Posted on

Jaz povem po pravici, ko gremo na pot oziroma naš dopust, sploh ne vem kaj bomo obiskali. Doma mi včasih Klavdija in mama kažeta stvari, ampak jaz to ne gledam najbolj, raje se dam presenetiti. Prav tako nisem vedel katere znamenitosti bomo obiskali po Bosni, vedel oziroma slišal sem za večja mesta, za kaj drugega pa ne. Zato pa sem vedno bolj navdušen nad krajem oziroma znamenitostjo, ker je za mene bolj ali manj presenečenje, prav tako za našega atija. Tako smo obiskali tudi Pješčane piramide, nad katerimi sem bil navdušen.

pješčane piramide

Bil je naš 4. dan. Iz Mostarja smo se podali najprej v Blagaj, nato smo se podali proti Sutjeski in nato na našo destinacijo, Pješčane piramide. V avtu sem poslušal, da gremo res v čudo narave in da bomo videli nekaj lepega, kar se še skriva samo v Ameriki, Dolomitih, Srbiji in seveda tukaj, v Bosni. Vedel sem, da se gre za neke piramide, sploh si nisem mislil, da se skrivajo nekje na sredi ničesar take zanimive znamenitosti.

Preberite še celotno pot po Bosni TUKAJ.

Posebej, ko smo se vozili kar po slabi cesti do piramid, si nisi mogel predstavljati, da boš naletel na take lepote. Saj je na navigaciji pisalo do cilja še samo 800 metrov in je naša mama že omenila, kje se to nahaja, če pa je na vsaki strani bil samo gozd in, kot sem omenil kar neprijetna makedamska cesta. Ampak naenkrat so se nam prikazale te čudovite Pješčane piramide, ki te že ob cesti navdušijo.

pješčane piramide

Kako do sem?

Težko je opisati samo pot, mi smo vse iskali na Google navigaciji. Sta dve poti, ena iz  Foče in do tja je nekje 10 kilometrov, nas pa je navigacija peljala čez kraj Ocrkavlje. Najboljše, da napišete v navigacijo Pješčane piramide ali kordinate 43.522427, 18.691292 in boste prišli na cilj. Kot sem omenil cesta ni asfaltirana, lepo počasi lahko do sem pride vsak. Parkirišča ni posebej, parkirate nekje ob cesti. Ni tako obdana znamenitost, mislim, da za njo polno ljudi sploh ne ve, tako da se bo zagotovo zgodilo, da boste sami in lahko uživali ter fotografirali.

Same Pješčane piramide se nahajajo ob cesti, tako da same poti ne rabim opisati. Opazili boste poti in se sprehodite po mili volji ter imate res ogromno kotov za fotografiranje ter se nastavljati objektivu.

Nastanek in zgodovina

Pravijo oziroma piše, da so stare več kot 200 let in so naravni pojav. Naj bi nastale ob eroziji tal in nastajale so več let. Za nastanek je krivo samo vreme, kot so poletne vročine, zmrzali, močan veter ter dež. To so peščeni stebri, ki se dvigajo iz tal, največji so visoki tudi do 20 metrov. Piramide ne izginjajo, ampak še danes rastejo. Nekateri pravijo, da je to Bosanski Kolorado, saj kot sem že omenil so podobne piramide še v Koloradu, v ZDA, Dolomitih-Italija ter v Đavoljoj Varoši v Srbiji. Seveda so različne po velikosti ter sami sestavi, zato pa so zelo privlačne. Sestavina je peščena glina, zato pa imajo tudi tako ime.

pješčane piramide

Ker pa še niso ne vem kako znane, tudi ni tukaj polno turistov. Zato vam priporočam obiskati to znamenitost, ker boste res navdušeni nad njimi. So nekaj posebnega, kar res ne vidiš pogosto. Lahko, da boste sami, da boste res uživali in se podati tudi nad njimi in vse do lesenega razglednega stolpa. Če smo jih mi našli, jih boste tudi vi in res boste navdušeni, kot smo bili mi.