Posted on

Ne, nisem pozabil na moje vtise iz Bosne. Ko prideš domov iz potovanja, se še en čas ti vtisi motajo po glavi in se še lep čas doma pogovarjamo, kako je bilo in kaj smo doživeli. Zato zelo rad tudi te vtise oziroma dogajanje napišem v blog. Letos so ti vtisi zelo mešani, to pomeni, da malo mešamo kje se je kaj dogajalo ali je to bilo v Romuniji ali Bosni. Nikoli nismo tako hitro se podali na drug dopust, oziroma sploh še tega nismo doživeli. Vse je enkrat prvič, pač smo si letos malo več privoščili, ampak o tem drugič. No pa, da začnem s temo, ki sem jo začel, to so vtisi iz Bosne, kaj smo doživeli in na splošno o državi.

vtisi iz bosne
Sokolačka kula

Kako je potekalo potovanje po dnevih, si lahko preberete TUKAJ, če si še niste prebrali. Mogoče pa vam pride prav. Kot prvo lahko rečem, škoda da nismo v Bosno se že kdaj prej odpravili. Državo, ki imamo tako blizu, nismo vedeli da je tako lepa, da ti ponuja toliko vsega. Jaz, kot jaz spet nisem vedel kaj me čaka, kaj bomo obiskali. Ha, to pa sem vedel, da so tam dobri čevapi in, da se jih bom najedel. Tudi to sem vedel, da obstaja tržnica z oblačili in, da bom sigurno tam nekaj zapravil. Spet je bilo neko presenečenje za mene, prav tako za atija. Midva se vedno prepustiva ženskam in njihovim načrtom, tako vsaj ne veš kam te poti vodijo.

Cincar

Saj ne vem kje naj prvo začnem. Ljudje, so lahko rečem zelo prijazni, ko začnejo s tabo se pogovarjati, bi se samo pogovarjali. Težko končaš pogovor z njimi. No jezik vsi nekako poznamo, saj je podoben oziroma isti, kot je hrvaščina. So pa tudi zelo pametni in oni nočejo govoriti drugače, kot njihov jezik. Zakaj bi se oni mučili s slovenščino. So se nekateri kar malo hecni naredili in, ko mi nismo vedeli katere njihove besede smo povedali kar po naše. Oni pa, kot da ne razumejo slovensko. Polno krat nas so vprašali od kod prihajamo in smo povedali, da iz Slovenije. Zelo so nas bili veseli, čeprav jih je po celotni Bosni ogromno. Avtomobilov z našimi registracijami smo ogromno srečali. Seveda, saj je Bosna blizu in zelo lepa. Zato si morate vzeti čas za njih, saj zelo radi klepetajo, prav tako te z veseljem kam napotijo.

Bob steza- Sarajevo

Denar pa je kar težava lahko rečemo. Oni imajo marke, kar pomeni 1 Eur je 2 Km. Mi smo se malo na hecali in seveda takoj čez mejo v Bihaću premalo menjali. Saj smo mislili, da so menjalnice povsod. Ampak jih ni, potem smo jih malo več našli v Sarajevu. Tudi zelo velika težava je plačevanje z kartico. Vsak dan smo jedli zunaj v restavracijah. S kartico smo lahko plačali samo v Sarajevu. Nikjer ne moreš plačat s kartico, ampak je en plus, da povsod lahko plačaš z evri. To pa povsod vzamejo.

Prav tako je na bencinskih črpalkah, da ne boste mislili, da povsod lahko plačate z kartico. Tudi to ni mogoče, marke ali evre. To pomeni, da moraš imeti kar nekaj gotovine s sabo, drugače je malo težko. V Mostarju smo menjali na bankomatu, ampak nam je banka kar ogromno pobrala, dobro, da sva to naredila samo midva z mamo in hvala bogu, da nisva polno vzdignila.

vtisi iz bosne

Trgovin je ogromno in prav tako teh vaških, ki jih pri nam ne najdeš več. Pomeni, da se lahko povsod ustaviš in kupiš mrzlo pijačo. Ja, še to je zanimivo, ne vem, če smo od vseh restavracijah, ki smo jedli, dobili samo enkrat račun in še ta račun je bil na roko napisan. Ne vem ali nimajo blagajn, zgleda da računalnikov pa še ne poznajo. Ampak je zanimivo to plačevanje in njihovi računi, kot da prideš kar nekaj desetletji nazaj v čas.

Mostar

Vemo, da Bosna ni več Evropa, zato si morate tam kupiti njihovo sim kartico. Mi smo dali 10 Eur za 10 dni in smo imeli 15gb podatkov, čisto dovolj. Mi smo imeli signal povsod, mogoče v kakšnem res zakotnem kraju je bil problem, drugače pa ni težav. Mi smo imeli seveda podatke za navigacijo, ki nas je vedno pridno pripeljala na vsak kraj kamor smo hoteli.

Niti cest ali bližnjic ni izbirala slabih. Ceste moram povedati, da so super. Avtoceste mi nismo srečali niti se peljali po njej, tako, da res ne vem povedati, če obstajajo. Ali smo se vozili po takih poteh ali jih ni, nisem niti jaz niti moji gledali na zemljevidu. Pa nismo je niti pogrešali, saj pravim ceste so zelo lepe, lahko se vozite brez skrbi.

Bihač

Res proti visokogorski vasici Lukomir je makadam, ampak tudi ni tako slaba cesta, da ne bi mogel kateri avto do tja. Je mogoče malo slabša cesta do Orlovačkega jezera. Prav tako, če se odpravite do planinskega doma Kruzi Livno. Ampak morate vedeti, da je to že malo višje, da tam ni asfalta. Več o Lukomirju pa TUKAJ.

vtisi iz bosne
Cesta do Lukomirja

Pokrajina oziroma narava pa sta nekaj posebnega. Bosna skriva ogromno čudovite narave, slapov, rek, sotesk, jezer. Voziš se po nekem kamnitem svetu, cesta te vodi med tako čudovito naravo, da je težko povedati. Pred sabo, na levi in desni strani nek poseben svet, kamniti svet. Težko izlijem prave besede, ne morem primerjati z našo Slovenijo. Ko smo se prvič peljali iz Drvarja proti mesto Livno in potem dalje proti Ramskem jezeru. Ta cesta je nekaj posebnega, okoli tebe čudovita narava. Kateri še tam niste bili si to težko predstavljate. Res morate to enkrat doživeti. Dolga leta smo in še spremljamo enega gospoda, ki se redno vrača v Bosno in hvali njene lepote. Vsi smo se spraševali le zakaj, je res tako lepo. Ampak sedaj vem zakaj hodi, tudi jaz če bi bilo možno bi sedaj takoj šel.

Piramide v Foči

Mogoče kdo reče, saj Bosna je Balkan in kaj bom tam delal. Zelo se vsi tisti motite, Bosna je res ena krasna država, ponuja vam ogromno vsega. Ni daleč do tja, vsak lahko najde tisto kar mu je najbolj všeč. Nekomu so mesta, drugim gore in narava. Imate vse samo raziskati jo morate. Ko bo možno jo spet obiščemo pa čeprav mogoče samo 5 dni, ker še ogromno nam je ostalo.

vtisi iz bosne

Res pa je, da nismo doživeli kakšnih smešnih situacij. Edino, ko smo obiskali zapuščeno letališče Željeva, da je naša mama padla v en jašek in si vse noge ogulila. Samo to ne vem, če je za smejati, čeprav smo se mi na ta račun smejali, čeprav smo vedeli, da bi lahko prišlo do nesreče.