Posted on

Vasi v Romuniji so prav zanimive. Posebne hiše in pa pred vsako hišo lahko opazite tudi klopco. Prav tako pa si nekako lahko zamišljate njihov način življenja, ki je od našega čisto drugačen. Že revščina tam je večja. Kljub vsemu pa so ljudje tam res prijazni in živijo srečno. Kakorkoli že smo se sami odločili, da obiščemo vasico Viscri, ki je tradicionalna Romunska vasica. Danes spada pod UNESCO-vo svetovno dediščino. In prav zanimivo je te njihove hiške videti od bližje, prav tako pa lahko v vasici tudi prespite, ampak več o tem tudi kasneje. Viscri je zagotovo vasica vredna obiska, da nekako spoznate njihovo življenje in si od bližje pogledate tradicionalno Romunsko vas. Zgodovino vasice, kako do vasice in vse ostale informacije pa lahko izveste v nadaljevanju.

viscri

ZGODOVINA

Sama vas Viscri ni nikoli bila del plemiške posesti, temveč so vedno bili neka svoja skupnost. Tako so nekako bili vedno svobodni in pa vedno so bili ena majhna vasica. Ta majhnost velja še danes, saj Viscri sploh nima več kot 500 prebivalcev. Tista velika cerkev, ki jo v vasi lahko danes vidite, je nekoč bila kapelica. Od 12. stoletja, ko so to kapelico našli, pa se je večala, vse do danes, ko je postala cerkev. So pa kapelico najprej povečali v 16. stoletju. Prvi prebivalci so sem prišli leta 1152 in se tukaj tudi naselili, saj jim je območje bilo res všeč.

DOŽIVITE NJIHOVO TRADICIJO V VASI VISCRI

Čeprav dandanes veliko njihovih tradicij izumira, pa še v vasi lahko vidite in tudi doživite nekaj od njih. tako lahko recimo vidite kako izdelujejo podkve. Prav tako vam isti možakar lahko pokaže kako se izdelujejo žeblji. Vse to na tradicionalen in star način. Prav tako se obrtniki tam še vedno ukvarjajo z izdelovanjem opek in ploščic. Vse to vam lahko tudi pokažejo, da tudi vi to doživite.

viscri

Po vasici je možno tudi videti konjske vprege, ki jih pa v bistvu danes lahko vidite po celotni Romuniji. To je ena tradicija, ki še ni izumrla in tako lahko na cestah vidite veliko konjskih vpreg. Zato je pametno voziti po predpisih, ker vas lahko konjske vprege hitro presenetijo. Je pa seveda to zanimivo za videti, saj pri nas tega in drugod po res razvitih državah skoraj, da več ni oziroma je že dokončno izumrlo.

KAJ SI OGLEDATI V VASICI?

Najprej naj povem, da boste za celotni ogled vasi porabili samo par ur. Odvisno seveda od tega kaj hočete videti, če hočete doživeti kakšni tradicionalni običaj ali karkoli drugega. Za še bolj pristno izkušnjo lahko v vasi tudi prespite in pa tam lahko tudi jeste.

Najprej se seveda sprehodite po celotni vasi Viscri. Si oglejte njihove hiške v katerih živijo. Prav tako vedite, da po vasi ni asfalta, so pa granitne kocke. Table vas bodo vodile tudi do trdnjave, ki si jo le oglejte. Najprej se lahko sprehodite okoli obzidja, potem pa še pojdite notri. Vstopnina za vstop je 5 LET (nekje 1 EUR). Notri je danes narejen muzej, kjer lahko vidite veliko enih izdelkov, ki vas popeljejo v zgodovino. Izdelki so vse od kakšnih kmetijskih pripomočkov in vse do tradicionalnih oblačil.  

Prav tako pa je možno videti tudi razgled iz stolpa, ki sega na okolico in čudovito naravo, ki Viscri obdaja. V cerkvi lahko vidite tudi raven strop, kar ni nekaj običajnega. To dokazuje ravno to, da so cerkev zgradili ljudje iz te vasi in ne nihče drug, se pa tradicionalni prebivalci imenujejo Saški kolonisti. Ti so imeli svoj slog gradnje, ki ga je možno marsikje opaziti še danes.   Zagotovo je trdnjava ena izmed najboljših delov vasice Viscri, ki jo ne izpustite iz ogleda. Tudi sama vstopnina ni draga.

No potem si pa lahko ogledate tudi recimo tudi njihovo kovačnico, ki sem jo že omenila. Njihova tradicionalna izdelava podkev je zares zanimiva, kar ne vidite vsepovsod. Tradicija države je ena izmed najbolj zanimivih stvari in tudi izdelava raznih izdelkov spada pod to. Tako lahko boljše spoznate Romunijo.

viscri

Do vasice Viscri se najlažje pride tako, da kar ime napišete v Google zemljevid. Pripelje vas vse do urejenega parkirišča, ki je brezplačno. Najbližje večje mesto, ki je v bližini je Sighsioara, kjer lahko tudi prespite. Ali pa preprosto prespite v vasici. Kakorkoli že se pa tudi Viscri nahaja v pokrajini Transilvanija. Po teh krajih je veliko za videti, zato se tukaj tudi izplača ostati in raziskovati. Nekje 80 kilometrov je tudi do zelo znanega mesta Brašov, ki je tudi lahko izhodiščna točka za raznorazne izlete. Obiščite Viscri in raziskujete okolico tega dela Romunije.

viscri