Posted on

Bosna in Hercegovina ima kar nekaj nacionalnih parkov. Eden, ki bo pa nam ostal v spominu je pa tako imenovan Nacionalni park Una. Le ta je največji v Bosni in pa se nahaja na reki Uni. Najbolj znan je po slapovih Štrbački Buk in Martin Brod, ki se jih zagotovo splača obiskati in pogledati. Kot nekakšen raj na Zemlji, ki se nahaja samo 4 ure vožnje iz Maribora. Sama reka Una pa en čas tudi teče na meji med Bosno in Hrvaško. Tako si je recimo Štrbački buk možno ogledati tudi iz Hrvaške smeri.

Nacionalni park Una
Martin Brod

Sam Nacionalni park Una je zagotovo znan po že prej omenjenih slapovih. Prav tako pa gre veliko ljudi tudi na rafting, kar je tudi ena super in zanimiva izkušnja. Se pa zagotovo najde za vsakogar nekaj. Če ne rafting, zagotovo ogledovanje slapov in pa kakšen pohod v naravo. V parku je tudi nekaj restavracij za jesti in piti. Tako, da za to dvoje ne rabite skrbeti. Najboljše pa da kar gremo k temu kar smo mi obiskali, torej Štrbački Buk in Martin Brod. Tudi nekako najbolj znani znamenitosti teh krajev.

Štrbački Buk, posneto z dronom

ŠRBAČKI BUK

Po besedah turistov, najlepši slapovi na reki Uni. S to trditvijo se lahko samo strinjam, ker so fantastični. Čeprav je najvišji slap velik 25 metrov, je vseeno mogočen. Potem pa še vso tisto žuborenje in škropljenje vode, ki vse to naredijo še boljše. Pot po celotnem delu slapov je urejena in primerna za vse, otroke in starejše. Vsi skupaj lahko uživate v teh lepotah Bosne. Žal ne vem kako je s potjo , če jih bi radi videli iz Hrvaške smeri. Vsi ti podatki so mišljeni za Bosno.

Nacionalni park Una

Za vstop in ogled slapov je potrebno plačati 8 KM na osebo. Sama vstopnina res ni pretirana. Imate pa urejeno parkirišče. Morate pa vedeti, da je pot do tja ozka in tudi en del je po samem makedamu. Ampak, ko pridete na samo parkirišče, pa lahko že slišite žuburenje vode. Potem se sprehodite samo po leseni poti, vse dokler ne pridete do prvega razgledališča. Tukaj se pa začne najlepši del. Sprehodite se kar do konca, med tem opazujete slap iz vseh možnih smeri. Sprehodite se lahko tudi dol do vode. Zagotavljam pa vam res en kup lepih fotografij in kup enih spominov.

Tukaj je možen tudi rafting. Za to lahko dobite vse informacije tudi na spletu. Kako se prijaviti in vse ostalo kar vas zanima. Njihova spletna stran je: http://nationalpark-una.ba/bs/. Za vse, ki imate radi avanturo, je to zagotovo za vas. Se splača, ker je eno adrenalinsko doživetje.

Nacionalni park Una

Ne samo, da vas bodo tukaj očarali slapovi, ampak tudi sama barva vode. Ta je res čista in čudovite zelene barve. Za vse ljubitelje narave, to je nekaj kar morate obiskati, če ste kdaj v Bosni. Nahajajo se ne daleč vstran od mesta Bihač in potem manjšega mesta Kulen Vakuf.

Camp Buk, ki se nahaja med Štrbačkim Bukom in Martin Brodom, čisto zraven mesta Kulen Vakuf

MARTIN BROD

Slap je manjši kot pa Štrbački Buk, še vseeno je pa čudovit. Zdaj, ker smo mi bili dovolj zgodnji nismo nič plačali, je pa neka pristojbina, koliko ne vem. Parkirate lahko na brezplačnem parkirišču, potem je pa do slapu nekje 5 minut hoje. Tam je tudi ve urejeno, da si slap ogledate od spodaj ali pa čisto blizu iz lesene razgledne ploščadi. Zjutraj se jih pa splača tudi obiskati, ko še ni gneče in si jih tako ogledate sami in v tišini. Tudi poslikate se lahko brez, da bi čakali na vrsto.

Martin Brod je od Štrbačkega Buka oddaljen nekje 45 minut vožnje, oziroma 27 kilometrov. Lahko si oba ogledate v istem dnevu. Če ste že enkrat v teh krajih, se pa zagotovo splača pogledati obe destinaciji, ki sem ju opisala tu.

V sami bližini slapu Martin Brod, bi še naj bili manjši slapovi na reki Uni. Tabla je bila, ampak mi tega nismo našli. Tako, da vam žal ne znam povedati kam točno morate iti in, če so vredni ogleda. Mogoče jih pa vi najdete, nič vas ne stane če poskušate to poiskati.

Nacionalni park Una

Nacionalni park Una je ena destinacija, ki vas ne razočara. Slike zagotovo ne morejo zajeti vse te lepote, ki jih ta del Bosne skriva. Zdaj tukaj imate kar nekaj prenočišč, tudi kampe, če vas nekaj takega veseli. Sami smo kampirali v Camp Buk, ki se nahaja pri Kulen Vakufu, tik ob reki Uni. Kamp je res urejen in za štiri osebe smo plačali 33 EUR. ima veliko parcel, primerne za avtodome in pa šotore. Zanimiva so pa stranišča in umivalniki. Poglejte si spodaj na slikah.

Do Martin Broda in Štrbačkega Buka je najlažje priti s pomočjo navigacije. Le da pri Štrbačkem buku označite lokacijo, ki je v Bosni, ker če napišete notri samo Štrbački buk vas vrže kar na Hrvaško. Najlažje je, da kar naredite to restavracije Restroran Buk in vas pripelje vse do parkirišča. Na to bodite res pozorni. Pa še vstopnina ni zdaj draga, saj je 1 EUR, 2KM.