Posted on

Edini kamp oziroma kraj, kjer smo v Romuniji ostali najdlje, je bilo v nacionalnem parku Bucegi, v kraju Busteni. Tu je res ogromno vsega, imate okoli sebe ogromno za pogledati, prav tako v sami okolici. Nam ni bilo težko, če se moramo peljati več kot eno uro na ogled znamenitosti, saj je bilo to za tiste kraje mali čas. Ogromno sva obe z mamo iskale znamenitosti in pripravljale plan. Je pa to bila edina destinacija, kjer res nisem vedela kam gremo, saj jo je mama kar sama našla in prav tako shranila. Ne vem kako to, da nisem nikoli pogledala kaj se tam nahaja, ker jaz sem res radovedna in moram vse pregledat. Gre se pa za Complexul geologic Racos.

Complexul geologic Racos

Vsaki večer smo se zmenili kam gremo naslednji dan.  Že drug dan sva skupaj z mamo sklenili, da gremo naslednji dan na to njeno destinacijo, nek naravni rezervat oziroma Complexul geologic Racos. Do same destinacije je bilo kar več vožnje, navigacija nam je pokazala 1 uro in 40 minut, ampak nas to ni motilo. Kot sem že omenila, mi smo vse iskali na Google zemljevidu in prav tako ta naravni rezervat. V navigacijo lahko vpišete Complexul Geologic racos in vas pripelje do destinacije oziroma znamenitosti, lahko pa vpišete te koordinate 46.027913, 25.426124 in prav tako pridete na parkirišče. Preden pridete na samo parkirišče morate plačati vstopnino, na osebo stane 15 Lei, to je nekje 3 EUR.

Kaj si ogledati?

Vem, da vas mogoče muči, kaj se sploh tukaj nahaja, saj še res nisem niti omenila. Tukaj boste obiskali Ugasneli vulkan, Smaragdno jezero ter Bazaltne stolpce. To so te tri znamenitosti, ki so res vredne obiska. To je kraj, ki še ni tako znan v Romuniji, zato ni tukaj gužve oziroma kraj in te tri znamenitosti, so tako narazen razdeljene, da se ljudje razporedijo nekako in te gužve ne doživiš. Vse to se nahaja malo ven iz vasi Racos, če se boste mogoče kje v bližini potepali. Kot sem omenila, pripeljete se na edino parkirišče, ki ga nikakor ne boste zgrešili. Prostora je ogromno, imate tudi restavracije, zato se lahko po ogledu tukaj še dobro najeste in prav tako ne boste ostali žejni. No pa, da se napotimo na ogled vseh teh znamenitosti.

Basalt Columns Racos

Bazaltni stolpci – Basalt Columns Racos

Te zanimive Bazaltne stolpce oziroma kamnolom bazalta, je najbližje parkirišča. Vseeno je kdaj boste to obiskali, če mene vprašate mi smo to našli oziroma obiskali na koncu. Je zelo blizu parkirišča, malo pred parkiriščem, kjer ste se pripeljali, boste našli cesto. Po tej cesti pod samim parkiriščem vas bo pripeljala do teh zanimivih stebrov, ki se nahajajo v steni. Ker naj bi v bližini bil nekoč aktiven vulkan, so ti bazaltni stebri nastali zaradi vulkanske lave, ker se je hitro ohlajala. Mogoče so za koga ti stebri navadne skale, ampak za poznavalce kamnin je to neko posebno doživetje in prav tako znamenitost, ki je nekaj posebnega. Tudi nam so se ti stebri zelo stisnili v spomin, saj tega ne vidiš nikjer, no vsaj mi še nismo tega nikjer srečali.

Complexul geologic Racos

Smaragdno jezero – Lacul de Smarald

Že samo ime vam pove, da se gre za jezero. Res je to je smaragdno jezero, ki je res posebne barve. No pa, da povem kako priti do tega jezera, ker nekih posebnih tabel ni, dobite zemljevid, ampak vam povem mi se nismo najbolje znašli. Če ste na parkirišču, greste nazaj na cesto kjer ste se pripeljali in kar preko ceste boste opazili pot, oziroma kar široko cesto. Cesta vas bo pripeljala do jezera.

Jezero je nastalo oziroma se je začelo oblikovati, ko se je tukaj končala rudarska dejavnost. Vse je povezano z vulkanom in prav tako z bazaltnimi stebri. Ljudje so kopali bazalt za gradnjo hiš in nato je ven začela prihajati podtalnica in tako je nastajalo jezero. Samo jezero je dolgo 300 metrov in široko 50 metrov. Okoli jezera se lahko sprehodite, imate tudi nekaj klopi in miz, kjer imate lep razgled na samo jezero.

Samo jezero v tej vročini kar vabi na kopanje, ampak povsod so znaki prepovedano. Nad jezerom se dvigajo visoke kamnite stene, ki tudi predstavljajo neki stebrički. Najbolj se pa splača povzeti nad jezero, kjer dobite res lep razgled na samo jezero. Prav tako pa pot nadaljujete tukaj naprej do naslednje znamenitosti.

Complexul geologic Racos

Ugasneli vulkan – Vulcanul racos

Greste nazaj, kot vas je pot pripeljala in nadaljujete po levi poti navzgor. Lahko tudi greste desno, ker mi smo potem po tej poti prišli nazaj dol. Jaz bom pač opisala našo pot. Kot sem rekla greste levo in samo nadaljujete po shojeni poti, ki vas pripelje nad samo jezero. Tukaj boste res imeli lep razgled na jezero. Ampak vi nadaljujete samo po poti naprej, ki vas nato pripelje na makedamsko cesto. Kot sem rekla, označeno ni nikjer. Lahko pogledate na Google zemljevid in pogledate kam morate iti, no to smo tudi mi naredili.

Ko greste po tej cesti, boste opazili neke rjavo rdeče skale oziroma ene stolpce. Mi smo iskali pot, poti je kar več in to lepo shojenih, tako da vas pripeljejo do roba ugaslega vulkana. Mogoče je pot malo čudno opisana, smo mi našli kasneje tudi cesto, ampak je cesta zaprta, tako da vam nič ne pomaga. Ko smo mi od zgoraj poslikali to čudo, ki naj bi bil ugasli vulkan, smo videli, da naj bi se lahko približali. Zgoraj smo sledili poti, ki nas je res pripeljala do same notranjosti. Ampak glej ga zlomka, hitro je prišel od nikoder nek varnostnik, ki nas je tudi hitro od tukaj obrnil in rekel, da tukaj ni dovoljeno hoditi.

Zakaj je ta del zaprt, ne znam povedati, ampak res škoda, ker tukaj pa bi bilo za fotografirat in se razgledati. Tudi od zgoraj je lep pogled na ugasli vulkan. Ker pa ima Žan dron, je tukaj moral poleteti nad temi znamenitostmi. Ugotovili smo, da se za tem vulkanom skriva neka posebna vasica, kar se lepo vidi tudi na fotografijah. Po naših razmišljenih smo ugotavljali, da tukaj še vedno nekaj razlikujejo in delajo kakšne raziskave ali kaj podobnega. Ampak to je moje razmišljanje. Vrnete se nazaj po isti poti, kot sem pa prej omenila lahko po drugi strani jezera.

Complexul geologic Racos

Za konec

Znamenitosti, kot se imenujejo Complexul geologic Racos, se splača obiskati. Res niso obiskane, ampak so vredne obiska, saj so nekaj posebnega in ne najdeš kaj o njih napisanega. Ker vam vzame sam obisk kar lep čas, vam ne preostane drugega, da se tudi potem dol usedete in kaj dobrega pojeste ter nekaj mrzlega spijete. Če imate radi tudi spominke, kot jaz tudi tega si lahko  kupite, ponudnikov je ogromno. Vzemite si čas in se sprehodite po poteh, ki tukaj vodijo in boste našli vse znamenitosti.