Posted on

Mogoče ta blog ne bo najbolj zanimiv za vse ljubitelje potovanja, saj bom v njem opisal bolj divje kampiranje ter kaj se vse tam nahaja, to se gre za gorovje Apuseni. Bom pa vesel, če ga tudi vi preberete do konca, mogoče pa boste postali zainteresirani za tako dogodivščino in malo drugačno kampiranje. Glavoi je kraj oziroma prostor, ki je kar odmaknjen od civilizacije, se nahaja v osrčju gorovja Apuseni, v Romuniji. To je bila naša prva postojanka v sami Romuniji, kjer smo se zadržali dve noči, skoraj cela dva dni. Celotno potovanje po Romuniji je opisano TUKAJ.

glavoi

Camp Glavoi

Mama je tista, ki večinoma vozi in vedno gleda, da se vozimo nekje 9 ur, mogoče kaj več, da si poiščemo nek kamp in si vzamemo čas. Tako je tudi ona že lani lahko rečemo našla to divjo kampiranje v Romuniji. Rekla je, da je kar našla na Google zemljevidu in ji je bilo takoj všeč. Tudi je videla, da je okoli kar nekaj lepih znamenitosti oziroma pohodniških poti, zato je sklenila, da tukaj ostanemo kar dve noči.

Je pa mene in seveda najbolj atija pripravljala, da tukaj je divje, ni kopalnice, ni wc-ja in prav tako ne vode iz pipe. Zato pa pravim, da to ni za vse, ni za tiste, ki rabijo vsak dan toplo vodo in tuš, kar pa je najbolj pomembno, wc školjko. Saj tudi sama ni vedela kako bo to potekalo, ker bo to naše prvo tako doživetje. Pa ne zato, da bi se morali umivat, ampak na splošno nismo vedeli kaj bomo doživeli.

Kamp oziroma prostor Glavoi, kot se imenuje, lahko najdete s temi koordinatami (46,5794601, 22,7032223), da boste lažje našli, če se odločite za to čudovito destinacijo. Preden smo mi prišli do sem, smo še obiskali jamo Pestera Ursilor Chiscau Bihor. Navigacija na telefonu nas je lepo vodila do Glavoi, brez kakšnih zapletov.  Morate pa vedeti, da je zadnja 2 kilometra kar slaba cesta, je makadam, kjer pa se morate res voziti počasi. Ni hudo, so se sem vozili z dobrimi avtomobili, lepo počasi se da priti na cilj, prav tako potem ven iz tega kraja. Že ko se voziš po makadamu vidiš, da te obkroža prelepa narava, pašniki polni krav in ovac ter tudi konjev.

Ne morete zgrešit cilja, ker dalje ne vodi cesta in na travniku boste zagledali kar nekaj šotorov. Če pridete sem se splača za dve noči, ker se po tej cesti ne splača vozit ven in notri. Šotor postavite kje vam je volja, še boljše pa je, če imate kakšen kombi ali kakšno drugo vozilo za prenočiti. Ne priporočam pa vam z počitniško prikolico, glede avtodoma pa tudi nisem pameten, da bi vam znal svetovati. No pa, da vam povem kaj lahko vse vidite tukaj v sami okolici, da se odločite, če je to prostor za vas.

glavoi

Hrana in pijača

Še to moram povedati, mogoče boste presenečeni. Tukaj se nahajajo kar štiri kolibe, kjer vam strežejo hrano in pijačo. Dobite mrzlo pijačo, prav tako hrano toplo ali mrzlo, kar pomeni, da lačni ne boste, prav tako so izviri mrzle in to čiste vode za piti. Nad temi ponudniki hrane smo bili tudi mi presenečeni, ker nudijo zelo dobro hrano. Posebej mici ( čevapi ) so res dobri, drugačni kot pri nam ali kje drugje.

Kaj obiskati?

Naši dve ženski sta imeli napisano kaj je tukaj v okolici, kaj se splača obiskati. Nimate kaj zgrešiti, našli boste table in razne poti, ki niso zahtevne in prav tako ne dolge. mi smo obiskali Jama Ghetarul Focul Viu, Vrh Piatra Galbenei, Poiana Ponor. Lahko še kaj raziščete, če imate čas, nimate se kje izgubiti. Res pa da tukaj ni signala in ste s podatki omejeni ali jih sploh nimate.

Jama Ghetarul Focul Viu, Vrh Piatra Galbenei

Vse se začne kar tukaj v Glavoi, kjer ste se nastanili. Greste kar naprej do tabel in naprej po cesti. Nakar morate prečit potoček in opazili boste rumene planinske znake.

glavoi

Rumene znaki vas bodo vodili po gozdu in to tako pogosto na drevesu, da jih res ne morete zgrešiti. Prav tako puščice na drevesu, prav tako rumene oziroma bolj na oranžno vlečejo, da se res ne morete izgubiti. na sredi poti. Nekje po pol ure hoje pridete tudi do table, kjer imate narisano pot kako lahko naredite krožno turo.

Če smo se mi znašli, se boste tudi vi, ker ni zapleteno. Mi smo se zelo veselili te jame, ampak smo bili razočarani, da ne moreš vstopit v njo, da bi si jo vsaj malo ogledali. Ampak sprehod pa je bil do nje.

Zato je najboljše, da se že pri teh tablah kar odločite za pot na vrh Piatra Galbenei, 1243 metrov. Tudi tukaj je vse lepo označeno in kar hitro pridete na sam vrh, kjer imate zelo lepe razglede. Nam so se razgledi odprli samo za trenutek, ker smo imeli meglo. Smo pa na vrhu naleteli na mlade prijazne Romune, ki so bili navdušeni nad Slovenci in smo izmenjali kar nekaj besed z njimi, saj so obvladali angleščino. Jih je zanimalo, kako se reče po slovensko dober dan, prav tako so oni nam povedali kako se po romunsko reče zdravo (buna ziua), samo mi smo hitro pozabili to besedo. Nazaj pa smo se vrnili po drugi poti, kot smo prišli gor, ampak na koncu prideš na isti začetek.

glavoi

Poiana Ponor

To pot pa tudi ne bo težko poiskati, saj pri tablah boste videli sam napis, prav tako čas 30 minut. Že od začetka, ko se boste malo vzpenjali, boste opazili zelo lepe razglede na pokrajino. Ko pa pridete do te kotline ali kako jo bi poimenoval, pa si res navdušen. Tukaj bi lahko ostal cel dan in občudoval to lepoto. Ne morem primerjat z nobeno našo destinacijo, da bi si lahko lažje zamišljali.

Sem pastirji vozijo past živino z okoliških krajev, prav tako smo našli ćredo krav in dva pastirja iz kar oddaljenega območja. To moram povedati, ker je zelo zanimivo. Tukaj po celotni Romuniji pastirji še vedno pasejo živino, so cel dan na pašniku z živino in sabo imajo tudi kar nekaj psov, ki pa niso nevarni so zelo prijazni do človeka. So res videti zapuščeni, niso urejeni kot naši psi. Da se osredotočim nazaj na Poiana Ponor, v gorovju Apuseni. Tu imate veliko kotlino, da se sprehodite, imate tudi potoček, kjer se lahko malo ohladite, če vam je vroče. Lahko se usedete in si ogledujete te lepote, ki vas obdajajo. Ne boste razočarani, saj tudi po slikah lahko vidite to lepoto, mi smo bili navdušeni.

Mi si nismo ničesar več ogledali, na tablah lahko vidite še kar nekaj poti. Ni nam žal, da smo se tukaj ustavili, da ni civilizacije, da je stranišče gozd, da smo si zobe umivali v potoku in to v ledeni vodi. Res se nismo umivali, lahko se zbrišeš z vlažilnimi robčki po intimnih delih. Zato pa poudarjam, kateri nimajo tega radi in rabijo vsak dan kopalnico, ni to za vas. Lahko se samo sem zapeljete, se sprehodite in poiščete drugačno nastavitev kje v bližini. Trenutno vam jaz ne vem svetovati, kje prespati v bližini.

Mi smo tukaj v gorovju Apuseni preživeli prijetni dve noči, je pa zjutraj kar mrzlo. Mi smo imeli 8 stopinj smo, zato ne pozabite toplih oblačil in toplih spalnih vreč. Sem pa vesel, da sem se tukaj nahajal in, da ste vi ta blog prebrali do konca. To pomeni da vam je bilo všeč, mogoče vas sem tudi navdušil, da tukaj prespite eno noč.