Posted on

V Bistriškem vintgarju smo bili že vrsto let nazaj in se takrat sprehodili po celotni soteski. Odšli smo do konca soteske in se potem po isti poti vrnili nazaj do parkirišča. Tokrat sva se pa v Bistriški vintgar podale same in zraven vzele tudi kužka. Odšle sva samo do slapu Šum, ki je v jesenskem času res mogočen. Zraven tega pa so naju očarale jesenke barve v gozdu, po katerem v bistvu poteka celotna pot po vintgarju.  Celo pot po Bistriškem vintgarju vas spremlja potok Bistrica, celotna pot je pa dolga 6 kilometrov in traja nekje 3 ure v eno smer. Če bi odšli samo do slapu, je pa to nekje 40 minut lahkotne hoje.

bistriški vintgar

IZHODIŠČE

Parkirišča kjer se pot začne ni težko najti. Najprej morate iti v Slovensko Bistrico, kjer se peljete mimo tovarne Impol. Prečiti morate most preko Bistrice in se voziti samo naravnost. Vas pa od tovarne naprej so Bistriškega vintgarja vodijo tudi smerokazi, tako da se zgubili zagotovo ne boste.  Prispeli boste do vodarne, kjer je parkirišče. Le to ni veliko, zato se poleti in ob vikendih splača biti zgoden, da dobite svoj parkirni prostor. Ko sva šle v Bistriški vintgar same, sva šle med tednom in je parkirišče bilo skoraj prazno.

bistriški vintgar
Začetek poti

POT PO BISTRIŠKEM VINTGARJU

S parkirišča nadaljujte kar naravnost, kjer vas pozdravi tabla Bistriški vintgar. Kot sem že omenila pot poteka ob potoku Bistrica in vas nekje v 20 minutah pripelje do rimskega kamnoloma. Je pa to eden največjih kamnolomov marmorja na Štajerskem koncu. Seveda danes kamnolom več ne deluje, si ga pa zato lahko ogledate, tako da se sprehodite preko potoka Bistrica. Pot že do sem je izredno slikovita in zanimiva, tako da boste v tej prekrasni naravi zagotovo uživali.

Od kamnoloma se vrnete nazaj na pot in nadaljujete naprej po poti. Po nadaljnjih 20-ih minutah hoje boste prišli do slapu Šum. Pot do slapu se odcepi desno, na potko, ki vodi navzdol. Vas pa na to pot usmeri tudi tabla, tako da slapu ne boste zgrešili. Slap je res mogočen in vreden ogleda. Visok je 13 metrov.

bistriški vintgar

Vrnete se na pot, kjer ste se odcepili za slap. Nadaljujete kar naravnost, kjer boste še vedno hodili ob potoku in videli veliko tolmunčkov. Prav tako boste med potjo videli tudi nekaj podrtih mlinov. Pot se nadaljuje do ene najdebelejših jelk v tem območju, ki je pa danes že porušena in že razpada. Drugače smo jelko ob prvem obisku videli, v višino je merila kar 43 metrov. Res je bila mogočna jelka.

Od tukaj lahko greste potem nazaj po isti poti, ali pa naredi krožno pot. V tem primeru morate iti naprej še do cerkve Svetega Urha in mimo Ančkovega gradišča. Pot je označena, tako da izgubili se zagotovo ne boste. Katerokoli pot izberete vam ne bo žal, saj je sprehod po Bistriškem vintgarju lep v kateremkoli letnem času.

Bistriški vintgar je prelep biser na Štajerskem. Pot po soteski in samo parkirišče sta brezplačna. Super za kakšen enodnevni izlet. Uživali boste v naravi, se sprehodili mimo čudovitega potoka Bistrice in se nadihali svežega zraka. Če torej ne veste kam se podati na izlet, je Bistriški vintgar super ideja. Če ne drugače se sprehodite vsaj do slapu. Pot je primerna za otroke in s sabo lahko brez problema vzamete tudi štirinožne prijatelje.