Posted on

Kljub temu da nas dandanes preganja pandemija korona virusa, smo se odločili, da prestopimo mejo in opravimo letošnji prvi dopust, v Budimpešto, kateri se je zgodil 24.julija. Seveda smo pred tem preverili kako je s vstopi v Madžarsko. Mami ter ata, sta bila cepljena s dvema odmerkoma cepiva, zato smo vedeli, da za njiju nebo nikakršnjih problemov. Midva s sestro pa sva bila cepljena samo s enim odmerkom. Vstop na Madžarsko je takrat bil mogoč že z enim odmerkom cepiva ter prav tako tudi preboleli. Če se pa kaj spreminja, glede vstopa na Madžarsko, pa lahko brez problema spremljate na slovenski ambasadi v Budimpešti. So res hitro odzivni. http://www.budimpesta.veleposlanistvo.si/

Budimpešta

Sama vožnja se je začela ob 5 uri zjutraj in nas popeljala proti Slovensko-Madžarski meji. Na sami meji ni nikogar, sploh nebi vedeli, da smo jo prestopili, če nas zato nebi obvestila navigacija. Sama pot od meje do Budimpešte je trajala nekje 3 ure. Takoj smo poiskali garažno hišo, v  kateri smo poravnali celodnevno parkiranje in se odpravili v samo mesto. Naj še omenim da se Budimpešta deli na dva dela torej Budim na desni strani Donave (zahodna stran) in Pešto na levi strani Donave (vzhodna stran).

KAJ SI OGLEDATI V BUDIMPEŠTI?

Stran Budim

Parlament

Sam parlament si je možno ogledati iz obeh strani reke Donave. Iz strani Budim ga vidite v celoti in od tukaj lahko nastanejo tudi čudovite fotografije. Prav tako se pa lahko tako tudi vidi kako mogočen je sam parlament in kako čudovit tudi izgleda. Tista njegova rdeča streha in sama arhitektura vas bosta očarala. Mene je parlament očaral. Zdaj lahko se gre tudi notri v parlament, ampak je potrebno vso rezervacijo in ostalo urediti preko spleta. Sami se notri nismo odpravili, je bilo že dovolj od zunaj. Je pa celotna zgradba narejena v neogotskem slogu. Notranjost samega parlamenta je pa bogato okrašena.

Fishermans bastion

Če mene vprašate, je Budim stran res čudovita. To je na primer še ena njihova zgradba, ki jo ne smete izpustiti iz ogleda. Izgleda kot iz pravljice, razgled na Budimpešto pa je iz vrha tudi čudovit. Po celotni utrdbi se je možno sprehoditi. Priporočam obisk tudi zvečer, ko je vse osvetljeno, prav tako pa se vidi tudi sam parlament v svojem soju luči. To je trdnjava, ki so jo naredili v 19. stoletju in ima vse skupaj 7 stolpov. Zdaj, če se vam ne da ravno sprehajati, je čisto blizu tudi parkirišče. Drugače pa bom parkirišča na obeh straneh Budimpešte dala spodaj, če bo kdo iskal.

Matthias church

Zraven Fishermans bastion je pa tudi tale čudovita cerkev. Ne morete je zgrešiti, ima pa res čudovito streho in pa tudi sama arhitektura cerkve je čudovita. Zdaj možen je ogled tudi notranjosti, za katero je pa potrebno plačati. Ni pa to prvotna cerkev tu, original je bil zgrajen v 11. stoletju, so pa potem le to obnovili, da izgleda tako kot danes. Mislim, da vas bo le ta očarala in pravim, da je to must see tukaj. Ne bo vam žal.

Budimski grad

Ni potrebno iti notri v grad. Brezplačno se lahko sprehodite po samem grajskem dvorišču, ki vodi vse okrog gradu. Do sem je možno priti od že prej omenjenega Fishermans bastiona, oba se nahajata čisto blizu in na hribu. Ali pa, če ste spodaj pri reki, lahko do gradu pridete z gondolo. Mi smo izbrali kar prvo možnost. Je pa res grad lep in vse okoli vodi lepa potka. Prav tako imate pa tudi razglede. Tudi fontana pred gradom je naravnost čudovita. Čudovit razgled na njega je tudi na drugi strani reke Donave, torej na strani Peste. Že od tam vam bo takoj padel v oči.

Budimpešta

Citadela

Tudi to je bilo v planu obiskati in, če ste kdaj v Budimpešti ne izpustite iz ogleda. Ampak, ko smo mi bili tam so ravno potekala dela in se do gor ni dalo priti. Sem pa tam bil sam, ko smo Budimpešto obiskali s šolo in razgled je fantastičen. Gori se nahaja tudi kip Fellegvar, ki je res mogočen. Celotna ta trdnjava je bila zgrajena v 19. stoletju, po sami madžarski revoluciji. In od takrat je ta del tudi res turistično obiskan.

Tropicarium

Malo vstran od glavnih znamenitosti se nahaja tudi ta akvarij. Za svoj denar je res vreden obiska. Notri ne samo, da najdete različne vrste rib, temveč tudi krokodile, opice, kače, morske pse in še mnogo več. Ni samo za otroke, tudi odraslim se izplača obiskati. Sama vstopnina pa znaša 2700 HUF (7,50€) za odrasle. Za celoten akvarij si le vzemite eno uro časa. https://tropicarium.hu/

Memento park

Če ste ljubitelji kipov, je to park za vas. To je v bistvu park kipov, nekateri so res ogromni. Tudi tukaj je potrebno plačati vstopnino, ki pa znaša 1700 HUF (4,75€) za odrasle. Nekako pa vsi ti kipi predstavljajo zgodovino države in tako to nekako bolje spoznate.

Elizabeth lookout

Budimpešta oziroma sama okolica skriva tudi kakšen razgledni stolp. Elizabeth lookout je res lep razgledni stolp, ki smo ga videli samo od zunaj. Žal, ko smo mi prišli tja se je stolp zaprl in potem se noben drugi dan nismo tja zapeljali. Je pa parkirišče oddaljeno nekje pol ure vstran od stolpa, potem pa se morate peš sprehoditi do tja. Zdaj stolp je odprt samo do 20. ure, da ne boste prepozni kot mi. No, smo pa naredili en lep sprehod do tja.

Budimpešta

Stran Pesta

Čevlji pri reki Donavi

Tako en žalosten in hkrati zanimiv prostor v Budimpešti. Vsi ti čevlji ob reki Donavi so namenjeni vsem padlim, ki so umrli pod streli fašistov v drugi svetovni vojni. Ljudje so preprosto bili usmrčeni, tudi če niso naredili nekih velikih prekrškov. Bili so prisiljeni, da se sezujejo in potem dobili strel v glavo. Tukaj se lahko tudi zamislimo kakšno krutost premorejo nekateri do sočloveka.

Parlament

To ste pa na strani parlamenta, okoli katerega se le sprehodite. Ko vidite kako mogočen je še od tako blizu, boste res očarani in ostali brez besed. Vse okoli se je možno sprehoditi in si tako parlament ogledati iz vseh možnih smeri. Poglejte tudi vse detajle te zgradbe. Parlamenta ni težko zgrešiti. https://www.parlament.hu/

Terror Haza

Po slovensko kar hiša terorja. Za vse, ki vas zanima zgodovina. Je pa prikazan ves vpliv nacističnih in sovjetskih režimov na Madžarskih tleh. Prikazane so tudi žrtve med 2. svetovno vojno. Je pa tako, v muzeju se ne sme fotografirati, tako da slik nimam nič. Za vstop je potrebno plačati 3000 HUF (8,40€). zdaj na spletni strani pa si poglejte kakšne druge informacije in seveda odpiralni čas. Muzej je odprt od leta 2002 in na tak način se oni spominjajo na vse svoje rojake in vse žrtve, ki so bile. Jaz vam priporočam ogled, notri so tudi informacije v angleščini, tako da boste vedeli zakaj se gre. https://www.terrorhaza.hu/hu

Trg junakov

Celoten trg spada pod UNESCO-vo svetovno dediščino. Na trgu je možno videti kipe, ki pa predstavljajo 7 ljudi, ki so ustanovili Madžarsko. Ga je pa izdelal slovenski kipar, v 20. stoletju. Trg je pa kar velik, zraven se nahaja tudi živalski vrt, če kdo hoče obiskati tudi to. Celoten kip je visok kar 36 metrov.

Budapest eye

Veliko kolo v Budimpešti, s katerim se lahko tudi zapeljete. Tudi to smo mi izpustili, ampak pravijo, da je razgled fantastičen. Drugače je kolo kar težko izpustiti, ker je res veliko. Kolo se zavrti kar štiri krat in v tem času lahko res doživite Budimpešto tudi iz zraka.

Mostovi

Budimpešta je zagotovo mesto z mostovi. Teh je kar nekaj in najboljše, da tiste lepše kar naštejem. Liberty bridge je zelen most. Skozi njega smo se tudi mi zapeljali, ko smo prvi dan šli na ogled strani Pesta. Elisabeth bridge je tudi lep, ampak je prej omenjeni vsaj meni lepši. Potem je pa tukaj tudi verižni most. To je najbolj znameniti most v mestu, ampak so ga žal med našim obiskom ravno obnavljali. Če boste kdaj v Budimpešti, se sprehodite čez ta most, če le ne bo pod renovacijo. Omenila pa bi še potem Margaretin most. Je čisto blizu Margaretinega otoka. Mostov je potem še več.

Verižni most

Margaretin otok

Otok na katerega tudi pojdite. Tam so tudi toplice in pa res velik park. Na začetku otoka je možno parkirati. Zdaj možnosti za raziskovanje otoka je več. Tudi peš, če vi tako želite. Sami smo izbrali kolo, ki ga lahko gonimo vsi štirje. Res ena zanimiva izkušnja, plačate pa potem glede na kako dolgo ga uporabljate. Ni pa drago, tako da vam ga res priporočam. Tudi kužki se lahko s tem zapeljejo in tako uživajo z vami. Je pa to nekako najlažji in najhitrejši način, da si ogledate kar celi otok.

Teve-Szikala in Az Egri var masolata

To dvoje je res zanimivo, ampak se nahaja kakšne pol ure vožnje iz mesta. Zato, če imate kaj časa in pa voljo do vožnje si le oglejte. Gre se za posebne skale in ruševine gradu. Prav tako pa se lahko nadihate tudi svežega zraka, oboje se nahaja v naravi. To je en pobeg pred mestom, odločite pa se sami. Naj slike govorijo zase, kako lepo je tam. V bližini je tudi za jesti, tako da je za hrano tudi poskrbljeno.

Kje jesti?

Mi smo prvi dan raziskovali eno stran in potem drugi dan, še stran Buda. Oboje krat smo jedli zunaj. Na strani Pesta smo jedli v neki turški restavraciji. Žal pa si nobeden od nas ni shranil, da bi vam povedala ime.

Na strani Buda pa vam res priporočam obisk restavracije Ildiko Konyhaja. Res okusne Madžarske tradicionalne jedi, po ugodnih cenah.

Prenočišča

Prenočišč ni težko najti, saj je mesto res veliko. Smo pa sami kampirali, v Ave natura camping. Kamp je res ugoden in nas je stal okoli 31€ za 4 osebe, na noč. Ugodno in priporočam vsem, ki ste ljubitelji kampiranja. Je res blizu mesta, zraven so tudi povezave javnega prevoza, tako da lahko greste tudi v mesto z busom. Vam pa lastnica kampa da tudi karte za javni prevoz, za polovično ceno.

Parking

Če pridete to Budimpešte z avtom, je seveda prva skrb kje boste parkirali. Prvi dan smo mi parkirali Pollack garage. Za celi dan smo plačali 8€. Je res ugodno in veliko parkirišče. No na strani Buda pa smo parkirali kar ob reki Donavi. Parkirišče je popolnoma brezplačno in, če pridete pozno, boste s težavo našli prosto mesto.

Budimpešta je zagotovo mesto vredno obiska. Je res veliko in sami smo si vzeli 3 polne dni za raziskovanje. Vse smo prehodili, da se pa tudi voziti s tramvaji ali avtobusi. Drugače morate vedeti, da je lahko res vroče po mestu, zato dobro razmislite ali bi šli poleti ali kateri koli drugi letni čas. Sami smo prvi dan imeli kar 38 stopinj. Smo se pa kljub temu imeli lepo in smo uživali. Budimpešta nam bo še dolgo ostala v lepem spominu.