Posted on

Bosna zagotovo skriva veliko. Ne samo, da ima čudovito naravo, temveč ima tudi nekaj čudovitih mest. zraven Sarajeva, ki je glavno mesto, je zelo obiskan tudi Mostar. Tudi mi smo si ga ogledali in mesto ima zagotovo en svoj čar. Ker pa polovico popoldneva ni bilo dovolj, se še zagotovo kdaj vrnemo. Sprehod po tankih in kamnitih ulicah, pa obisk Mostarja naredi samo še bolj posebno in zanimivo. Prav tako pa ne bo zmanjkalo tudi časa za nakupovanje spominkov, saj vas stojnice s temi spremljajo ves čas.

mostar

Kot sem omenila je Mostar res obiskano mesto. Tudi med samo pandemijo Koronavirusa se to ni spremenilo. Med dnevom se po ulicah gnete res veliko ljudi, zato na to bodite pripravljeni. Največ jih je seveda v okolici Starega mostu, ampak o tem več pozneje. Samo mesto ima 64000 prebivalcev in polovico tega jih je muslimanov. Med letoma 1992 in 1993, ko je potekala vojna, pa so mesto popolnoma zrušili. Če imate pa čas in možnost pa tudi tu prenočite in se po ulicah Mostarja sprehodite tudi zjutraj, ko pa sploh ni gneče. Najboljše pa, da se kar odpravimo v sam Mostar in vam povem kaj si tam ogledati. Kot sem rekla smo tam preživeli en popoldan in vsega nismo videli. Čeprav se zdi kot majhno mesto, pa skriva veliko enih biserov, ki so vredni ogleda.

KAJ SI OGLEDATI?

Stari most

Z zagotovostjo trdim, da je to najbolj znana znamenitost v Mostarju. Sploh ga ni težko najti. Se nahaja čisto zraven starega mestnega jedra. Stari most, originalen, so porušili leta 1993, tega, ki ga pa vidite zdaj, so pa zgradili leta 2004. leta 2005 pa so most tudi dali pod UNESCO, kar pomeni, da je danes zaščiten.

Najlepši razgled na celoten most je pri reki Neretvi, kjer lahko tudi vidite, da kdaj kakšen pogumnež skoči dol z mostu. Najprej zbira denar in, ko je le tega dovolj, pa skoči. Res zanimivo za vidite, še posebej, ko se zaveste, da je most visok kar 24 metrov. Tudi mi smo doživeli en skok. Drugače pa vsako leto poteka tudi tradicionalno skakanje z mostu. Lahko pa se po mostu tudi sprehodite in si tako pogledate razgled na reko Neretvo tudi iz zgoraj. Pazite, ker so kamni na mostu res spolzki in vam lahko hitro spodrsne.

Koski Mehmed pašina mošeja

Lep razgled na samo mošejo je iz Starega mostu. Zdaj možen je pa tudi vstop v mošejo in pa vzpon na sam mineret le te. Vstopnina za oboje je 12 KM, kar je 6 EUR. Je pa zagotovo vredno, saj je iz minereta res čudovit razgled, tudi na Stari most. Za ženske, ki nimate svoje rute, pa si jo lahko brezplačno sposodite tudi pred mošejo. Morate imeti pokrita kolena in pa potem tudi lase. Mošeja je že iz leta 1617.

Reka Neretva

Reko sem vam že omenila. Kot lahko vidite na slikah je res čudovite barve. Izgleda nekako kot naša reka Soča. Najbolj pogumni se v njej tudi kopajo, morate pa vedeti, da je res mrzla. Reko lahko opazujete iz različnih koncev Mostarja. Je pa ena izmed bolj poznanih rek v Bosni.

mostar

Staro mestno jedro

Zagotovo še ena super destinacija v Mostarju. Čeprav je tukaj tudi največ ljudi, pa se je po ulicah starega mestnega jedra super sprehoditi. Polno enih restavracij in pa trgovin s spominki. Vse skupaj spominja na kakšen bazar. Prav tako vso to kamenje, ki tudi mesto dela posebno. Na vsakem koraku nekaj. Je pa to ena izmed najbolj pomembnih turističnih točk v državi. Je pa tudi tukaj polno ene zgodovine, kar le še bolj privlači vse ljudi v Mostar.

Tukaj je še kar nekaj znamenitosti. Na primer Fortica in pa tamkajšnji Sky walk. In pa potem tudi križ na hribu Hum, od koder je pa čudovit razgled na celotno mesto. To dvoje je visoko na listi, kaj vse še moramo obiskati. Potem imate tudi kip Bruca Leeja, ki po slikah izgleda res zanimivo. In med samim sprehodom po mestu lahko odkrijete še mnogo več zanimivosti.

mostar

KAJ SI OGLEDATI V OKOLICI MESTA?

Najprej so tukaj znamenite Kravice, kjer se lahko ob vročih poletnih dnevih osvežite. Slap je res obiskan, tako da je tudi velika gneča. Prav tako je nekje pol ure vstran od Mostarja tudi mesto Počitelj.

Tudi zanimivo in, če boste več dni v Mostarju, se zapeljite tudi do tega mesta, ker vam ne bo žal. Potem je pa še tukaj Blagaj oziroma Vrelo Bune. Če boste dovolj zgodnji, boste tukaj čisto sami. Zanimivo je za pogledati kako reka izbira in pod kakšno visoko skalo. Sami v notranjost jame s čolnom nismo šli, prav tako pa nismo šli v samostan. Je pa še vseeno bilo super in gre tudi brez teh dveh ogledov. V glavnem kraj, ki vas bo tudi očaral.

Preberite tudi: https://potuj-z-nami.si/gorska-vasica-lukomir/

KJE SPATI?

Mostar, čeprav je majhno mesto, pa ima kar nekaj prenočišč. Ugodno jih lahko dobite tudi v bližini starega mestnega jedra. Sami smo spali v Pansion Villa Anja, kjer nas je za 4 stalo 23 EUR na noč. Apartmaji so lepo urejeni in samo 500 metrov vstran od starega mestnega jedra. Pri njih lahko svojo sobo rezervirate TUKAJ. Če vam pa to ne ustreza, pa imate res veliko ponudbe, poceni ali malo dražje nastanitve.

Mostar je mesto, ki vas bo očaralo in se boste zagotovo hoteli vrniti. Si pa res vzemite čas in raziščite tudi tiste manj znane kotičke mesta. Na samem mostu boste opazili tudi dva stolpa oziroma utrdbi, na desni je imenovan Tara in na levi Helbia. Kot sem rekla, je to mesto z zgodovino, tako žalostno kot veselo. Sama zgodovina sega vse do 16. stoletja, ko so tudi zgradili prvi in originalen stari most, takrat iz lesa. In tisti most je zdržal kar 427 let. Naj pa še povem, da je tudi parkingov po Mostarju kar nekaj, če imate nastanitev pri samem mestnem jedru, pa se za parking sploh ne rabite sekirati.

mostar