Posted on

Še preden so se točni načrti za Romunijo naredili, sva z mamo vedeli, da pa Delta Donave mora biti v načrtu in se bomo zagotovo po njej popeljali z ladjico. Prva skrb je seveda bila, če psi lahko gredo na ladjico. Zato sem sama nekaj ponudnikov kar kontaktirala in povprašala o tem in seveda o cenah. Vse kar smo hoteli, da se po sami Donavi vozimo od 2 do 3 ure. Delta Donave je pa veliko mokrišče, ki vas bo zagotovo očaralo.

delta donava

Sama Delta Donava je poznana po čudovitih rokavih in pa po obsežnem živalskem in rastlinskem sistemu. Vse skupaj je tukaj nekje 300 različnih vrst ptic in pa 160 različnih vrst rib. Tukaj živijo največje jate pelikanov v Evropi. Le ti vašo vožnjo z ladjico samo popestrijo, sami pa smo jih lahko opazili na vsakem koncu.

https://www.youtube.com/watch?v=ZyY4OApYB5o

Sama Delta Donave spada tudi pod UNESCO, kar pomeni, da je vse skupaj zaščiteno. To tudi pomeni, da je za obisk potrebno dovoljenje, ki za en dan stane samo 5 LEI, kar je nekje 1 EUR. Sama Donava se pa na koncu izlije v Črno morje, nekatere ture vas vozijo tudi do tja.

delta donava

Kako do ture po Delti Donavi?

Če boste malo gledali po Google zemljevidu, lahko opazite veliko enih ponudnikov. Tudi Google vam lahko pri tem pomaga. Sami smo najprej rezervirali turo Boats trips, Plimbari cu Barca, Mahmudia Delta. Tukaj nas bi 2 urna tura stala 25 EUR, bi pa štart imeli komaj ob 10. uri.

Ko pa smo prišli v Camping Dan Fisherman, pa nam je lastnica tam ponudila svoje ture, na koncu smo le to tudi sprejeli. Za 3 urno vožnjo smo tako plačali 35 EUR, pa še čoln smo imeli celi zase. Prav tako sta kužka bila lepo sprejeta. Štart je res bil ob 6.00 zjutraj, ampak se je izplačalo. Ni bilo prevroče, pa še veliko ptic smo videli, ker so le te se še šele prebujale.

delta donava

Na čolnu nam je tudi bilo povedano kje se vozimo in kaj vidimo. Tako je tura bila popolna in 3 ure so minile čisto prehitro. Prečili smo kar nekaj jezer, imen se seveda ne spomnim. Sami pa se odločite kako dolgo turo hočete, če so ture daljše boste imeli tudi kosilo, tako da lačni ne boste. Nam je 3 ure bilo dovolj, vse skupaj pa sta kužka tudi lepo prenesla.

Kje spati?

Zdaj Delta Donava je res veliko območje. Eno večje mesto, kjer najdete kar nekaj prenočišč, je pa tudi Tulcea. Prav tako je na območju delte tudi veliko kampov. Sami smo spali v Camping Dan Fisherman, ki nas je na noč stal …89Lei – 18Eur., ponujajo pa tudi izlete v Delto, kot sem že omenila.

Kaj si še ogledati zraven Delta Donave?

Zdaj, če boste imeli zgodnjo turo in ne celodnevno, vam bo še ostalo kar nekaj časa. Tako lahko greste v mesto Tulcea, kjer se lahko sprehodite ob jezeru ali se pa podate na razgled, … Prav tako je pa blizu mesta tudi tipična ribiška vasica, kjer vstopnina stane 10 LEI- 2 Eur, so pa tukaj lesene in barvite hiške. Res super za pogledati, ampak vam res ne priporočam sem iti v vročini. V tem območju je tudi veliko nasadov sončnic, kar je res čudovito.

Delta Donava in okolica sta zagotovo vredna obiska in raziskovanja. Prav tako, če ste že v teh krajih, se vam splača vsaj za nekaj ur popeljati s čolnom. Tako vidite in doživite še veliko več in bo res ena super izkušnja. Ponudnikov je veliko, tako da svojega zagotovo najdete. Tudi narava je tukaj preprosto čudovita in vse tiste ptice, ki jih v rezervatu Delta Donave lahko vidite. Imate veliko razlogov, zakaj se podajte tudi vi sem.

delta donava