Posted on

Že med samim iskanjem znamenitosti, sva z mamo ugotovile, da Romunija skriva ogromno tudi takih skritih kotičkov. Ti skriti kotički niso tako oblegani z turisti, imaš lepo prostor za fotografiranje in seveda za sam ogled. Ne rečem, da nimamo radi tudi tistih obleganih, ampak skriti so nekako bolj privlačni, vsaj za mene, ki se rada fotografiram in nimam rada, da je še nekdo drug na fotografiji. Tako so v plan prišli tudi Blatni vulkani.

blatni vulkani

Ne vem kdaj, ampak mama je našla Blatne vulkane. Najprej nisem vedela kaj to je, kje se nahajajo. Ampak en dan pa sem le pogledala tudi jaz na Google zemljevid, kaj je to za ene vulkane. Takoj so me tudi očarali in sem komaj čakala ta dan, da jih obiščemo. Te vulkane je imela mama preko, ona je imela shranjene na zemljevidu in prav tako je naredila plan za njih. Preden smo se odpravili v Romunijo je še ugotovila, da so dvojni vulkani, ki se nahajajo skoraj na istem mestu, samo nekaj kilometrov narazen.

Mi smo Blatne vulkane obiskali na poti iz Črnega morja. Ker smo vedeli, da se bomo tukaj kar lep čas zadržali, je mama tudi ugotovila, da je tukaj blizu vulkanov kamp, kjer lahko prespiš. Ker naša naslednja destinacija je bila Bukarešta in bi imeli ogromno vožnje, prav tako pa smo imeli čas in smo lahko tukaj brez težav prespali. Mi smo imeli od Constante pa do Blatnih vulkanov kar 4 ure vožnje, tako da smo prispeli na samo parkirišče malo pred 13. uro, ampak to ni pomembno. Kot sem omenila obstajajo dvojni, ki so vredni ogleda.

Zakaj se imenujejo Blatni vulkani?

Plini, ki se nabirajo pod zemljo, kar 3000 metrov pod površjem, izbruhnejo na površje. Na samo površje izbruhne blato in slana voda, kar naredi usta vulkanov. Ko plin uhaja se naredijo mehurčki in se vidi, kot, da bo to blato izbruhnilo. Pomislite tudi, da je to vroče blato, ker kot da bi vse skupaj vrelo. Prebrali smo, da je blato hladno, ker prihaja iz Zemljine skorje in ne iz plašča. Ko pride to na površje se blato posuši in se naredijo stožčaste strukture, ki te spominjajo na vulkane.

Na začetku te table opozarjajo, da se tega blata naj ne dotikaš, ker je strupeno, saj so to plini. Tudi mi smo vohali, kot eno žveplo ali nekaj podobnega in res nismo se tega dotikali. Smo pa tudi zaradi vsega raje kužka vzdignili in nosili, saj nismo vedeli, kaj se bi zgodilo, če bi v to blato pomolil jeziček.

blatni vulkani

Kako do Vulcani Noroiosi de la Berca?

Najboljše, da v navigacijo napišete kar Vulcani Noroiosi de la Berca ali te koordinate 45.347273, 26.709346. Preden boste prišli na tole parkirišče, boste opazili table ki vas usmerijo levo naprej po cesti za vulkane. To so tisti drugi, ki sem vam tudi prej napisala, da so dvojni. Lahko prvo obiščete tiste in potem te. No pa gremo sedaj mi na parkirišče teh, de la Berca. Tukaj boste opazili tudi restavracijo, kot sem omenila majhen kamp in seveda parkirišče.

Tukaj parkirate, parkirišče je brezplačno in se napotite po potki. Mislim, da vas bo itak pričakal lastnik in vas tudi napotil. Ker smo opazili, da vsakem lepo pove, kam se naj usmeri. Od tukaj pa do vstopa je mogoče kakšnih 10 minut hoje. Pot je lepo uhojena, tako da nimate kam zaiti iz poti. Na vhodu plačate vstopnino 4 Lei – 0,80 Eur.

Kako do Vulcani Noroiosi Paclele Mari?

Tudi tukaj lahko napišete kar v navigacijo ime ali koordinate 45.360221, 26.713548 . Tukaj se nahaja tudi parkirišče, ki pa je plačljivo. Za celi dan stane 5 Lei -1 Eur. Tudi tukaj je vstopnina 4 Lei. Tukaj pa nimate kaj hoje, ker se vulkani nahajajo kar takoj pri parkirišču oziroma tukaj kjer plačate vstopnino.

Oboji Blatni vulkani so dokaj podobni. Mogoče so eni bolj dejavni, kot drugi, eni so večji, mislim da je teh Paclele Mari nekaj več in so dosti bolj dejavni. Ampak, če ste tukaj obiščite oboje. Tukaj lahko preživite eno uro ali pa se lahko sprehajate cel dan. Seveda vse je odvisno od posameznika, kako se mu nekaj takega dopade. Nas so tile vulkani navdušili.

blatni vulkani

To ne navdušijo sami vulkani, ki bruhajo blato, ampak tudi celotna pokrajina. Kot, da bi prišel nekam drugam, na nek drugi planet. Kot sem že zgoraj omenila, mi nismo imeli ne vem kakšne gneče, je bilo ljudi, ampak se nekako razporedijo po celotnem območju in mislim, da ni ne vem kako znano. Samo pokrajino, ki je okoli Blatnih vulkanov, težko opišem z besedo. To so neki hribčki, med njimi pa kot eni potočki, brez vode, ponekod se pa vidi, da je teklo to blato iz teh vulkanov. Najboljše boste videli na videu, ki ga si lahko ogledate malo višje in seveda na slikah.

blatni vulkani

No kot sem že omenila, tukaj lahko prespite, seveda, če imate šotor, avtodom ali  kamp prikolico. Mislim pa, da se v bližini najde kakšno prenočišče. Prav tako tukaj ne morete biti lačni in ne žejni. Mi smo se pošteno najedli in to zelo okusne hrane, za mali denar. Če vas pot ponese v Romunijo ne izpustite teh Blatnih vulkanov. Mogoče vas sedaj Blatni vulkani niso ne vem kako pritegnili, v živo pa boste drugače razmišljali.

Pa ne pozabite pogledati videa, lahko se tudi na moj kanal naročite, ker bo v prihodnje še več videjev iz Romunije.