Posted on

Grada Devin sploh nismo imeli v načrtu obiskati, pa no ja saj ko smo šli v Bratislavo sploh nismo imeli nekaj izdelanega načrta. Imeli smo načrt se sprehoditi samo po mestu, kaj bomo pa delali drugi dan pa nismo vedeli. Vse smo takrat poiskali sproti. V bistvu pa ga je mama našla na zemljevidu, ko smo bili v Bratislavi drugi dan. In po slikah je izgledal prav čudovit in takrat smo se odločili, da se zapeljemo do njega in vidimo grad tudi v živo. Seveda nismo vedeli koliko je vstopnina in, če je sploh možno da si grad ogledamo s psi. Kakorkoli že pa nas je na koncu grad res presenetil, saj je naravnost čudovit in, če ste kdaj v Bratislavi bi morali grad Devin obiskati tudi vi.

grad devin
ZGODOVINA GRADU

Grad Devin velja za enega najstarejših gradov na Slovaškem, to pa zato ker se grad prvič omenja že leta 864. takrat se grad ne omenja pod današnjim imenom, ampak je takrat imel ime Dowin. Je pa skozi svojo zgodovino menjal veliko različnih lastnikov. Grad je imel tudi svojo cerkev, ki je pa bila zgrajena nekje med letom 850 in 870 iz česa lahko tudi sklepamo, da je sam grad Devin starejši in, da so ga prvič omenili veliko let kasneje, kot je pa v resnici bil zgrajen. Grad so tudi malo obnovili, ampak v 20. stoletju.

grad devin
Kako do gradu?

Do gradu lahko pridete tako da samo v zemljevid napišete Devin castle ali Hrad Devin. Pred samim gradom je res veliko parkirišče. Seveda to je možnost, če ste v Bratislavo prišli s svojim avtomobilom. Iz samega centra Bratislave je oddaljen 13 kilometrov.

Za vse tiste, ki ste v Bratislavo prišli na kakršen koli drugi način, pa vozi tudi avtobus. Najti morate bus 29, ki pa ustavlja na postajališču z imenom Most SNP. Na avtobusu boste videli napis Opletalova, vi se pa potem peljete do postajališča Štrbska. Od tukaj bo potem nekje 5 minut hoje do gradu.

Ob parkirišču boste videli tudi hotel in restavracije. Tako da lačni in žejni ne boste.

Vstop v grad
Ogled gradu

Med samo visoko sezono je grad Devin odprt od 10. do 19. ure. Potem je odpiralni čas od novembra do marca od 10. do 16. ure. In v oktobru je odprt od 10. do 17. ure. Zadnji vstop je vedno pol ure pred samim zaprtjem gradu.

grad devin
grad devin

Vstopnina za odrasle znaša 5 EUR, otroci in študentje bodo pa za vstopnico odšteli 2,50 EUR. Lahko pa kupite tudi družinsko vstopnico, ki pa stane 10 EUR. Vstop psom ni dovoljen. Mi smo zato v grad vstopili 2 po 2.

Ogled celotnega gradu bo trajal nekje 1 uro. Lahko si vzamete tudi več časa. V gradu je tudi muzej in pa prav tako vam ponujajo tudi brezplačno streljanje z lokom. Meni to ni šlo ravno najbolje, saj sem vse puščice zgrešila. Ampak je pa bilo zanimivo.

grad devin
Muzej
grad devin

Prav tako je iz vrha gradu lep razgled na sotočje Morave in Donave ter pa tudi razgled na vso okolico okoli gradu. Ruševine gradu so res fantastične in malo boste dobili občutka kako so tukaj nekoč živeli.

Kaj pogledati v okolici?

Sprehodite se do sotočja dveh rek, kjer poteka lepa pot. Lahko tam tudi samo posedite in uživate v naravi. Od tukaj boste tudi videli, na kakšni pečini je bil zgrajen grad Devin. Ravno zaradi te pečine, je bila to idealna lokacija za grad.

grad devin

Prav tako si seveda oglejte Bratislavo, glavno mesto Slovaške. O našem obisku samega mesta si lahko preberete TUKAJ.

Grad Devin se vam zagotovo splača obiskati, če se kdaj nahajate v Bratislavi. Sam ogled vam bo vzel nekje 1 uro, ampak zagotovo ne več kot 2 uri. Malo se sprehodite tudi ob sotočju Donave in Morave. Uživajte v zgodovini gradu in sem prepričana, da se vam bo grad vtisnil v spomin.