Posted on

Romunija ni ravna država, v notranjosti se skrivajo tudi prelepe gore, samo gorovje se imenuje Karpati. Ko smo iskali znamenitosti Romunije in kaj je najbolj primerno za nas, je mama našla znamenitost Babele ter Sfingo. Hitro je vse našla, da se to nahaja nekje v gorovju, bolj točno v Nacionalnem parku Bucegi. Za nas to ni bila nobena težava, da se bomo potepali nekje po hribovju, saj smo ljubitelji gora. Nacionalni park Bucegi pa skriva veliko enih znamenitosti.

nacionalni park bucegi
Lacul Bolboci

Ker pa smo še v okolici našli kar nekaj znamenitosti, ki jih je vredno obiskati, smo morali najti le kamp nekje v sredini, da ne bo ogromno vožnje sem in tja. Spali smo v kraju Busteni, v Camping Aviator, če v Google zemljevid napišete vam ga najde in vas navigacija pripelje direktno v kamp. Samo ne se ustrašiti, v kampu izvajajo vulkanizerske storitve. Cena za 4 odrasle osebe, dva šotora ter avto nas je stalo 19€, kužki so bivali povsod brezplačno. Če pa nimate radi kampov, imate ogromno apartmajev ali hotelov, tako da ni težko najti prenočišče.

Malo o nacionalnem parku

Že, ko se peljete iz mesta Brašov proti Busteni, zagledate visoke vrhove, ki vas očarajo, kot so nas. Nacionalni park Bucegi skriva kar več kot 15 vrhov, ki so višji od 2000 metrov. Najvišji vrh je Omu 2505m, mi ga nismo obiskali. Najdete tudi ogromno čudovitih slapov, mi smo obiskali samo slap Urlatoarea, ogromno jam, ledenikov in seveda ogromno pohodniških poti.

Lahko srečate tudi medveda, volka ali tudi risa. Sam Nacionalni park Bucegi naj bi se plačal, povsod so bile table, da se plača 10Lei ( 2€ ) za tri dni, ampak mi nismo našli kje se to plača. Naš plan so bile Babele, Sfinga ter Caraiman Peak. Lahko se do Babel peljete z gondolo, iz kraja Busteni, povratna karta vas stane 170 Lei 8 ( 34,50€ ), mi smo rekli, da ne gremo, gremo mi peš, saj je mama našla zanimivo cesto ter kratko pot.

Babele, Sfinga, Caraiman Peak

Izhodišče

V Google zemljevid samo napišete Piatra Arso, to je ena zelo lepa visokogorska cesta, ki vas pripelje na višino 1950 metrov. Cesta je v lepem stanju, med samo potjo pa fantastični razgledi. Iz kraja Busteni in do parkirišča je nekje 50 minut vožnje, ampak se splača. Parkirišče je zelo veliko, je pa ves dan v soncu.

Na začetku poti do Babel

Opis poti

Od samega parkirišča nimate kaj zgrešiti, res ni tabel, ampak pot je samo ena in to zelo široka, da jo boste videli. Vedeti morate, da tukaj ni gozda in sence, ves čas hodite po soncu. Mi smo hodili v dolgih hlačah in rokavih, saj je pihalo in bilo kar mrzlo. Imejte oblačila zraven v nahrbtniki, tu ni vode med potjo.

nacionalni park bucegi

Je pa zgoraj, kjer se nahajajo Babele in Sfinga restavracija, kjer ponujajo ogromno različne hrane, ponujajo pa tudi zunaj domači ponudniki različno hrano in priboljške, mi smo jedli pečeno koruzo.

Sama pot ni težka ter ni naporna, hodite nekje eno uro do teh znamenitosti, ki so res nekaj posebnega. Samo Sfingo res vidite v tej podobi, če jo gledate iz pravega kota.

Babele to so gobaste kamnite skulpture iz kamna, ki so prava znamenitost v Nacionalni park Bucegi.

Od tu dalje se lahko podate spet na ne težko, lahko rečemo kar položno pot do križa, ki ga vidite v daljavi, temu križu se reče Caraiman Peak. V bližini boste videli table in se podate na pot. Mi smo hodili nekje eno uro in pol, morate pa vedeti, da smo hodili počasi, saj sta bila z nami dva majhna kužka, ki sta celotno pot sama prehodila in tudi ustavili smo se ogromno krat, saj smo naredili ogromno fotografij. Pot ni naporna, je primerna tudi za otroke, ni plezanja ali kaj podobnega. Križ je res mogočen in vreden ogleda, saj ga vidite tudi v kraju Busteni. To je spominski križ romunskih junakov prve svetovne vojne. Mi smo se nazaj vrnili po isti poti, ena pot pa naj bi tudi vodila direktno potem do Piatra Arsa.

Slap Urlatoarea

Izhodišče

Ta čudovit slap se nahaja v samem kraju Busteni, spada pa tudi pod Nacionalni park Bucegi. Mi smo ga slučajno našli na zemljevidu, ko smo se razpakirali v kampu. Mi smo sledili navigaciji na Google zemljevidu. Lahko pa se zapeljete do gondole in tam sledite rdečim oznakam do slapu.

nacionalni park bucegi

Opis poti

Mi smo sledili modrim oznakam, nazaj pa smo sledili rdečim. Obe poti sta lahki, vodita po gozdu in nekje v pol ure ste že pri slapu. Slap je res mogočen, pri slapu najdete tudi gospo, ki prodaja prigrizke in pijačo, če ste vse pozabili v avtu. Med potjo tudi vidite table, ki vas opozarjajo, da so tukaj doma medvedi, zato ne hodite tukaj zvečer in ne se oddaljevati od poti.

Kaj drugega je še v tem nacionalnem parku?

Ampak to ni vse, kar se da tukaj doživeti in videti lepote prelepe narave. Nenačrtovano smo našli, Žan je našel, v daljavi gondolo. Hitro je po zemljevidu začel iskati in našel izhodišče. Prav tako je na njihovi spletni strani našel, da je povratna vozovnica samo 70 Lei, to je 14 €. Gondola te pelje iz 1000 metrov, vse do 2000 metrov. Samo v Google zemljevid vpišite Telegondola Sinaia in vas pripelje na parkirišče. Najprej se peljete z eno gondolo do 1400 metrov, nato se lahko tam malo sprehodite ali kar greste na naslednjo gondolo do višine 2000 metrov.

Pridete na fantastične razglede, videli smo vse do Babel in cesto Piatra Arso. Tukaj imate ogromno različnih poti, da se sprehodite in naužijete prelepih razgledov. Tu se lahko ustavijo tudi tisti, ki drugače ne hodijo v gore, ampak imajo radi naravo in se radi bi enkrat sprehodili na taki višini. Ne rabite biti posebej obuti, samo ne obut natikačev.

Če se kdaj odpravljate v Romunijo, sigurno ne smete zamuditi Nacionalnega parka Bucegi. Mislim, da ima vsak rad naravo in znamenitosti, ki se skrivajo tukaj ne najdete povsod. Zelo blizu imate kraj Sinaia, kjer se nahaja znan grad in vreden ogleda Peles, prav tako je grad Bran zelo blizu, mesto Brašov. Vse to pa v naslednjih blogih.

V samem kraju Busteni ne morete ostati lačni in ne žejni. Imate ogromno lokalov, prav tako trgovin. Mislim, da sem vam dovolj napisala in, da boste ta čudovito pokrajino obiskali, če se boste potepali po Romuniji.