Posted on

Kateri smo ljubitelji narave, pohodništva vedno iščemo prijetne poti, tam kjer si imamo kaj za pogledat. Ni lepšega kot lepa narava in prijetni razgledi. Ko smo se dva krat odpravili na Mangart smo vedno gledali na italijansko stran dve jezeri, ki sta nas vedno prav vabili (naš obisk Mangarta si pa lahko preberete TUKAJ). Vedeli smo, da sta to Mangartski jezeri ali Belopeška jezera (Laghi di Fusine po italijansko). Včasih ni bilo teh pametnih telefonov, da bi lahko vse takoj našel, če nisi vedel kje se kaj nahaja. Tako je tudi bilo pri nam še tisto leto, zato smo se odločili, da moramo doma pobrskat kako priti do tja. Doma je mama pobrskala po spletu in smo se leta 2011 le odpravili do Mangartskih jezer.

Nahajajo se na Italijanski strani, takoj za Slovensko mejo. Sta samo dve jezeri, čeprav se imenujejo jezera, ležita v Julijskih Alpah na nadmorski višini 929 in 924 metrih. Lepo se vidi Mangart, saj tukaj tudi poteka zelo težka pot na njega ter Ponce. Če imate radi naravo ter radi fotografirate je to primeren kraj za vas. Sprehodite se lahko okoli obeh jezer, lahko še malo raziščete okolico. Mi smo tukaj prav uživali, saj je narava prav čudovita, naužiješ se lepot ter se sprostiš.

mangartska jezera
Kako priti do izhodišča?

Najprej se morate pripeljati v Kranjsko Goro, od tam pa se peljete naprej čez mejni prehod Rateče. Ko se peljete proti Trbižu, vedno bodite pozorni na tablo, ki kaže na levo za Belopeška jezera oziroma Laghi di Fusine. Lepa cesta vas hitro pripelje do parkirišča, kjer je tudi smerokaz ob potoku do jezera.

Najprej se sprehodite ob samem potoku, že sama pot tukaj je nekaj posebnega in prijetnega.

Hitro v nekaj minutah pridete do prvega jezera, ki vam bo vzelo dih. Odločite se za pot okoli jezera, ali po levi ali desni strani. Pot je lepo speljana in zelo prijetna. Kopat se v jezeru ne smete, čeprav te poleti kar vabi. Ne hitite, lepo počasi občudujte naravo ter se prepustite lepotam.

Kako do drugega jezera?

Do drugega jezera je treba iti malo naprej, če imate čas lahko greste po cesti peš, ampak se malo vleče. Lahko pa greste nazaj po avto in se peljete, tako smo tudi mi naredili. Imate tudi veliko parkirišče pred jezerom in tudi pred jezerom ob cesti je lepo urejeno. Tudi tukaj se da narediti krog okoli jezera, lahko pa samo nekje ob jezeru lepo uživate in gledate pogled na Mangart, ki vas prav vabi. Če imate slučajno avtodom lahko tukaj tudi prenočite, takrat jih je bilo ogromno.

mangartska jezera
Kaj si še ogledati?

Mangartska jezera so nekaj posebnega. Lahko naredite lep izlet, če imate radi naravo. Ker pa res ni izlet za cel dan, se lahko kasneje, če se vrnete nazaj po isti poti do Kranjske gore, obiščete naravni rezervat Zelenci, ki se nahajajo prav ob cesti. Pri gostilni parkirate in se v 5 minutah sprehodite do rezervata. Zakaj se ga splača pogledat? Ker je nekaj posebnega, prelepa narava ter zelena voda z vrelci ter prav navduši.

Izkoristite proste dni in se podajte v naravo, ne posedat na kavču. Narava je čudovita, samo obiskat jo morate ter se prepustiti njenim lepotam. Slovenija je mala, zato ni važno kje ste doma, do Mangartskih jezer ni daleč in danes imamo že vsi pametne telefone ter podatke. Tako da ni težko poiskat lokacije, kako do lepot priti. Po slikah pa se odločite, če se splača obiskat, nam se je in vsi smo bili navdušeni. Uživajte lepe dni v naši prelepi naravi, pa če je to dolina ali naše prelepe gore.

One Reply to “LAGHI DI FUSINE ali MANGARTSKA JEZERA”

Comments are closed.