Posted on

Mislim, da bo ta blog prišel marsikomu prav. Tistim, ki že kampirajo, tistim, ki so začetniki in še bolj tistim, ki se še odločajo za kampiranje in ne vedo kako začeti. Mi kampiramo že polnih 15 let, ampak se je od leta 2008 naše kampiranje zelo spremenilo. Res, da smo prej bili po 10 dni na istem mestu, danes se vsak dan selimo, zato je tudi oprema za kampiranje danes drugačna, mogoče bolj preprosta in vsega imamo manj.

naše kampiranje
V Trenti smo kampirali kar 10 let

Preberite tudi: https://potuj-z-nami.si/nase-10-letno-dopustovanje-v-prelepi-dolini-trente/

KAKO SMO ZAČELI KAMPIRATI?

Tudi mi smo se leta 2008 kar naenkrat odločili, da gremo kampirat. O samem kampiranju nismo imeli pojma, vedeli smo, da potrebujemo šotor. Spomladi je mama v enem katalogu videla poceni šotore, tiste majhne za 3 osebe, po znižani ceni. Prišla je z idejo, kaj če bi tudi mi to poskusili. Seveda midva z Žanom sva bila takoj za to idejo, atiji pa ideja ni bila najbolj všeč. Ko smo doma ta šotor postavili na dvorišču, smo ugotovili, da je premajhen za vse 4. Takrat je ati priporočil, da gremo še po en majhen šotor. Ha, imeli smo dva šotora, ampak vedeli smo, da to ni dovolj.

Naši začetki

Ker se je poletje bližalo, nismo imeli veliko časa za nakup opreme. Dokupili smo še gorilnik, 4 navadne zložljive stole ter eno mizo. To je bilo vse kar smo tisto leto imeli od opreme za kampiranje. Nismo imeli spalnih vreč in blazin za spanje. Ampak nič nam ni manjkalo, bili smo zadovoljni, kampiranje nas je še bolj pritegnilo. Seveda s sabo smo imeli odeje, svoje vzglavnike in deke za spanje. Tisto leto smo vedeli, da moramo za naslednjo leto nabavit še drugo opremo, da bo naše kampiranje boljše.

Naša najljubša dolina reke Soče

Preberite tudi: https://potuj-z-nami.si/trenta-in-njena-okolica/

NASLEDNJE LETO SMO KUPILI VEČJI ŠOTOR IN IMELI ŠE VEČ OPREME

Za naslednjo leto smo tudi nabavili družinski šotor. Oh, to je bilo že pravo razvajanje, bilo je ogromno prostora, bilo je je drugače. Imeli smo tudi spalne vreče in blazine za spati. Tu moram povedati, da nismo nikoli (še danes ne) pretiravali, vedno smo kupovali tiste poceni blazine v Hoferju ali v Lidlu in smo zadovoljni z njimi. Imeli smo dosti več opreme, tako se je naš avto kar bolj napolnil, kot prvo leto kampiranja. 11 let smo imeli velik družinski šotor, no v teh letih smo zamenjali dva šotora, ampak vedno je bil za 5 oseb in imel ogromno prostora za našo šaro. Mislim, da smo vsako leto nekaj dokupili, imeli smo tudi že kuhinjo, kamor smo zložili našo posodo. Danes si rečemo, da je to škoda denarja in da je takrat naše kampiranje bilo “luksuzno”.

naše kampiranje
Danes si kampiranja na enem mestu več ne predstavljamo

POTEM SMO PA ZAČELI RAZISKOVATI TUJINO

Ko smo se odločili, da bomo začeli raziskovati tujino, se je tudi naše kampiranje spremenilo. Prvo leto, ko smo se odpravili v Slovaške Tatre, smo še potovali z družinskim šotorom. Ampak smo ugotovili, da se mora to spremeniti, ker je preveč velik šotor in, da z njim zapravimo preveč časa.

Visoke Tatre so nas očarale

O našem prvem road tripu po tujini si lahko preberete na: https://potuj-z-nami.si/slovaska-poljska-in-ceska/.

Dechatlon ima odlično opremo za kampiranje

Hvala bogu, da je k nam v Slovenijo tudi prišel Dechatlon, kjer imajo odlično kamp opremo, prav tako šotore. Takoj, ko smo prišli domov iz Slovaške, sva se z mamo podale v nakup. Kupile sva dva šotora, ki se hitro postavita ter pospravita. Ti šotori SECONDS so res super, zdržala sta veter, dež in prav tako smo se v njih naspali. Še vedno imamo navadne samonapihljive blazine za spanje, ki niso debelejše od treh centimetrov. Smo spali že marsikje, na različnem terenu, pa nam ni nič manjkalo. Smo včasih občutili kakšno korenino, tudi skalo, ampak do sedaj ni nihče jamral, ker to je vse del kampiranja.

S tema šotoroma smo kampirali po Romuniji, Bosni in Hercegovini, Turčiji, Madžarski in ta na levi je preživel tudi več kot polovico Velike Britanije

Kampiramo že polnih 15 let in nikoli nismo uporabljali elektrike. Naš kuhalnik je vedno na plin. Vedno imamo s sabo dovolj bombic oziroma kartuš za našo kuhanje. Danes imamo dva kuhalnika, ampak dolgo smo uporabljali samo enega in vedno smo si vse skuhali. Zadnji dve leti imamo s sabo samo eno malo nizko mizico, tudi na tak način se lahko najemo in si vse pripravimo. Tudi z malo opreme se vse da narediti, samo malo se moraš znajti. Se spomnim, da smo prvih 10 let s sabo jemali kar nekaj loncev za kuhanje. Danes imamo dva lonca čisto dovolj, čeprav mogoče tega kdo ne verjame. Letos po Veliki Britaniji smo si vsak dan sami kuhali, pa nismo pogrešali niti enega lonca. Nikoli nismo imeli s sabo hladilnika, tudi v vroči Turčiji ga nismo pogrešali.

Kako smo se imeli v Turčiji: https://potuj-z-nami.si/vtisi-iz-turcije/

Tudi ta dva šotora sta iz Dechatlona. Ta manjši je kupljen za samo 30€ in je zdržal tudi veter 40km/h. Tako zelo je enkrat pihalo v Škotski.

KAMPIRATI SE DA TUDI Z MANJ OPREME

Včasih berem po družbenih omrežjih, kaj vse eni potrebujejo za kampiranje. Toliko vsega nismo nikoli potrebovali, ne bom sedaj naštevala kaj nekateri vlačijo s sabo. Ugotavljamo, manj opreme imaš s sabo, bolj lahko uživaš. Nekoč smo ves avto izpraznili in vse zložili v šotore. Danes tega več ne delamo, saj se vsak dan selimo. Naša mama ima to vse lepo zloženo v prtljažniku in točno ve kje je kaj shranjeno. Ko ji mi kaj razmečemo, je kar huda na nas. Takrat rada vse ven zmeče iz prtljažnika in zloži lepo nazaj. Pa, da ne boste mislili, da imamo doma mi vse pospravljeno, kot nekateri. V prtljažniku pa ima to zelo rada, da je vse na svojem mestu.

naše kampiranje
Romunija pa nas je navdušila tudi nad divjim kampiranjem

Kako smo se imeli v Romuniji: https://potuj-z-nami.si/road-trip-romunija/

Zadnje tri leta še si vsi ne vzamemo ven stolov za sedeti. Navadno imamo dva stola zunaj, dva pa sedita kar na deki. Res se je naše kampiranje spremenilo, in danes smo zelo zadovoljni. Nič nam ne manjka, imamo vedno vsega dovolj. Ko dežuje si naredimo streho, da nismo mokri, dež nas ne zmoči v šotorih, prav tako nas do sedaj še ni zeblo ponoči. Letos smo tudi šotora malo zamenjali, da zavzameta manj prostora v avtomobilu.

Bosna in Hercegovina je prelepa in vredna vašega obiska. Dovoljeno je tudi divje kampiranje, če imate željo poskusiti tudi takšno kampiranje.

Kampiranje ni za vsakogar. Je pa tudi odvisno, kaj kdo potrebuje kako je kdo zahteven. Nekateri potrebujejo čiste kampe, mi na to nismo nikoli gledali. Nekateri se morajo vsak dan obrisati v čisto brisačo, prav tako se vsak dan stuširati. Nekateri potrebujejo visoko blazino in še bi lahko naštevala.

Kampirali smo tudi po Poljski, ki skriva veliko skritih biserov

To je nekako naše kampiranje, vam pa nekaj nasvetov. Preden se odločate za kampiranje dobro premislite, če ste pripravljeni. Vam pa povem, da se na kampiranje hitro navadiš. Mi v kampiranju uživamo in ga ne zamenjamo za noben hotel. Še bolj nas je navdušilo divje kampiranje, to pa je še bolj zanimivo, tukaj doživiš marsikaj. Če se prvič odločate za kampiranje, si nabavite šotor, blazine, spalko, gorilnik, mizo in kakšen stol. Za prvič je dovolj denarja, ostalo pa lahko najdete doma. Dechatlon ima super opremo, pa ne delam reklame, prav tako tam najdete poceni stvari. Upam, da sem vas navdušila in vam pripomogla pri odločanju za naslednje dopustovanje.