Posted on

Beograd, glavno mesto Srbije. Sama sem bila tam enkrat, s tem da je pa brat bil tam že dvakrat. Oba sva Beograd obiskala ko sva bila na izmenjavi (več o izmenjavi v Aleksincu si lahko preberete TUKAJ). Mesto je lepo in vredno obiska. En dan bo čisto dovolj za ogled celotnega mesta. Mogoče če si pa vse skupaj ogledujete res počasi pa si vzamite kakšen dan več. V Beogradu boste zagotovo uživali.

beograd
Kaj si ogledati?

Beograd je čudovito mesto z veliko lepimi znamenitosti, ki si jih morate ogledati. Najboljše da se kar po mestu sprehodite, saj ni tako veliko, da ga ne bi mogli prehoditi.

  • Church of St. Alexander Nevsky

Cerkev je bila postavljena leta 1877, posvetili so jo Alexandru Nevskyemu, ki je v Rusiji še kako cenjen. Je pa to pravoslavna cerkev. Vredno je iti tudi v notranjost, kjer boste videli čudovite poslikave.

  • National Assembly of the Republic of Serbia

Državni zbor Srbije. Arhitektura te stavbe vas bo zagotovo očaral, saj takšne stavbe ne vidiš drugod. Boste pa državni zbor težko zgrešili. Zgradba je bila postavljena leta 1936.

  • Cerkev svetega Save

Cerkev so začeli graditi proti koncu 19. stoletja. Mislim, da je to tudi ena izmed znamenitosti, ki je must see v Beogradu. Sama arhitektura cerkve ne razočara. Je pa to pravoslavna cerkev. Oglejte si jo tudi notri, kjer je zlato okrašena.

  • Kalemegdan

Park z veliko spomeniki in s trdnjavo. Od tukaj je tudi čudovit razgled na en del Beograda. Park si zagotovo oglejte, tukaj se boste zagotovo sprostili in uživali v naravi.

  • Prince Mihailo Monument

Spomenik, ki je namenjen Mihajlu. Ta je bil zelo pomemben za zgodovino Srbije, saj je Beograd osvobodil pred Turki v 19. stoletju. Videli boste človeka, ki jaha na konju.

  • ZOO

Tukaj boste uživali tako odrasli, kot tudi otroci. Vstopnina za odrasle je 500 DIN, kar je nekje 4,25 EUR. Vstopnina za otroke pa je 300 DIN, okoli 2,55 EUR. V živalskem vrtu na primer lahko vidite belega tigra, bele kenguruje, alpake, kamelo in še marsikatero drugo žival. Za živalski vrt si vzamite nekje 2 do 3 ure.

  • Hiša cvetja

Muzej zgodovine Jugoslavije. Ko sem bila prvič v Beogradu, tu notri nisem šla. Sem pa zato šla zdaj. In pojdite tudi vi, če boste kdaj v Beogradu. Tako spoznate zgodovino Srbije in samega Tita. Je pa vstopnina 400 DIN, kar je 3,40 EUR. Vsaki prvi četrtek v mesecu pa je vstop prost.

Hiša Cvetja v ozadju
  • Sebilj česma

Arhitektura samega vodnjaka bo vas malo zavedla, saj v bistvu sploh ne izgleda kot vodnjak. So pa tukaj narejene tudi klopce, tako da lahko malo posedite.

beograd
  • Terazijska česma
beograd
Kje jesti/piti?

Srbska kuhinja je zelo okusna in v bistvu smo jo tudi mi navajeni. Kakšni čevapčiči in pomfri lahko v bistvu jeste marsikje v Beogradu. Prav tako imajo radi različne pečene zrezke. Meso imajo zelo radi. Lačni zagotovo ne boste prav tako pa tudi žejni ne. Restavracije in gostilne so na vsakem vogalu. Prav tako pa boste za kakšen zajtrk v Srbiji kar hitro na mizo dobili burek.

Prenočišča

Booking in pa Airbnb vam ponujata veliko ugodnih prenočišč že v samem središču Beograda. Za vse, ki pa radi kampirate sta v bližini tudi dva kampa, Kamp Dunav in pa Mini kamp Zornića kuća. Mi smo pa prespali v Stefan Plus Lodging, njihove sobe pa lahko rezervirate TUKAJ. Prenočišče je malo iz centra mesta, ampak je pa poceni. Prav tako so pa sobe res čiste.

Beograd je čudovito mesto, ki si zagotovo zasluži vaš obisk. Naj še povem, da vsi ki imate mogoče psa in bi radi z njim odšli v Beograd, najprej naredite Titer test protiteles. To je nujno potrebno, če hočete iti v Srbijo s psom. Prav tako je na ulicah veliko potepuških psov. Drugače pa nad Beogradom ne boste razočarani. Je tudi relativno blizu, tako da naredite kakšen vikend izlet.