Posted on

Tale blog bo pa kar za vse, ki imate radi zgodovino in pa gradove. V Romuniji je kar nekaj gradov in pa potem tudi trdnjav. Tudi mi smo jih obiskali. Čeprav grof Drakula tu notri ni nikoli živel, smo si seveda grad Bran vseeno mogli ogledati. Je res velik, ampak tudi turističen. Čeprav smo potovali v korona času, je vseeno grad bil poln turistov. V teh koncih se zagotovo splača biti več dni, ker je okolica res lepa. Blog o Nacionalnem parku  Bucegi najdete TUKAJ. Tudi tega se izplača raziskovati, ker te odločitve ne boste obžalovali.

grad bran

Sama sem veliko slišala, da je Romunija odeta v zgodbe Vlada Tepeša oziroma zgodbe o Drakuli in o vampirjih. Zato sem tudi vedeli, da grad Bran mora biti v planu. Čeprav se govori, da je Drakula tu živel in čeprav so to le zgodbe, pa je vseeno grad vreden obiska. Zdaj zraven tega gradu, je še potem rojstna hiša le tega, ki pa se nahaja v mestu Sighisoara. V to mesto se zagotovo tudi izplača, pa potem tudi v njegovo rojstno hišo. Imamo tudi mi kakšno prigodo iz te hiše, več si preberite TUKAJ. Tega ne izpustite iz ogleda. Je pa celotno območje Transilvanija znano po vampirjih, v katerem se tudi nahaja grad Bran in prej omenjeno mesto.

Ali je tukaj živel grof Drakula?

Grad Bran oziroma po romunsko Castelul Bran se nahaja ne daleč vstran od mesta Brašov. Vsi ta grad poznate kot grad Drakule. Dolgo časa je veljajo in ljudje so tudi verjeli, da je on tukaj živel. Zgodovinarji pa pravijo, da tukaj ni nikoli živel. Le enkrat naj bi tukaj prespal in to je to. Naj vas pa to ne odvrne od ogleda gradu. Še vseeno ima grad neko svojo zgodovino in pa svoj čar. Morate pa tudi vedeti, da je Drakula izmišljen lik. Pravo ime je bilo Vlad Tepeš in tudi za tega ni nikoli bilo dokazano, da je sploh vampir. Se je pa vseeno širilo po Transilvaniji, da pa tukaj na tem območju živijo čisto pravi vampirji. Koliko od tega je res, pa seveda predvidevajte sami.

Zgodovina gradu

Sam grad Bran je srednjeveški grad in je bil zgrajen leta 1377. postavili so ga na nadmorski višini 720 metrov. Vse od leta 1920 do 1947 je tukaj tudi živela kraljica Marija Romunije. Po njeni smrti so njeno srce ločili od telesa in ga shranili v srebrni kovček. Le ta je še danes shranjen na gradu in ga lahko vidite, ko se boste sprehajali po gradu. Je pa to bila njena želja, ki jo je tudi napisala v svojo oporoko. Za ogled njenega srca je potrebno plačati posebej. Na gradu bi pa naj bil zaprt Vlad Tepeš, vsaj tako so zasledili v nekaterih zapisih.

Če smo že pri zgodovini, je vredno omeniti še malo zgodovino Vlada Tepeša. Le ta ni bil tako dober človek. Vse, ki so bili proti njemu, je kaznoval na res grozen način. Končali so nabiti na kolu. Smrt ni bila najbolj prijetna, danes si tega sploh ne znamo zamišljati. Poznamo pa kakšne takšne prizore iz kakšnih filmov, ki prikazujejo zgodovino in kaj se je vse dogajalo.

grad bran

Obisk gradu

Danes je grad odprt za obiskovalce. Na leto ga obišče veliko turistov. V gradu se lahko sprehodite, prav tako okoli gradu, kjer je lep grajski vrt in se da narediti res lepe fotografije. V gradu si je pa možno ogledati tudi zbirko orožja in pa potem pohištva, ki je vse od 14. stoletja in do 19. stoletja. Tako si lahko potem predstavljate tudi kako so na gradu nekoč živeli, kje so spali in podobno. Prav eno nadstropje je namenjeno tudi Vladu Tepešu.

Drugače po gradu je lepo urejena pot, tako da iz ogleda nič ne izpustite. Je narejena krožno, da si zagotovo ogledate vse sobane in vse ostalo. Konča se potem na dvorišču, kjer je vodnjak, trgovinica in informacije. Prav tako pa prodajajo tudi vstopnice za dvigalo, da greste v klet. Dvigalo se drugače imenuje , kjer je malce strašljivo, prav tako pa spoznate tudi življenje ljudi v preteklosti. Na koncu se lahko tudi fotografirate in sliko vam tudi razvijejo. Stane pa to dodatnih 20 LEI (nekje 4€).

Grad je odprt v ponedeljek od 12.00 do 18.00, in potem med torkom in nedeljo med 9.00 in 18.00, zadnji vstop je ob 18.00. Preverite pa to preden greste na grad, ker pri nas je grad bil odprt samo do 16.00, zaradi korone so spremenili sam delovni čas. Vse piše na njihovi spletni strani: http://www.bran-castle.com/.

Vstopnina za odrasle znaša 45 LEI, za študente pa 25 LEI. Za otroke je pa sama vstopnina 10 LEI. Vstopnina ni tako draga, se pa grad zagotovo izplača obiskati. Cena za fotografiranje je všteta že v ceno vstopnice.

grad bran

Kaj še videti?

Zdaj preden pridete do gradu, oziroma do mesta kjer se kupijo vstopnice, je veliko enih stojnic. Prodajajo res enih spominkov in vsega ostalega. Kar hitro lahko kaj zapravite. Če ne drugega kupite kakšno šalčko s podobo drakule. Ali pa tudi kakšen takšen magnetek. No, vse to sem sama pokupila, ampak že prej, ne tu.

Zdaj je pa tukaj tudi hiša strahov. Uh, res zanimivo. Sama sebi sem rekla, da pa nikoli več v nekaj takega. Čeprav si v tej hiši strahov nekje 10 minut, je grozljivo. Ne bom preveč opisovala kaj vse te zna prestrašiti, o tem se prepričajte sami. Če imate dovolj poguma pojdite. Vstopnina za to znaša 25 LEI (5 EUR). In ja, priporočam vsem. Bo pa en spomin več. Adrenalin pa vam bo tudi delal na polno.

grad bran

Gradovi so zagotovo naša strast in jih v vsaki državi obiščemo. Vsak ima svojo zanimivo in dolgo zgodovino in mogoče je tudi to nekaj kar me privlači. Potem pa še ta mogočnost nekaterih gradov, ki jo ima tudi sam grad Bran. Grad je velik in res lep. Vstop je dovoljen tudi s psmi, smo jih pa morali nositi v naročju. Če vam to ni problem, le vstopite v grad tudi z njimi. Je pa po Romuniji še kar nekaj gradov in utrdb, ki so vredni obiska.