Posted on

Kot sem v enem od blogov omenil, smo 10 let hodili kampirat v dolino Trente. Seveda skoraj vsak dan smo obiskali kakšen vrh. Enkrat smo se odpeljali v Log pod Mangart, kjer smo zagledali mogočni Mangart. Takoj nam je padel v oči, ampak tisto leto nismo šli gor. Mi še leta 2008 nismo imeli pametnih telefonov, tudi ne podatkov, zato smo se odločili, da ga raziščemo doma in se podamo na njega naslednjo leto. Še tisto leto je ga mama raziskala ter ugotovila, da sploh ni problem priti na njega. Sprintali smo si pot ter dodali na seznam za naslednjo leto. Naslednjo leto je že četrti dan padel na seznam Mangart, ki je visok 2679 metrov, ampak se pripelješ na višino 2055 metrov, na Mangartsko sedlo. Moram še povedat, da smo dva dni prej bili na Triglavu in to v enem dnevu gor in dol, tako da kondicije ni manjkalo.

mangart
Kako do Mangartskega sedla?

Najprej morate priti do Bovca ter se peljati za mejni prehod Predel ali pa gledati table Log pod Mangartom. Pred mejnim prehodom, ko se pripeljete na novi vijadukt, boste opazili table za Mangartsko planino ter sedlo. Po tej vijugasti cesti se peljete vse do sedla. Na sredini ceste vas pričaka tudi plačilo ceste, mislim da je okrog 5 EUR. Po cesti se peljite previdno, ker so tukaj tudi kolesarji in cesta je kar nevarna. Celo pot vas bo opazoval tudi Mangart. Peljete se tudi čez nekaj tunelov ter na cesti vas lahko pričaka čreda koz, kar je zelo zanimivo.

mangart

Na samem sedlu poiščite parkirni prostor. Ja, to še moram omenit, malo pred sedlom je tudi Mangartska koča.

Opis poti na Mangart:

Ker greste le na 2000 metrov vedite, da so tudi ponekod zajle za lažjo pomoč. Če imate s sabo otroke, jim dajte na glavo čelade, mi smo Mangart osvojili že tri krat in starša sta vedno poskrbela za najino varnost. Čelade sva imela na Mangart vedno. Poti ne morete zgrešiti, ker tukaj se poleti vijejo kolone ljudi. So pa tudi table ter oznake. Že na samem sedlu je zelo lepo, krasni razgledi, vedite pa da tukaj vedno piha, tako da imejte s sabo jakno.

Midva sva poleti imela tudi rokavice in debelo kapo, kdor še ni bil tukaj se mogoče temu smeje. No pa da dalje opišem našo pot. Greste čez travnik proti samem Mangartu. Mogoče, ko ga boste gledali si mislite, da tu gor ne boste nikoli prilezli, ampak boste videli da ni tako težko. Malo višje boste prišli do enega razpotja, piše slovenska pot ter italijanska. Pojdite gor po lažji italijanski, mi še nikoli nismo šli po slovenski, pravijo da je kar težka in nevarna. Tukaj boste prišli v malo plezanja po skalah, v pomoč vam bodo jeklenice ter klini, ni pa nič težko in nevarno. Po italijanski strani boste Mangart obšli po levi strani. Pogledajte na italijansko stran, kjer boste videli Belopoški jezeri ali Mangartski jezeri.

mangart

Ko pridete ven iz teh jeklenic postane pot bolj lahka, brez težav jo prehodite. Naletite lahko tudi na zaplate snega, kar je otrokom še posebej zanimivo, vem, da sva midva tudi uživala.

Malo pred samim zadnjim vzponom je spet razpotje, vi greste desno, levo pa gredo lahko izkušeni planinci na Jalovec. Boste videli, kot da imate Jalovec pred sabo.

Mogoče so zadnji metri najbolj naporni, to pa zato ker nekako veš da je vrh pred tabo, samo še malo moram, pa bom zgoraj. Tu je tudi najbolj krušljiv teren, zato pazite.

mangart
VRH

Na vrhu vas bo pričakal križ. Ko boste gori na vrhu, boste videli zakaj je tukaj tako lepo, pa še z lahkoto pridete gor. Mi smo vedno nekje v 2 uri in pol bili na vrhu, pa ne hodimo hitro, slikamo se na vsakih nekaj metrov. Zgoraj si poiščite malo zavetje in se naužijte razgledov.

mangart
mangart

Kot sem omenil, kateri je bil že na Mangartu ve kako je lepo in se vrača, tako smo se tudi mi. Če pa še ga niste osvojili in imate vsaj malo željo se pogumno odpravite gor. Tudi otroci, če so navajeni hoditi z vami v gore jih vzamite s sabo. Tudi midva s sestro sva prvič bila otroka in sva osvojila Mangart brez problema. S sabo imejte dovolj tekočine, pa tudi kakšen sendvič, ne pozabite pa na jakno. Ne bom pa vam solil pameti, ker če hodite po gorah itak sami veste kaj rabite. Blog o tem kaj mi damo v nahrbtnike oziroma kako se pripravimo za v gore si pa preberite TUKAJ.

One Reply to “MANGART je en izmed zelo obiskanih vrhov”

Comments are closed.