Posted on

Ne vem koliko vam je znana to ime oziroma ta vasica. Tudi meni ni bilo to znano, nisem najbolj vedela kaj se tukaj nahaja. Ampak na družbenih omrežjih imam dodanega prijatelja, ki zelo rad zahaja v Bosno in se vedno ustavi v Željavi. Tukaj, da povem se nahaja zapuščeno vojaško letališče oziroma baza. Ampak to ni navadno letališče, mi mladi te zgodovine ne poznamo. Naši starši, strici, mogoče dedki pa ta kraj zelo dobro poznajo. Tukaj so avioni prihajali ven iz hriba, da boste lažje mogoče razumeli, kot da bi poleteli iz zemlje. Mama je za to letališče tudi vedela, ati pa je tukaj v bližini tudi služil vojaški rok. Zato smo se tudi mi odločili, da bomo to letališko bazo Željava obiskali, ko smo se odpravili v Bosno in Hercegovino.

željava

Samo nekaj kilometrov pred mejo z Bosno, se nahaja ta zapuščina oziroma zapuščena baza Željava. Danes teh znamenitosti ni težko poiskati, mi samo smo v Google zemljevid napisali Željava in nas je pripeljala na sam cilj. Nas je navigacija pripeljala kar pred vhod številka dve. Naprej, vam bom malo opisala zgodovino, koliko sem zasledila na spletu. Mislim, da nihče od starejših mogoče ne ve točno kaj se je tukaj dogajalo, ker tudi ta baza je bila v tajnosti in se ji ni mogel nihče približati. Ati je povedal, da je vedel za to, ko je služil v Bihaču vojsko, saj je tudi 14 dni moral v bližini biti na straži. Zato se je tudi on zelo veselil, da bo lahko to znamenitost, če ji lahko tako rečemo, obiskal.

Spodaj pa si oglejte eden boljših videov o Željavi, kjer je veliko informacij, ki jih mogoče ni v blogu.

Zgodovina

To letalsko bazo so gradili pod goro Plješivica, vse od leta 1956 in do leta 1968. Zgradili so jo zato, ker je leta 1968 potekala vojna v Sovjetski zvezi in so se bali, da bodo Sovjetske čete tudi napadle takratno Jugoslavijo. Zunanjost zavzema samo pet letaliških stez, drugega pa od zunaj ni videti. Ostalo vse poteka pod samo goro, dobesedno v zemlji lahko rečemo. V notranjosti je nekje 3 in pol kilometrov rovov.

željava

Prav tako je bilo prostora za 58 letal Mig 21. Prostora je še bilo za 30 dni vse opreme, ki bi jo potrebovali, če bi prišlo do vojne. V samo notranjost vodijo štirje rovi iz katerih so ven leteli avioni, vse do leta 1991, ko je divjala vojna tudi po Sloveniji. Iz Željave so poletela in napadala takrat tudi letala v Slovenijo in kasneje tudi na Hrvaško. 16.maja leta 1992 je Jugoslovanska armada vse skupaj zapustila. Sam objekt so razstrelili in ga uničili. Pravijo, da so uničili najbolj dragi objekt bivše Jugoslavije.

ŠE NEKAJ ZANIMIVOSTI:

Vse skupaj, kot sem omenila se nahaja še na Hrvaškem oziroma čist na meji z Bosno. Kot sem omenila obstajajo 4 vhodi v objekt in 4. vhod je že na strani Bosne in Hercegovine. Mi smo vedeli, da rabimo dobro svetilko, če hočemo notranjost raziskovati. Eno malo večjo svetilko smo imeli s sabo, ampak smo ugotovili, da rabimo res nek reflektor, da se lahko znotraj sprehodimo. Parkirali smo pred vhodom številka dve. Odpravili smo se v notranjost, čeprav najprej mama ni hotela, ker znotraj takih prostorih dobi neko tesnobo. Ampak se je le opogumila in z nami šla v notranjost, dokler je bila zunanja svetloba.

željava

Že, ko smo se na začetku sprehodili smo videli, da je ogromno nekih jaškov, kjer lahko hitro notri padeš, če nisi pazljiv. Ko se je ta rov v notranjosti nekako razcepil na dva dela je mama rekla, da ne gre dalje. Tudi jaz sem se odločila, da grem z njo ven, ati in Žan pa sta rekla, da bosta poskusila še kaj videti. Ko sva se z mamo vračale ven je naenkrat nekaj zgrmelo. To kar sem prej razlagala, naša mama je padla v en jašek. Še sama ne ve je rekla kako se je zadržala in hitro ven zlezla. Hvala bogu, da si ni nič zlomila, ampak noge si je dobro ogulila.

Še danes se ji pozna brazgotina, mi se doma na ta račun smejimo in seveda vse dni po Bosni nam je bila ta nezgoda smešna. Zato pazite če se tukaj sprehajate, če nimate dobrega reflektorja ne vstopajte v notranjost. Hitro sta tudi ven prišla ati in Žan, ker nista ničesar videla. Našli smo tudi vhod številka tri, ampak tudi tukaj nič raziskali. Smo se odločili, da moramo res kupiti neko dobro luč oziroma reflektor.

Zapeljite se po letališki stezi

To pa ni vse kar lahko tukaj doživite. Popeljete se lahko z veliko hitrostjo po letališki stezi. Tukaj si lahko daste duška in pritisnete na plin, kolikor vam avto dopušča. Res nekaj neverjetnega je, ko se lahko pelješ po stezi, kjer so nekoč vzletala vojaška letala. Preden pa boste prišli do teh vhodov, se boste peljali tudi mimo enega zapuščenega letala. Letalo je iz Združenih držav Amerike, saj so ga podarili po drugi svetovni vojni takratni Jugoslaviji. Letalo je že v zelo slabem stanju, ampak se lahko v notranjosti sprehodite, prav tako je pravi hit za fotografiranje.

Kot vidite se tukaj splača ustaviti ter raziskati to zapuščeno vojaško bazo Željava. Pazite, da se vam kaj ne zgodi, tudi izven poti ne hodite, ker povsod piše, da so še mine. Mi se še bomo vrnili, da bosta ati in Žan raziskala notranjost.

V bližini imate tudi Plitvička jezera, če se ne veste kam podati. Prav tako se lahko podate v Bosno in Hercegovino, ki vas bo tudi navdušila. Lahko se podate tudi na goro Plješivica, sem zasledila, da se zgoraj nahaja vojaški radar in zelo lep razgled na mesto Bihač. Mislim, da še to vse nas enkrat čaka, samo moramo raziskati kako priti na vrh.