Posted on

Kot nekateri že veste je  načrt za dopustovanje po Romuniji bil narejen že lansko leto, ampak nam je pandemija Korona virusa načrte preprečila in nas takrat napotila po Poljski. Letos se nismo vdali, zato smo načrt Romunija izpolnili.

Vse se je začelo 3.7.2021 ob 1 uri zjutraj. Pot nas je popeljala sprva čez Slovensko-Madžarsko mejo ter po avtocesti do Madžarsko-Romunske meje. Na sami meji smo stali nekje 10 minut, saj je strogo preverjanje cepljenost, testiranost oz.  ker smo mi na njihovem zelenem seznamu, so nam striktno preverili samo dokumente. Pri nam so še preverili vozniško dovoljenje voznika (takrat mene) ter prometno dovoljenje. Odpreti smo morali tudi prtljažni prostor ter povedati kam odhajamo. Ko smo vse stvari uredili in se nam je odprla zapornica, so se naši načrti začeli za res.

romunija

STATISTIKA:

Št. dni: 24 dni (22 dni v Romuniji, en dan v Beogradu in en dan na otoku Krku)

Prevoženih km: 5942

Stroški:

-Prenočišča – 353€ -Bencin – 485€

-Cestnine in vinjeti – Madžarska tedenska 11€, Romunska mesečna 7€, 10 Lei – 2€ proti Delti Donavi, 13 Lei – 2.60€ most proti Bukaršti, 2€ Beograd – Novi Sad, 2€ Novi Sad – meja s Hrvaško, 17€ meja s Srbijo – Zagreb, 7€ Zagreb – Rijeka

-Hrana in pijača v gostilnah – 538€

-Trgovina – 426€

-Spominki -176€

-Parkirnina – 30€

-Vstopnine- 562€

-Vzajemna družinsko zavarovanje za cel mesec – 49,17€

SKUPAJ: 2669,77€/667,44€ na osebo

Se, da skozi priti z dosti manj denarja, ampak mi smo si kar privoščili, smo jedli ogromno zunaj, obiskali kar se je dalo, se podali tudi v lunapark.

Denar se lahko menja povsod, menjalnic ogromno, še po vaseh jih najdeš. 1€ je pa nekje 4,93 lei. Bencinsk ogromno, res ne moreš ostati brez bencina na poti, je pa malo cenejši, mi smo plačevali nekje 5.73 lei, to je 1,16€. So pa različne cene bencina, ker imaš ogromno različnih bencinsk. Mi smo si kupili tudi njihove sim kartice, za eno smo odšteli 6€ in smo imeli povsod podatke in za en mesec smo imeli plačano 60 gb podatkov, družbena omrežja ti ne rabijo podatkov.

Sprva nas je pot popeljala do prve destinacije oddaljene od meje nekje 2 uri. Obiskali smo jamo Pestera Ursilor Chiscau Bihor (Bears Cave)http://www.pesteraursilor.ro/en/ , ker imamo s sabo kužka smo jamo obiskali 2 po 2. V sami jami je bilo slikanje prepovedano, ampak mi smo vseeno naredili nekaj slik za sam spomin.

Ob izstopu iz same jame pa nas je čakalo polno stojnic. Ker sem v samem času, ko sta Klavdija ter ata obiskala jamo, imel čas se sprehoditi po stojnicah in nekaj nakupiti. V tem času pa sva še s mamo obiskala bližnji muzej kateri je bil tako rekoč zastojn, so pa bili veseli vsakega prostovoljnega prispevka. Po vseh teh ogledih pa smo se končno podali proti prvemu kampu.

Camping Glavoi (46,5794601, 22,7032223)

Do kampa vodi malo slabša cesta dolga slabih 1,5km, ob kateri srečaš tudi veliko čred ovac, konje ter krave. V tem kampu se gre za divje kampiranje, torej ni plačniško, spiš kjer se postaviš. Spodaj je potoček v katerem se lahko umiješ ali zajameš za kakšno kuho. Stranišče pa najdeš v bližnjem gozdu. Seveda pa lačen tukaj ne ostaneš, saj so v okolišu 150 metrov kar štiri gostilnice, v katerih je hrana odlična za mali denar. V tem kampu smo ostali 2 noči, ter si ogledali: Pestera Chetarul de la Focul Viu, Piatra Galbenei ter Poiana Ponor.

Po dveh nočeh pa je bil čas, da se premaknemo naprej. Pot nas je sprva nekje 15 minut vodila po lepi asfaltirani cesti, potem pa naenkrat off-road cesta. Sprva nismo verjeli, da moramo tukaj, ampak Google se je strinjal, da to moramo prevoziti, drugače bi se vozili nazaj vsaj 1 uro, da bi prišli na glavno cesto. Off-road cesta je bila dolga vsaj 6 km in, če se bosta kdaj odločili za te kraje, je ne priporočam, če niste v avtu 4×4, raje se odpeljite okrog. Ko smo tudi to cesto premagali, pa smo kar kmalu prispeli do mesta Cluj-Napoca, po katerem smo se sprehodili.

romunija

Camping Sovata (46.608842, 25.101541)

Potem pa smo odšli do naslednjega kampa, Camping Sovata v katerem smo koristili 3 nočitve . Cena za vse 4 odrasle osebe, dva mala šotora ter avto je bila 64 Lei, kar znaša nekje 13 €. Kamp vam ponuja tudi lesene hiške. Urejene ima stranišča, tuš ter kuhinjo. Okrog tega kampa smo obiskali: The heart of Jesus Statue, Viscri, Cetatea Rupea, Sighisoara in še drugo mesto Targu-Mures.

Camping Aviator(45.392890, 25.539603)

Po prespanih 3 noči pa je bil spet ta čas za odhod naprej. Cesta nas je vodila mimo večjega mesta Brašov do kampa Aviator, v katerem bomo ostali 5 noči. Na noč nas je ta kamp prišel 93 Lei ali 19Eur. V sami okolici pa je na voljo polno hribov. V sami okolici tega kampa smo obiskali: slap Urlatoarea, grad Cantacuzino, Babele&Sfinga, vrh Caraiman, jezero Bolboci, Valcanul Racos, Lacul de Smarald, Coloanele de Bazalt ( to je ena dolina, kjer najdete jezero, ostanke vulkana ter posebne skale ), Brašov, Peles, Kanjon 7 stopnic in grad Bran.

romunija

Po obisku gradu Bran smo se še kot vedno doslej sprehodili tudi po sami bližnji tržnici s spominki, katera nas je pripeljala do hiše strahov. Vstop v njo je stal le 25Lei, zato smo se takoj odločili, da bomo vstopili tudi v to hišo, ampak seveda 2 po 2. Prva sva vstopila mi2 s mamo, saj drugače, če bi skupaj vstopila Klavdija ter mama ne bi noben od naju s atom slišala kričanja, ki se dogaja ob takih atrakcijah. Začetek še je bil super, potem pa se je začelo. Lahko rečem, da sem mamo skoraj nosil po naročju ob vsakem strašnem trenutku v hiši. Seveda je notri cvilila, skakala, jaz pa sem za njo umiral od smeha. 

Kamp Fisherman – Murighiol (45.040490, 29.156446)

Po prespanih 5 nočeh v okolici čudovitih vrhov, pa je bil čas za dolgo vožnjo proti Delti Donavi. Vožnja je bila dolga kar 6 ur, naša še daljša, ker smo se večkrat ustavili zaradi kužka. Ker pa sem si jaz že prejšnjič v Braševu nagledal en prenosnik, smo se še na poti stavili v manjšem mestu Ploiesti, kjer sem v trgovini Altex le uspel nabaviti novo mašino. Po nakupu pa smo pot nadaljevali proti naslednjem kampu ob Delti Donavi, kjer bomo ostali samo 2 dni, saj glavno kaj moraš tu obiskati, je pot s ladjico po sami reki ter njenih rokavih. Bivali smo v kampu Fisherman – Murighiol , kjer smo za  noči za 4 odrasle osebe, dva šotora ter avto odšteli 88Lei, kar znaša 18 EUR.

Vila Emy Constanta (44.187087, 28.630014)

Po prespanih dveh nočeh ob Delti Donavi, pa je končno bil čas za premik proti Črnem morju, bolj natančno v mesto Constanta. Tukaj nismo imeli v načrtu kampirati, saj smo že predhodno rezervirali apartma na Bookingu. Rezervirali ter spali smo v apartmaju Vila Emy Constanta (svojo sobo v tem apartmaju lahko rezervirate TUKAJ) , kateri nas je stal 580 Lei, kar znaša 117€, to je cena za tri noči za 4 odrasle osebe, kužki so bili brez doplačila. Apartma ima klimo, dodatno posteljo pa nam je lastnik prinesel. Kuhinja pa je tukaj skupna. Obiskali smo samo mesto, bolj smo se sprehodili ob sami obali, kopat pa smo se peljali bolj na odročne, bolj divje plaže. 

Blatni vulkani

Ker še tukaj ni bil konec našega dopusta smo se po prespanih 3 nočeh v apartmaju spet selili, tokrat proti Bukarešti, ker pa je vožnja do gor v enem delu bila predolga smo se ustavili na polovici same poti pri Blatnih vulkanih kjer smo prespali za eno noč (45.347021, 26.709199), stalo nas je 83 Lei,kar znaša 17€. Vstop v sam rezervat blatnih vulkanov znaša 4 Lei za enega odraslega.

Camping Bucuresti

Po prespani noči pa premik proti Bukarešti v Camping Bucuresti, kjer smo ostali 2 noči, na noč nas je prišlo 84 Lei ali 17 Eur. Sprehodili smo se po mestu, ter naslednji dan še na voden ogled parlamenta.

Sedaj pa se je začelo, najbolj zanimiva naša pot, saj nas je čakala kar lepa vožnja čez znano cesto Transfagaraš. Več, kot pol poti nas je zalivalo, ampak nas to ni motilo, prav tako smo doživeli, kar je bila naša želja. To je, da ob cesti srečaš medveda in ga lahko slikaš na tri metre razdalje.

Camping Salisteanca (45.794423, 23.890268)-https://www.salisteanca.com/

Po dolgi vožnji smo prispeli v naslednji Camping Salisteanca. Za eno noč stane 98 Lei ali 20 Eur. Tukaj smo preživeli dve noči. Ogledali smo si Sibiu, Rapa Rosie, Castelul de lut Valea Zanelor.

Dalje so bili plani drugačni, naj bi si ogledali en velik grad, ampak nam je lastnik kampa priporočal naj se peljemo raje čez cesto Transalpina, ki je najvišje ležeča cesta v Romuniji. Ni nam žal, da smo to naredili, vredna vsakega ovinka ter kilometra.

romunija

Sama pot je bila kar dolga, saj smo komaj nekje po 18. uri prispeli do Rock Sculpture of Decebalus, ta znamenitost se nahaja kar ob srbski meji.

Tukaj nismo imeli v načrtu nobenega kampa, ker ga ni bilo nikjer v bližini. Klavdija je našla divje kampiranje. Bilo je zanimivo, zjutraj smo ugotovili, da nismo tukaj sami, smo še imeli sosede tudi s šotorom.

Naslednja destinacija je bilo mesto Temišvar, tukaj naj bi imeli tudi rezerviran apartma. Ampak je Klavdija zjutraj dobila obvestilo, da se je v apartmaju nekaj zalomilo in so nam odpovedali.

romunija

Hitro smo rezervirali drug apartma, ampak glej ga zlomka niso nam potrdili. Rekli smo nič zato, bo naše spanje spet divje nekje se bo našlo. Tukaj, v Romuniji je dovoljeno divje kampiranje.

Apartments Stefan plus (44.846151, 20.370675)

Tu pa se je naša prelepa Romunija končala, saj nas je sedaj pot vodila v samo Srbijo, v mesto Beograd. Tukaj smo prenočili eno noč v Apartments Stefan Plus za 22 Eur . Rezervirajte tudi vi svojo sobo v tem apartmaju https://bit.ly/3rTgyfv. Ogledali smo si Hišo cvetja, Kalamegdan ter naredili kratek sprehod po mestu. Blog o Beogradu si preberite TUKAJ (brez skrbi bo blog tudi obnovljen z novejšimi slikami in več znamenitosti).

Zakaj bi mi se odpeljali direkt domov, gremo mi še malo v Novi Sad. Podali smo se na Petrovaradinsko trdnjavo, kjer se lepo vidi celotno mesto. Iskali smo še eno znamenitost, ampak nismo našli izhodišča, zato smo se raje nekje v gozdu ustavili in si naredili malico.

Gremo na Hrvaško 🙂

Kam pa sedaj, saj je ura komaj 11, domov ne gremo še. Mamo sem videl, da nekaj brska po telefonu in ji omenim Hrvaško morje. Takoj je bila zato, ati in Klavdija nista niti do besede prišla. Najprej je mama naredila navigacijo do mesta Crikvenica, prav tako je peljala ona. Malo pred Zagrebom je prosila mene, če lahko nadaljujem z vožnjo in ona med tem naredi navigacijo na otok Krk. Kako je do otoka prišla, še danes ne vem, ampak je izbrala res super.

Namen je bil, da se samo malo skopamo in gremo zvečer seveda domov. Ampak ne tu smo eno noč prespali in zvečer smo se tudi podali potem v mesto Krk, kjer nam so ponudniki ponujali razne vožnje z ladjico. Seveda, ker je bila vožnja samo 25 Eur smo privolili. Naslednji dan komaj 18.40 smo zapuščali otok in se podali proti Sloveniji.

ŠE NEKAJ INFORMACIJ:

Mi smo se vsi cepili, pa ne zato, da lahko gremo nekam. V notranjih prostorih, ampak ne povsod so bile maske obvezne. V vseh restavracijah in lokalih po Romuniji si lahko sedel zunaj in znotraj brez, da te je kdo vprašal, če si cepljen ali kaj drugega.

Kampi niso, kot nekateri zahtevate pet zvezdic. So bolj na izi, so pa nekateri res vredni več denarja, kot zahtevajo.

Hrana in pijača je zelo okusna in raznolika v restavracijah in porcije zelo velike. Cene pa so sigurno cenejše, kot pri nam. Mi smo se najedli in poleg pijača za nekje 30 Eur, včasih malo več ali pa tudi manj.

Ne imet Romunije za ciganijo, tukaj živijo prijazni ljudje, ki se zelo radi pogovarjajo s tabo, čeprav oni v svojem jeziku in ti v svojem. Slabo govorijo angleško, ampak se vse da zmeniti. Ja košev imajo ogromno, ampak smeti ležijo povsod. Če obiščete Romunijo, se vam naj ne smili dat kak evro za poceni brikete. Kužkov je ogromno, niso tečni in ne napadalni. Sploh ne slijo v tebe, pa če te vidijo da nekaj ješ. Lepo se vleže vstran od tebe in čaka, če bo kaj dobil. Od nas so vedno dobili ogromno hrane, priboljškov in tudi briketov. Ampak Romunija vas bo očarala.

romunija

Glavne ceste so super, brez lukenj, dolge ravne, vasi so malo bolj luknjaste, ampak lepo vozne. Razdalje so res dolge, ampak moramo vedet, da je Romunija velika država.

Z mejami pa je bilo tako:

Slovenija – Madžarska, samo se pelješ nikjer nikogar na meji

Madžarska – Romunija, kontrola dokumentov, od nas niso zahtevali cepilnih kartončkov, ker smo bili na zelenem seznamu

Romunija – Srbija, Romun pomahal, Srb vprašal, če imamo pcr test in mu je mama rekla, da smo cepljeni. Nič ni zahteval samo rekel srečno

Srbija – Hrvaška, oboji samo pomahali

Hrvaška- Slovenija ( Jelšane ), samo mahnili in nič zahtevali.

5 Replies to “ROAD TRIP: Romunija”

 1. Cudovito. Oh kako ste vi fajn druzina. Skupaj po svetu ustvarjate spomine, ki vas bodo osrecevali se dolgo. Skoda, da sama nimam moznosti za to. Tri tedne dopusta si moja sestra in svak, s katerima bi sli na dopust, si ne moreta privosciti. Za en teden ni vredno niti vzgati avta.
  Mi je pa gledanje vasih slik in branju bloga zelo prijetno in sproscujoce. Zelim va se veliko kilometrov in deljenja spominov z nami.

  1. zdravo. Hvala za tako lep komentar. verjamem, da se bo tudi vam en dan uresničilo in boste šla na potovanje 🙂

   Klavdija

  1. hvala vam, za branje bloga <3 upam, da tudi vam pride kaj prav za kakšno potepanje po Sloveniji ali svetu.

   Klavdija <3 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.