogromno krat prebereš na družbenih omrežij, saj ni nujno, da ga ima, nas ni nihče gledal in nič preverjal. Ja, danes vas mogoče ni, drugič pa bo nekdo drug na meji in ga bo to zanimalo. In kaj bo potem, kako boste rešili problem? Zato ne delajte tega in ne poslušajte teh lastnikov. Mislim, da gre vsak v določeno državo na dopust s psom z razlogom. Da prispe na določeno destinacijo, ne pa, da se mora na meji obrniti, ker nima s sabo vseh papirjev. 

Vedno je pravi naslov veterinar, da vam pove, kaj potrebujete, če se odpravite kam dlje, ven iz EU. Ogromno informacij pa lahko najdete tudi na tej spletni strani https://www.gov.si/podrocja/kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrana/uvoz-izvoz-in-trgovanje-z-zivalmi-rastlinami-rastlinskimi-in-zivalskimi-proizvodi/potovanje-s-hisnimi-ljubljencki/. Tukaj tudi jaz najprej poiščem informacije, potem pa se obrnem dalje, največkrat kar na veterinarja ali kar na veterinarsko inšpekcijo. Kot sem že omenila, v sosednje države, v države, ki so v EU, ne potrebujete nič posebnega. Dovolj je potni list in pes mora redno bit cepljen proti steklini.

POTEPUŠKI PSI

Lastniki psov se bojijo v določenih državah potepuških psov. Vam povem, smo prepotovali kar nekaj držav kjer je ogromno potepuških psov. Ena od teh držav je tudi Romunija. Tukaj smo na vsakem koraku srečali ogromno takih psov, ki so se prosto sprehajali. Nikoli nismo nikjer imeli težav s temi psi. Ti psi te večinoma pustijo na miru, se ne zmenijo za druge pse. Res pa je, da čakajo, če jim boste dali kaj za jesti. Mi smo naša dva kužka večinoma imeli brez povodca in nikoli težav. Ti psi niso agresivni, včasih so videti, kot da imajo nekje lastnika. Zato pa je dobro, da vaše pse pred potovanjem zaščitite pred zunanjimi in notranjimi zajedavci. Tudi v Bosni, Srbiji, Makedoniji, Turčiji in Bolgariji je ogromno potepuških psov.

Turčija in veterinarsko spričevalo

Leta 2022 smo z avtom potovali v Turčijo. Seveda z nami tudi naša dva kužka. Že pol leta prej sem našla podatke kaj pes potrebuje za vstop v Turčijo. Ampak ne dolgo za tem sem na družbenem omrežju zasledila zapis od nekoga, da pes ne potrebuje ničesar, saj njih nihče ni gledal, za psa se niso zmenili. Ok, sva si rekli z mamo, njih mogoče res ni nihče, mi se pa zaradi enega papirja, ki ga naša dva psa potrebujeta in tistih 35 EUR-koliko stane ta papir, ne bomo vračali domov. Za Turčijo pes potrebuje VETERINRSKO SPRIČEVALO O ZDRAVSTVENEM STANJU. To spričevalo ti izda veterinarska inšpekcija in mi smo leta 2022 plačali 35 EUR za to. Mora pa biti izdano najmanj 24 ur pred vstopom v državo in največ 4 dni. Ker se letos odpravljamo v Maroko, in z nami potuje tudi naš Bučko, bomo potrebovali isto spričevalo.

Velika Britanija

Lani, oziroma leta 2023 smo potovali po Veliki Britaniji. Tudi tukaj ni bil dovolj potni list. 24 ur preden smo vstopili v samo državo je Bučko dobil tableto za srčno glisto. Veterinar je točno vedel katero tableto mora dobiti in vse to mora bit zabeleženo v sam potni list. Zabeležen je datum in točna ura. Potni list so na meji zelo podrobno pregledali. So nam še komplicirali, ker je veterinar popravil datum. Tudi tukaj morate paziti, da je vpisan datum vsaj 24 ur prej in največ 5 dni. Kasneje vas ne bodo več spustili v državo, prav tako niti minute prej. Isto velja za Finsko. Nismo še tam bili, ampak smo že gledali, ker je bila v planu Norveška. Potovanje s psom po Veliki Britaniji je res vrhunsko, saj so psi sprejeti kar vsepovsod, razen v živilskih trgovinah.

Pes ni ovira za potovanje, prav tako se ni težko pozanimati, kaj pes potrebuje za vstop v določene države. Danes nas lahko družbena omrežja malo zmedejo, saj dobimo 100 odgovorov in noben se ne ujema. Malo sem vam tukaj pomagala, , da bo potovanje s psom lažje, kot pa pravim, je pravi naslov veterinar. On vas bo sigurno napotil na pravi naslov. Ni težko pridobiti tisti papir oziroma žig za psa, da boste na meji čakali brez strahu. Tako bo vaše potovanje bolj veselo in zanimivo.

potovanje s psom

Potovanje z avtomobilom

Lahko še napišem par stavkov, kako potujemo s psom v avtu. Naša dva sta vedno pripeta z varnostnim pasom, na zadnjem sedežu. Na sedež damo hladilno blazino, če je res vroče še dodatno zmočimo brisačo in na tej brisači lepo ležita. Seveda klima pa v poletnih mesecih vedno dela. Nikoli na tak način nismo imeli težav z vročino, pa smo v Turčiji potovali tudi takrat, ko je zunaj bilo 45 stopinj.

potovanje s psom
Ajša, naj ti bo lepo tam za mavrico

Upam, da sem marsikomu pomagala, kaj pes potrebuje poleg potnega lista. Naj vam pes ni ovira za vaše počitnice, saj je sigurno bolj srečen, če je v vaši bližini, kot da ga pustite doma nekomu v varstvu. Nam se bi srce trgalo, če ne bi kužka potovala z nami, lani smo po Veliki Britaniji prav pogrešali našo Ajšo, ampak je bila z nami v naših srcih. Naj tudi vam potovanje s psom postane užitek.