Posted on

Nisem živela v tistem času, kot moji starši, oni so živeli in se rodili v nekdanji SFRJ. Za nekatere je to mogoče neznanka, saj razumem, nismo se kaj veliko o tem učili v šoli. Rada o tem prebiram, tudi poslušam starejše ljudi, posebej tiste, ki so živeli v času Tita. Mogoče je za koga to nekaj neznanega in tujega, prav tako jih ne zanima. Vedela, sem, da smo nekoč bili Jugoslavija in, da je ogromno vsega povezano s Titom, saj je bil tudi predsednik. Z vsem tem je pa povezan tudi Titov bunker.

titov bunker

Kar zavzema potovanja po Bosni, je kar veliko povezano s Titom in bivšo Jugoslavijo. Veliko sem prebrala in gledala fotografije o Titovem bunkerju, v mestu Konjic, v Bosni in Hercegovini. Vem, da mi je tudi ati omenil, da ima to željo, da ta bunker obišče, če že gremo v Bosno na dopust. Seveda sva midve z mamo že na to prej razmišljale in sem rezervirala vstopnice. Ker so mi napisali, da kužki notri ne smejo, sem morala rezervirat dva termina ob 10. in 12. uri. Skupaj sva šle midve z mamo in ati ter Žan. Ampak vse to bom napisala kasneje, kako do vstopnic in kje je vstop.

Zgodovina

Titov bunker je bila najstrožja državna tajna takrat v SFR Jugoslaviji. Nihče ni vedel kaj se gradi na planini Zlatar, blizu mesta Konjic.  Bunker se je gradil kar 26 let, od leta 1953 in vse do leta 1979. Celotna gradnja je stala kar 4,6 milijard takratnih ameriških dolarjev, kar bi danes znašalo okrog 10 milijard ameriških dolarjev. Za nekatere je to denar vržen vstran, ampak mi sedaj ne bomo nikogar obsojali, nismo za to tukaj.

titov bunker

Za gradnjo so zraven Tita vedeli še 3 višji povelniki ter seveda vsi delavci, ki so ta bunker gradili. Ampak morali so podpisati, da te tajne nikomur ne zaupajo. Nihče v mestu Konjic ni vedel kaj se gradi blizu njih, zato si lahko predstavljate kakšna velika tajnost je to bila. Celotna površina je 6.400 kvadratnih metrov in je sestavljen iz treh delov.

Če bi prišlo do vojne ali česa podobnega bi lahko tukaj preživelo 350 ljudi, seveda višjega ranga in tukaj bi bilo dovolj vsega hrane in vse kar paše zraven za 6 mesecev preživetja. Titov bunker bi preživel tudi jedrsko eksplozijo, 25 kiloton moči. Sam objekt se nahaja pod zemljo in to kar 280 metrov. Temperatura v vseh prostorih se giblje od 21 pa do 23 stopinj celzija.

Javnost je za Titov bunker zvedela komaj leta 2000, do leta 2001 pa sploh ni bil odprt za javnost. Od takrat je tukaj odprto za obiskovalce, ki jih je vsako leto več, iz povsod. V vasi Lukomir, kjer smo pri prijaznih ljudeh jedli smo se pogovarjali z gospo. Doma je bila v mesto Konjic in je že starejša gospa. Povedala je da nikoli niso posumili kaj se gradi in prav tako ne kje. Bila je vidno presenečena, ko je za Titov bunker izvedela in prav tako, ko je prvič ga obiskala. Takrat nam je omenila, da ga moramo res obiskati, ker je vreden ogleda, prav tako da bomo res presenečeni nad vso zgodovino in notranjostjo.

VSTOPNICE IN OSTALE INFORMACIJE

Kot sem omenila, vstopnice, ki stanejo 20 KM, to je 10 EUR, ne morete kupiti na licu mesta. Tam jih ne prodajajo. Lahko jih kupite prek njihovih agencij, jaz sem jih rezervirala kar prek spleta. Ampak dobro, da smo prišli v Konjic en dan prej in je Žan ter mama opazila čisto na drugi lokaciji, kot je Titov bunker, tablo nakup vstopnic za Titov bunker. Drug dan smo se res na tej lokaciji 43.638785, 17.973802 ustavili in to dobro, da smo se ker tukaj smo morali plačat vstopnice ter so preverili naš nakup.

titov bunker

Če bi se odpeljali do tja, kjer se vstopi, ne vem kaj bi rešili. Ker vstop je čisto na drugi lokaciji, lahko napišete v Google zemljevid Titov bunker in vas do tja pripelje. Imate pa tukaj koordinate 43.634203, 17.994952 . Ko pridete do tja, se sploh ne zavedate kam ste prišli, saj boste videli tri navadne, kot ene propadajoče hiše, zato pa je to bila takšna tajna in neznanka za prebivalce Konjic.

Ko boste vstopili bo pa doživetje drugačno. Potekajo vodeni ogledi v njihovem jeziku ter v angleškem. Spoznali boste celotno zgodovino ter videli ogromno prostorov. Mene je vse navdušilo, prav tako celotna zgodovina. Mislim, da mi danes nismo tukaj, da bi obsojali kam je šel takrat ta denar in da to ni pravilna odločitev. Če se nahajate v Bosni, ga morate obiskati, saj je nekaj posebnega.

titov bunker

Prenočišča

Prenočišč je v okolici ogromno. Mi smo spali v tem čudovitem apartma Svetionik Apart, ki smo ga rezervirali preko Bookinga. Vi si ga lahko rezervirate TUKAJ.

Kaj videti v okolici?

Mi smo tukaj preživeli samo eno noč. Lahko bi več noči, če bi imeli čas. Samo mesto Konjic ni kaj veliko, se ga da hitro pogledati. Je pa zanimivo, če greste na rafting po reki Neretvi. Prav tukaj, kjer smo mi spali so tudi rafting ponujali, ampak to bomo doživeli drugič, pomeni, da se še bomo morali vrniti. Če malo pogledaš na zemljevid ali povprašaš prijazne domačine imaš kaj doživeti. Sigurno vam ne bo dolgčas. Prav tako v mestu Konjic je ogromno restavracij, ki vam ponujajo zelo poceni hrano in pijačo. Prav tako imate trgovino za nujne stvari in niso pozabili na pekarno, kjer dobite zelo dober kruh in druge pekovske izdelke. To pomeni imate vse na enem mestu in nič vam ne bo manjkalo, če tukaj prespite par dni. Prav tako vam ne bo žal, če si rezervirate ta čudovit svetilnik za prenočišče, je nekaj posebnega.