Posted on

Znamenitosti po Bosni ni bilo težko poiskati. Saj danes nam lahko zelo pomagajo tudi družbena omrežja, kot so Facebook, Instagram in Tik Tok. Zraven tega pa midve z mamo kar iščeva znamenitosti po Google zemljevidu. Tako sva tudi naredile z Bosno, kar velik del Bosne je v srčkih. Vedeli sva, da v enem tednu ne bo mogoče vsega obiskati. Ampak Ramsko jezero sva rekli, to pa moramo obiskati, pa če se samo do njega odpeljemo.

ramsko jezero

Tako je Ramsko jezero ostalo na seznamu, da je naš cilj. Okoli njega nisva našli nič kaj primernega, zato sva sklenili, da bomo tam kar prespali. Jaz sem malo raziskovala in kar hitro ugotovila, da je okoli jezera možno povsod prespati v šotoru. To pomeni, da je divje kampiranje dovoljeno, kar je nam zelo ugajalo. Kdo pozna kaj Bosno bo vedel sedaj kaj pišem v nadaljevanju. Mi bi lahko iz Livna se peljali direktno do Kravic in potem proti Mostarju. Seveda takrat bi izpustili Ramsko jezero in rekli sva, da tega ne smeva narediti.

Nekaj informacij

Ramsko jezero je umetno jezero. Nastalo je tako, ker so leta 1968 na reki Rama zgradili jez. Nato je poplavilo veliko površino naselja, nekje 15 kvadratnih kilometrov. Tu je pred samim potopom živelo kar 1744 ljudi, točno na tem prostoru, kjer je sedaj jezero. 1147 objektov je bilo popolnoma poplavljenih, prav tako džamija. Ramsko jezero je nekje 5 krat večje od našega Bohinjskega jezera, da si lahko bolj predstavljate.

Ima kar nekaj otokov, je kar precej razčlenjeno in ima tudi kar precej polotokov. Na največjem polotoku se nahaja tudi samostan Franjevački ter cerkev Device Marije. Ramsko jezero je globoko kar 95 metrov, dolgo 12,5 kilometrov in 4,5 kilometrov široko. Leta 2011 je bila globina jezera tako nizka, da si lahko videl poplavljene objekte, džamijo ter pokopališče.

ramsko jezero

Vožnja Livno-Ramsko jezero

Kot sem omenila, iz kraja Livno smo se po čudoviti pokrajini, ki jo je res težko opisati z besedo, peljali proti Ramskem jezeru. Sama vožnja naj bi trajala nekje 1 uro in 15 minut, tako nam je kazala navigacija. Ampak nam se je ta vožnja kar zavlekla, ker smo se med potjo kar nekaj krat ustavili, ker so bili fantastični razgledi.

Vozili smo se po nekem kamnitem svetu, res nekaj posebnega, težko bi kateri kraj lahko primerjal pri nam v Sloveniji. Videli smo že marsikaj, ampak nekaj takega še ne. Čeprav nas niso obdajale gore, je bila pokrajina res fantastična, kar nas je fasciniralo. Bolj smo se približevali končnemu cilju, bolj smo se spraševali, kje se to jezero skriva.

Res pa je, da ati in Žan sploh nista vedela kam gremo, kako zgleda to jezero. Nekje 10 minut pred samim našim ciljem smo prišli do razgledne točke, kjer je bil res poseben razgled na samo jezero. Jezero se ni v celoti videlo, ker če bi to hoteli, bi morali res nekam višje, to pa zato ker je celotno jezero tako veliko. Tukaj smo si kar vzeli lep čas, da smo si naužili te lepote in seveda ni manjkalo fotografij.

ramsko jezero

KAMPIRANJE

Kje se bomo točno nastanili ob jezeru nismo vedeli, ker tudi doma nisem točno našla same destinacije. Že tukaj smo gledali na samo obalo in se pogovarjali, kje bi bil lep prostor za kampirati. Nič peljali smo se naprej, nakar smo prišli v nek kraj, imena trenutno ne vem in smo iskali cesto, ki bi nas lahko popeljala do jezera.

Hitro smo našli eno ozko cesto med hišami, še sami nismo vedeli kam pelje, ampak smo po zemljevidu videli, da se vedno bolj približujemo jezeru. Ko se je končalo naselje smo prispeli na travnato cesto. Tukaj pa si imel sedaj že pogled na jezero in nešteto zvoženih poti do samega jezera oziroma do obale. Ob jezeru je bilo kar nekaj že avtomobilov, prav tako so že nekateri imeli postavljene šotore. Tako smo se tudi mi parkirali bolj na samo, čist blizu jezera. Mama je samo razmišljala, če bo zjutraj od tukaj našla cesto nazaj, ker res smo se vozili nekako na pamet, niti na zemljevidu ni vrisane te ceste.

Najprej smo si postavili samo stole in mizo ter si pripravili nekaj za jesti. Voda nam ni najbolj ugajala kopanje, tudi druge tukaj nismo videli, da bi se kopali. Čez čas smo si postavili tudi našo prenočišče. Ne dolgo po tem se je pripeljal en gospod in nas vprašal od kod smo. Povedali smo, da smo iz Slovenije in je bil zelo vesel. Zaželel nam je prijetno bivanje in nam samo rekel, naj pospravimo naslednji dan vse za sabo. Peljal se je naprej in mislim, da je vsem isto povedal. To pomeni, da tukaj res lahko brez težav prespite, nihče vam ne bo nič rekel.

ramsko jezero

ŽABICA V ŠOTORU

Lahko pa vam povem eno lepo dogodivščino, ko se je bližal večer in naše spanje. Naenkrat so se pojavile zvečer majhne žabe, na trati, ob jezeru in seveda v jezeru. To so bile čisto male posebne žabe, ki so samo skakale povsod. Seveda mama si je svoj šotor, kjer sta spala z atijem takoj zaprla. Midva z Žanom pa ne, kar pa je bilo kasneje zanimivo.

Ko se odpravljamo spat v šotor, lezem jaz v najin šotor, mislim se spakirat v spalko, naenkrat skoči majhna žabica v šotoru. Skoraj sem raztrgala šotor, saj nisem našla zadrge, da ne povem kako sem cvilila. Zunaj sem skočila v avto na sedež in se skoraj razjokala, mama, ati in Žan pa se mi smejali, kot nori. Bogi Žan in ati sta morala mi ulovit žabo in jo odnesti ven iz šotora. Na to žabico se mi še danes smejijo, ampak jaz se jih bojim, kaj naj naredim.

Žan je tudi spustil tukaj drona, ampak ni imel najboljšega signala, zato tudi ni mogel narediti polno fotografij. Noč je bila zelo topla in brez obiskov žabic. Naslednjo jutro smo kar hitro našli pot do glavne ceste. Odpeljali smo se tudi naprej, ker smo hoteli si še ogledat kakšen lep razgled na jezero, ampak po pravici povedano nismo nič našli.

Nismo pa imeli niti signala, da bi lahko kaj našli po navigaciji. Bili smo blizu največjega polotoka, kjer se nahaja samostan in cerkev, ampak še to smo ga gledali preko vode. Mi smo bili zadovoljni kar smo videli, če pa še kdaj pridemo sem pa gremo raziskovat drugo stran Ramskega jezera.

Zato, če boste kdaj v bližini Ramskega jezera ga kar obiščite. Če radi kampirate, kar pogumno se nekje ob jezeru ustavite eno noč , lahko pa poiščete kakšno nastavitev na Bookingu, ampak niso pa najbolj poceni. Imate pa do Mostarja nekje 1 uro in 40 minut vožnje, do Sarajeva pa 2 uri in 30 minut vožnje. Res ne smete izpustiti Ramskega jezera, če se boste kdaj potepali po prelepi Bosni.