Posted on

Celotna Romunija je nekako povezana z grofom Drakula, oziroma poznan tudi kot Vlad Tepeš. Povsod kjer se potepate, lahko vidite njegove fotografije na različnih spominkih. Je pa tudi njegova rojstna hiša v mestu Sighisoara, zelo znana in kar obiskana. Seveda tudi mi tega starodavnega mesta nismo izpustili, ko smo se potepali po Romuniji. No sedaj vam je že znano, da bom nekaj povedal o samem mestu Sighisoara, ki je zelo lepo, malo mesto, ampak vredno obiska.

Sighisoara
Razgled na del mesta

To čudovito, starodavno mesto sega v Rimske čase. Spada pod UNESCO-vo zaščito svetovne dediščine. V samem mestu najdete kamnite ulice, meščanske hiše ter okrašene cerkve. Pravijo da je Sighisoara v Evropi najbolj ohranjeno mesto. Leži na višini 250 metrih, v osrčju pokrajine Mures in ima 32300 prebivalcev.

Ko se tukaj sprehajate, se ti zdi, kot da si korak nazaj s časom. V 17. in 18. stoletju je mesto doživelo vojaško okupacijo ter požare. Po 1. svetovni vojni je mesto postalo del romunske države. Mesto je imelo obzidje in stolpe pred turškimi napadi. Zid je bil visok tudi do 15 metrov in je imel 14 obrabnih stolpov. Od tega jih še danes lahko vidimo 9.

Sighisoara

KAJ VIDETI?

Casa Dracula

Kot sem že omenil, je mesto najbolj znano po Vladu Tepešu, znan kot Drakula. Njegova hiša je prava znamenitost v tem kraju. Same rojstne hiše ni težko poiskati, saj se nahaja na spodnjem trgu, v bližini urnega stolpa. Tukaj se je rodil Vlad Tepeš, leta 1431 in z očetom naj bi živel tukaj vse do leta 1435, potem pa sta se preselila v Targovište. Spodaj je sedaj restavracija, zgoraj pa muzej, ki je vreden ogleda.

Sighisoara

Vstopnice kupite v restavraciji, 10 Lei na osebo in nato se povzpnete po stopnicah. Med potjo vas že spremlja grozljiva glasba in že po stopnicah vas lahko marsikaj preseneti, kot je mene grozljiv pajek, ki je od nekod priletel. Zgoraj v sobi vas vse spominja na grofa Drakula, prav tako je neprijetna svetloba in ti kar postane neprijetno. V krsti leži Drakula, ki pa vas tudi preseneti, kot se je zgodilo pri obisku, ko sem bil z mamo tukaj. Naenkrat je skočil iz krste, mama je začela kričat in kar odletela je po stopnicah.

Clock Tower

To lahko rečemo, da je glavna znamenitost Sighisoare, seveda zraven rojstne hiše. Mogoče vam bo bolj znano ime urni stolp. Zgrajen je bil v 14. stoletju. Ima kar štiri male turne, ki so lepo vidni in so simbol sodne avtonomije mestnega sveta. Leta 1894 je dobil stolp podobo, kot jo vidite danes. V 17. stoletju je še dobil dve številčnici na samem vrhu stolpa.

Sighisoara

Ena številčnica gleda proti spodnjemu trgu, druga pa proti citadelu, ki je mesto za obzidjem. Same figurice premika urni mehanizem in vsaka ima drug pomen. Če pogledamo na grajsko stran vidimo mir in oljčno vejico, spremlja pa jo bobnar nad njim pa pravoslovje in zakon. Ter dva angela, ki spremljata dan in noč.

Na 6 je angel, ki pomeni dan oziroma začetek delovnega dne. Ter angel noči, ki pride ob 18. uri, pomeni pa konec delovnega dne in nosi dve goreči sveči. Številčnica, ki pa gleda proti spodnjemu trgu pa ima kar sedem figuric in vsaka predstavlja od enih bogov in predstavljajo dni v tednu ( Diana, Mars, Merkur, Jupiter, Venus, Saturn in Sonce ). Od leta 1899 je tukaj muzej in se lahko povzpnete na sam vrh, kjer imate prelep razgled na mesto.

Scara Scolarilor – stopnišče

To so znane stopnice, ki se imenujejo stopnišče učencev in povezujejo trg s cerkvijo in so srednjeveška arhitektura. Leta 1642 so bile zgrajene, zgradili pa so jih učenci v zimskem času. Povezovale pa so bile s šolo in cerkvijo. Najprej je bilo 300 stopnic, od leta 1849 pa so jih zmanjšali na 175.

Mislim, da so to najbolj znane in pomembne znamenitosti mesta Sighisoara, ki jih morate obiskati. Ker pa samo mesto ni veliko se sprehodite po teh ozkih ulicah, ki so tlakovane in pa na vsaki strani barvite hiše. Videli boste razkošne hiše premožnih plemičev in skromne hiše, kjer so živeli obrtniki.

Prav tako v mestu ne boste ostali ne lačni in žejni. Povsod boste srečevali restavracije, kjer vam za mali denar ponujajo dobre romunske jedi. Prav tako najdete ogromno spominkov, za tiste ljubitelje magnetkov in drugih reči. Mene je osebno mesto navdušilo in mi pustilo nek poseben pečat, kar pomeni da mi bo še en čas ostalo v spominu. Mislim, da si ga bo tudi mama zapomnila, saj se je prav ustrašila.