Posted on

Romunija je zagotovo najbolj znana po Grofu Drakuli in pa tudi po gradovih. Prav tako pa ima veliko čudovitih gradov, ki se jih zagotovo izplača obiskati. Eden lepših, ki smo jih sami obiskali je tudi Grad Peles, ki bo mogoče za nekatere res čudovit, za druge pa bo vse preveč kičasto in poslikano. Je pa grad zagotovo eden izmed najbolj obiskanih v Romuniji, saj ga letno obišče veliko domačinov in pa še več turistov. Ker je pa sama pokrajina v teh krajih res čudovita, pa se zagotovo splača tukaj ostati več dni in raziskovati okolico. Super je recimo park Bucegi ali pa potem tudi grad Bran. Ne daleč vstran je tudi mesto Brašov, za katerega si tudi vzemite čas. Območje je res zanimivo za raziskovanje in za vsakega se bo našla vsaj ena aktivnost.

grad peles

Grad Peles oziroma romunsko Castelul Peles, se nahaja v Romunskih Karpatih. V bistvu pa celotni kompleks tega grada sestavljajo trije objekti. Najprej je tukaj omenjeni grad Peles, nato grad Pelisor in pa tudi lovski dvorec Foisor. Objektov je bilo še več, ampak danes jih ni več možno videti. Tako grad Peles, kot tudi grad Pelisor si je možno ogledati tudi od notri. Ker gradu Pelisor sami nismo obiskali, o njem ne bom govorila. Vse cene in informacije spodaj se bodo nanašale na grad Peles, ki ga zares priporočam.

ZGODOVINA

Sam grad so gradili kar 41 let, so pa ga končali v 20. stoletju. Spada pod neorenesančne gradove. V njem je najprej bival kralj Karel I., za katerega je grad tudi bil namenjen. Potem je še nekajkrat zamenjal lastnike, je pa vse šlo iz roda v rod. v zgodovini so grad tudi zaprli, za javnost pa so ga potem odprli leta 1989 in od takrat ga obišče na milijone ljudi letno. Je pa tudi tako, da ta grad ni grad, ampak je v bistvu palača. Kakorkoli že pa vas bo grad Peles očaral s svojo velikostjo, poslikavami in še marsičem drugim.

KJE SE NAHAJA IN KAKO DO NJEGA­?

Nahaja se v bližini mesteca Sinaia, v Romunskih Karpatih, kot sem že omenila zgoraj. Od mesta Brašov in do sem je nekje 48 kilometrov. Najlažje pa ga boste seveda našli, če v Google zemljevid kar vtipkate grad Peles oziroma Castelul Peles in vas bo navigacija kar pripeljala do sem. Zdaj parkirišč je kar nekaj, vseeno pa se mogoče splača priti takoj po odprtju, da se izognete gneči in iskanju parkirnega prostora.

grad peles

VSTOPNINA IN OGLED GRADU

Sam odpiralni čas gradu si lahko pogledate kar na njihovi spletni strani, ki jo najdete TUKAJ. Prav tako si lahko na tej spletni strani pogledate še cenik za grad Pelisor, ki ga sami nismo obiskali.

Cene za grad Peles pa so razdeljene na dva dela. Prvo je, če hočete samo ogled prvega nadstropja. Cena za odrasle v tem primeru je 40 LEI (8 EUR), za vse otroke in študente pa je cena 10 LEI (2 EUR). Za ogled spodnjega in zgornjega nadstropja je pa cena za odrasle 80 LEI (16 EUR) in za otroke ter študente 20 LEI (4 EUR). V obeh primerih se mora plačati tudi pristojbina za fotografiranje, ki pa znaša dodatnih 35 LEI (7 EUR). Cene za obe nadstropji so mogoče res malce visoke, ampak se vseeno izplača pogledati vse, če ste že enkrat tu.

NOTRANJOST GRADU

Kot sem omenila je grad res lepo okrašen in poslikan. Celotni grad Peles je spremenjen v muzej. V notranjosti si lahko ogledate tudi 160 sob in pa tudi zbirko orožja. V orožarni lahko tako vidite tudi vse do 1600 vrst orožja.

grad peles

Opazili boste lahko tudi različne krožnike, pohištvo in pa recimo tudi čudovite lestence. Opazite pa tudi lahko še kakšne druge dodatke. Veliko je tudi kiparskih in slikarskih del, ki si jih sami lahko ogledate. Je pa celotna pot po gradu lepo speljana, tako da naredite lep krog in med tem nič ne izpustite ven.

grad peles

Grad Peles zagotovo dodajte na vaš bucket list. Ko boste enkrat v Romuniji pa ga ne izpustite. Je zagotovo eden izmed gradov, ki se jih izplača videti, pa četudi mogoče niste ravno veliki ljubitelji gradov. Za celoten grad si le vzemite čas, nekje 1 uro za notranjost. Okoli gradu se tudi lahko sprehodite, je res lepo urejeno dvorišče. Si pa oglejte v okolici gradu še kaj drugega. Že na začetku sem vam dala nekaj idej, je pa tukaj še veliko več zanimivosti. Narava je naravnost čudovita in za vsakega se najde nekaj. Lahko prenočite v kakšnem kampu ali pa kakšnem hotelu oz. apartmaju. Sami smo bivali v kampu Aviator, v mestu Busteni, ki se nahaja blizu gradu Peles.