Posted on

Nekako vedno, ko se nekje potepamo obiščemo tudi njihovo glavno mesto. Nič drugače ni bilo niti v Romuniji in glavnem mestu Bukarešta, kjer smo imeli plan, da se zapeljemo s Hop-on Hop-off busom in pa potem tudi obisk parlamenta. Moram pa rečti, da Bukarešta ni niti malo podobna tistim tipičnim Romunskim mestom. Tukaj ni tistih pisanih hišk, kot na primer v mestu Sighisoara (blog o tem mestu preberite TUKAJ). Bolj kot ne je vse sivo, ampak zagotovo pa vas bo očaral sam parlament, ki je res mogočen. Več o njem pa tudi malo kasneje.

bukarešta

Torej kot sem rekla, imeli smo v planu turistični avtobus, s katerim bi si ogledali vse glavne znamenitosti, ki jih Bukarešta skriva. Ampak je le to padlo v vodo. Zakaj? No, ker avtobus zaradi korona virusa ni vozil. Ampak, da bi vsaj to pisalo na internetu, ne ni. Tako smo mi čakali na postaji, da avtobus prispe in gremo. Čakamo in čakamo, avtobusa od nikoder. Dobro da so tam potem stali avtobusi mestnega prometa in mi je en gospod nekako razložil (angleščine ni govoril, je pa razložil kar lepo po romunsko), da je virus kriv za to, da avtobus sploh ne vozi. No, če tega gospoda ne bi bilo, bi še po moje lahko kar en čas čakali. Tako smo se tisti dan sprehodili po mestu.

KAJ SI OGLEDATI?

Parlament

Bom kar začela z najboljšo znamenitostjo, in to je parlament. To je druga največja upravna stavba na svetu, največja je Pentagon. Zgradili so ga leta 1984 in ima več kot 3000 sob. Ampak niso vse sobe še urejene, da se lahko uporabljajo, saj še v bistvu parlament ni dokončan. Kakorkoli že pa morate vedeti, da je vstop v parlament samo z vodnikom. Predhodno (vsaj en dan) je potrebno rezervirati termin za obisk. Rezervirate pa lahko samo preko telefonskega klica. Znajo odlično angleško, tako da rezervacija preko telefona ne bo noben problem.

Potem pa morate samo na uro in datum biti tam, najboljše nekaj minut prej, da plačate vstop. Vstopnina znaša 40 LEI (nekje 8 EUR). Prav tako pa vas bodo tudi dobro pregledali, zraven imejte osebni dokument, saj pregledajo oziroma skenirajo tudi tega. V bistvu vse poteka kot na letališču. Varnost je res velika in tako notri ne morete prinesti kakšnega orožja ali karkoli drugega, kar je lahko nevarno. Tura traja 1 uro, vidite pa samo 5% celotnega parlamenta. Res zanimivo in vredno ogleda. Še več informacij o samem parlamentu najdete tudi na njihovi spletni strani: http://www.cdep.ro/.

Arcul de Triumf (Slavolok zmage)

Ta znamenitost se pa v bistvu nahaja na sredi krožnega krožišča. Je visok kar 26 metrov in je posvečen vsem vojakom iz prve svetovne vojne. Če drugega, pa je vožnja po tem krožnem lahko kar zanimiva in adrenalinska. Malo semaforov in štiri-pasovnica. Potem pa še ta Slavolok na sredi krožišča, na katerega pa se bi naj lahko tudi povzpeli.

bukarešta

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Zelo zanimiv in pa res velik muzej. Notri si lahko ogledate Romunske tradicionalne hiške iz preteklosti. Veliko enih barv in različnih tipov hišk. Naj opozorim, da čeprav je to muzej na prostem, vstop s kužki ni dovoljen. Vstopnina za odrasle znaša 10 Lei (2 EUR) in za študente ali dijake, 5 LEI (1 EUR). Z ogledom muzeja si boste lažje predstavljali današnje kmečko življenje in življenje na vasi po Romuniji, prav tako pa življenje nekoč. Če so vam takšne stvari všeč, le obiščite ta muzej.

Fontane

Te fontane so tudi čudovite in vredne ogleda. Niso tako daleč vstran od samega parlamenta. Ponoči se tudi svetijo, podnevi pa tudi ustvarjajo nekaj posebnega. Fontan je res veliko, med njimi so pa urejene tudi klopce, da lahko tudi posedite. Res nekaj posebnega in si le oglejte.

Biserica Manastirii Stavropoleos

Zanimiv in majhen samostan v mestnem jedru. Tudi notranjost si lahko ogledate, ki je lepo poslikana. Samostan je iz 18. stoletja in pa obnovljen v 20. stoletju. Če se boste sprehajali po mestnem središču, samostana ne boste zgrešili. Je na svoj način zanimiv, poslikan od znotraj in od zunaj. Poglejte si ga in se prepričajte sami.

bukarešta

Biserica Domnita Balasa

Od zunaj res posebna cerkvica, s posebnimi vzorci. Notri si jo sami nismo ogledali, ampak po slikah iz interneta, pa je tudi notri čudovita. Je poslikana, nekaterim mogoče preveč za njihov okus. Kakorkoli že, je pa cerkev po Bukarešti res veliko, na vsakem koncu lahko srečate eno.

Cismigiu Gardens

Tudi ta park se izplača obiskati. Tukaj je tudi eno manjše jezero, po katerem pa se lahko zapeljete s čolnom. Najem le tega stane:    20 LEI (4 EUR)/za 1 uro, notri pa lahko sedijo največ 3 osebe. Dovoljeni so tudi kužki. Sami smo se odločili za to, midve z mamo svoj čoln in moški del svojega. No, nama veslanje ni ravno šlo, je pa zato bilo veliko smeha in zabave in pa še drugi so se ob najinem veslanju zabavali. Je pa park poln klopc. Tako si lahko odpočijete od mestnega vrveža.

Ion Luca Caragiale monument

Zanimiv spomenik v Bukarešti, ki si ga oglejte. Je pa Ion Luca bil znan Romunski dramatik. Njemu v spomin so postavili ta spomenik.

Če se boste sprehajali po mestu boste še odkrili kakšno zanimivo znamenitost. Je res veliko mesto, lahko se po njem sprehodite peš ali pa se peljete z javnim prevozom. Bukarešta ima tudi kar nekaj cerkvic, kot sem že omenila, ene so lepše od drugih.

bukarešta

Parkirišče

Zdaj, če v mesto pridete s svojim ali najetim avtom, boste iskali tudi parkirišče. Prvič smo mi parkirali pri Biserici Domnita Balasa (imenuje se Steko parking), kjer nas je parking stal nekje 10 EUR za celi dan. Potem drugič pa smo našli brezplačen parking pri parlamentu, na zemljevidu je označen kot 13 cu Uranus. Eno veliko parkirišče je tudi pred parlamentom, kjer lahko na fotoaparat dobite res celoten parlament.

Kje jesti?

Jedli smo v restavraciji Caru´cu bere, kjer smo našli meni za 23,90 LEI. Res poceni (glede na to da je to Bukarešta, glavno mesto) in pa še okusno. V meniju je predjed (juha) in glavna jed. Prav tako si lahko izberete solato. Sladico je potrebno doplačati. Je pa res, da smo kar dolgo čakali, ampak za ta denar, je hrana bila odlična. In meni za kosilo velja od 12.30 do 20.00 ure (info julij 2021). samih restavracij po mestu sploh ni težko poiskati, jih je res veliko. Ne skrbite, lačni ne boste.

Kje spati?

Po samem Bookingu se najde kar nekaj ugodnih in manj ugodnih prenočišč. Bukarešta je res veliko mesto. Tudi v samem središču lahko kaj najdete. Zdaj pa za vse ljubitelja kampiranja. Mi smo spali v Kampu Camping Bucuresti, ki nas je za dve noči stal 160 LEI ( 32 EUR)- 4 odrasli. Je pa res malo ven iz mesta, ob jezeru, kjer se je možno tudi kopati. Kamp je velik, ima prostora za avtodome, prikolice in tudi šotore. Pa še ugoden je. Ima čiste kopalnice in tudi stranišča, za takšno ceno, nad pričakovanji. Je pa bilo zanimivo, da nas je ponoči obiskala tudi lisička in Žanu odnesla krokse (smo jih našli naslednji dan, nekje v grmovju). Kamp je tudi prijazen kužkom, ki so brezplačni.

Bukarešta je vseeno vredna obiska. Če ne drugega obiščite njihov parlament, ki je res čudovit. Lepo vam bodo vse predstavili, saj vsi vodniki vedo angleško. Brez skrbi lahko tudi slikate. Bodite pripravljeni na kaos na cestah, ki je v samem mestu še bolj izrazita. Zdaj v mestu je tudi veliko menjalnic, če boste potrebovali menjavo denarja. Sprejemajo pa na veliko mestih tudi kartice, vseeno je pa gotovino vedno dobro imeti pri roki. Zame je recimo en celi dan v mestu čisto dovolj, ima pa vsak svoje mnenje. Sami obiščite mesto in se odločite koliko je za vas dovolj.