Posted on

Že lani sem videla po socialnih omrežjih veliko slik od Steze sedmih slapov. Tudi po internetu sem veliko brala in videla, da Steza sedmih slapov velja za eno najlepših poti v Hrvaški Istri. Tako sem pot dodala na listo želja. Najprej je bil plan, da gremo tisti vikend, ko je bila velika noč. Ampak v tistih krajih je takrat bil napovedan veter in smo potem izlet predstavili za en vikend. Bilo je prelepo vreme, tudi vroče, kot da bi bilo poletje. Vode pa je bilo še vedno dovolj, saj je poleti največkrat ni in so reke v teh krajih lahko presušene ali pa je vode tako malo, da so slapovi tudi slabi.

steza sedmih slapov

IZHODIŠČE IN POT

Izhodišča ni težko najti. Parkirajte kar na velikem parkirišču pred pivovarno v Buzetu. Od tukaj pa potem greste najprej do reke. Pot se začne na desnem bregu reke Drage. Do vstopa v sotesko je od parkirišča nekje 10 minut hoje ob reki. Ker je pot tudi zelo obljubljena itak ne boste imeli težav pri orientaciji kam iti. Za še lažjo orientacijo pa morate slediti modro-rdečim markacijam.

Razgled na Buzet

POT

Prve tri slapove boste kar hitro dosegli in ti trije so tudi najlepši na tej poti. Pazite edino ker so spolzke skale in vam lahko hitro kje spodrsne. Tretji slap velja tudi za največjega na tej poti. Je pa Steza sedmih slapov tudi tako obljudena, da morate vedeti, da ne boste niti pri enem izmed slapu čisto sami. Včasih je tudi slikati kar težko, ker se drugi kar postavljajo pred vas.

steza sedmih slapov

Potem pa boste en čas kar hodili, da boste prišli do slapu številka 4. Pot se bo tudi vzpela in tukaj bo potrebno malo plezati, ampak nič se ne bojte, ni zahtevno. Je pa slap številka 4 zadnji na reki Dragi. Pot do tega slapu se res vleče.

Stena ob poti

Čaka vas pot do Kotlov. Pot bo potekala večinoma po gozdu. Šli boste tudi mimo Napoleonovega mosta. Do Kotlov se drugače lahko pripeljete tudi z avtomobilom, je tam tudi parkirišče. Zato je tukaj gneča še večja.

Napoleonov most
Kotli

Od Kotlov pa potem kar po poti do 6. in 7. slapu. Šesti slap je tik ob poti, tudi potke do njega ne morete zgrešiti. Voda pod slapom je res lepa, slap pa ni velik.

6.slap

Poti do 7. smo pa sami zgrešili in ga tako niti nismo videli, tako da ne morem trditi ali je lep ali ne.

Do poti nazaj do avtomobila je potrebno prečkati še reko, vse skupaj tri krat. Je v vodi nekaj velikih skal in kamnov, po katerih lahko skačete. Drugače pa čevlje in nogavice dol in kar lepo bosi po vodi. Voda je seveda mrzla, ampak je na vroč dan kar pasalo.

steza sedmih slapov

Tako se je pot počasi zaključila in do avta smo prišli po nekje šestih urah hoje. Naše mnenje je, da je pot dolgočasna in enolična. V veliki večini poteka kar nekje po gozdu in se kar vleče. Nam so bili všeč prvi trije slapovi in po tretjem slapu bi se takoj obrnili nazaj. Seveda ima vsak svojo mnenje, pot drugače velja za eno lepših v Istri. Naj se Steza sedmih slapov znajde tudi na vašem seznamu in si sami ustvarite mnenje, če je pot najlepša ali ne. Je pa pot primerna tudi za kužke in otroke, saj smo na poti videli veliko psov in otrok.