Posted on

TRENTA je čudovita dolina, ki se nahaja na primorski strani in sega vse do Bovca. Po dolini teče reka Soča, ki je v poletnih mesecih prava atrakcija za ljubitelje vodnih športov in za ohladitev. Ja ohladijo se lahko najbolj pogumni, ker kdo je že bil ob reki Soči ve zakaj to govorim. Tudi jaz in moja družina se prva leta nismo namakali ali skopali v Soči, danes se jaz že brez problema vržem v mrzlo Sočo. Ko namočiš noge v Sočo čutiš kot neko bolečino, tako je mrzla Soča, ampak se na to mrzlo vodo navadiš, če se vsa leta vračaš.

Kaj si ogledati?

Če si ljubitelj gora ti res ni dolgčas, saj je Trenta obdana z njimi. Poti tukaj ne zmanjka, vse so lepo označene, samo držati se morate planinskih tabel in znakov. Poti in gore so v tem predelu za izkušene planince in tudi za tiste, ki niso podkovani v hribolazenju. Tudi mi prva leta nismo obiskovali visoke gore, ampak bolj po planinah, obiskovali slapove ter znamenitosti. V bližini je tudi izvir reke Soče, ki si ga morate pogledat, ter se lahko podate po Soški poti vse do Bovca. Soška pot poteka večinoma ob reki Soči, celotna je res kar dolga do Bovca, lahko pa greste nazaj do Trente z avtomobilom, če kdo pride po vas ali pa z avtobusom, no če ste nastanjeni v Trenti. Lahko prehodite samo en del poti in boste navdušeni in polni spominov.

trenta
Kugyev spomenik

Spomenikov ter drugih znamenitosti tudi ne bo zmanjkalo, saj jih ima Trenta kar nekaj. Na vsakem koraku se nekaj najde, kar se splača pogledat in obiskat. V sami Trenti ne smete pozabiti na Kugyev spomenik, ki gleda na goro Jalovec, saj je tudi legenda povezana z njim.

Botanični vrt in kopanje v reki Soči

Tudi na botanični vrt Trenta ne pozabite, ki je lepo označen. Seveda izvir Soče ter mala in velika korita Soče ne smete izpustiti, saj je to  glavna znamenitost ob reki Soči. Ko se boste podali v velika korita Soče boste poleti tukaj našli pravo kopališče, saj se obiskovalci ohlajajo v mrzli reki. Mi se tukaj še nismo kopali saj je vedno bila gneča, raje smo iskali bolj prostore, kjer smo bili sami. Takih mest je ob reki Soči precej.

Korita Mlinarice

Tudi korita Mlinarice se splača obiskati ter se sprehoditi ob šumenju vode. Te lepote te tako navdušijo, da jih ne obiščeš samo enkrat, mi smo se skoraj vedno  vračali na ista mesta pa se jih nismo naveličali, ker so res nekaj posebnega.

trenta
Slapovi v okolici

V okolici ne manjka tudi slapov, ki so vsi lepo označeni in dostopni za vse ljudi. Čeprav smo mi kampirali v Trenti smo se skoraj vsak dan vsedli v avto in se popeljali okoli, da smo obiskali te prelepe slapove. Včasih smo do teh lepot morali iti tudi vse do Kobarida in Bovca. Ampak to ni daleč in tudi pot  ni naporna. Ko pa prideš do določene točke, ki jo smo obiskali smo itak pozabili na tisto uro vožnje. V Bovcu je krasen slap Virje, ki ti res vzame dih.

Malo ven iz Bovca pa se v Logu pod Mangartom skriva slap Parabola. Če se tja podate, še boste našli več slapov, pot je lepo označena.

trenta

Če se peljete proti Kobaridu vas ob cesti očara slap Boka. Do razgledne točke se lahko podate po označeni poti. Mi smo šli tudi že nad slap Boka in se podali tudi po strugi, da smo ga videli bolj od blizu. Na razgledni točki pa smo tudi že bili večkrat v vseh teh letih. V samem Kobaridu pa je čudovit slap Kozjak, ki je tudi vreden ogleda. V Trenti se lahko podate po poti Suhega potoka, kjer vas pot pripelje do čudovitega slapa. Če pa hočete se lahko podate še dalje, kjer srečate in občudujete še več slapov. Tudi v dolini Zadnjice, ki je prav čudovita dolina obdana z vrhovi, pridete do slapa pod Komarčo ter Belopotoškega slapu. Če se tam sprehajaš zagotovo najdeš te lepote. Če ste ljubitelji gora in se radi podate malo višje vam poti ne bo zmanjkalo. Tudi mi v desetih letih nismo obiskali vseh vrhov.

trenta
Vrhovi

Trenta v okolici skriva veliko vrhov. Seveda najbolj sem vesel Triglava, saj sem ga osvojil že pet krat. Iz doline Zadnjice sem šel gor že dva krat. Popularen Krn, smo obiskali že dva krat. Seveda pa je Krnsko jezero pravi biser pod Krnom. Blog o Krnskem jezeru si preberite TUKAJ.

Tudi na sam Mangart nas je pot popeljala kar dva krat.

Da ne govorim o Kriških podih, kjer vas očara prvo Kriško jezero in če imate srečo srečate kozoroge in tudi planike. Ko se peljete proti Bovcu vas bo med potjo očaral Svinjak s svojo koničasto lepoto. Ni težko priti na njega, samo vam ne priporočam v vročini.

trenta

Iz Kluž smo se podali vse do Rombona, ki je znan po Soški fronti. Ta pot mi je ostala v spominu, saj so po poti rovi ter kamniti zidovi. Tudi Čuklja, ki je pod Rombonom ni ostala brez našega obiska, na katero smo šli iz Bovca.

Iz prelaza Vršič smo se podali tudi na Prisank, samo smo šli po najlažji poti, ker nismo vedeli kakšne so poti čez okna. Čeprav radi plezamo se ne podajamo radi na izpostavljene poti. Raje se vedno držimo varnih poti, ki vemo da jih bomo prehodili brez problema.

V dolini Zadnjice je kar nekaj poti. Lahko greste do Luknje in uživate ob pogledu na sfingo, tudi če greste samo do Doliča boste uživali na poti. Zadnjiški Ozebnik je zelo osamljen vrh, kjer boste mogoče sami in občudovali Triglav. Tudi na Prehodavce je luštna pot, ter pogledi vam vzamejo sapo.

Če se potepate po Bovcu, pojdite na gondolo in se popeljite na Kanin. Mi smo šli vse na Prestreljenik. Mi smo bili gor točno takrat, ko so snemali slovenski film Gremo mi po svoje. Takrat smo morali kar stati, ker so snemali en kader.

Odpeljali smo se tudi čez Vršič do Kranjske gore, kjer smo šli na Cipernik, tudi na Tromejo smo se podali. Gore, ki smo jih še obiskali bi lahko še našteval.

Otona in Rabeljsko jezero

Med Bovcem in Kobaridom smo tudi opazili tablo Otona. Pot te vodi po stopnicah navzdol in pridete do čudovitega dela Soče. Tukaj lahko tudi malo razhladite svoje vroče telo v mrzli vodi. No nam to tukaj ni uspelo, saj je voda res mrzla. Nazaj do avta pa kar zašficate, saj vas čaka vzpon po stopnicah. Če se podate čez Predel vas srpetine pripeljejo do Rabeljskega jezera, ki pa je prav prijetno za kopanje. Je pa to na italijanski strani. Nad jezerom si vedno navdušen, ko se tam potepaš. Sama Trenta pa ni daleč vstran od jezera.

trenta
Rabeljsko jezero
Mangartska jezera in Zelenci

Če pa ste že enkrat na Italijanski strani naredite en krog proti Kranjski gori in obiščete tudi Mangartski jezeri. Lahko si preberete tudi blog o teh dveh čudovitih jezerih, ki ga najdete TUKAJ. Pred Kranjsko goro pa ne pozabite na naravni rezervat Zelence.

Leta 2013 se je na naših počitnicah tudi pridružila nova članica, psička maltežanka Ajša, naslednje leto pa tudi Bučko, ki sta postala tudi prava dva hribolazca.

Ko smo vsa ta leta kampirali v Trenti in uživali v njeni okolici smo res uživali ter se naužili svežega zraka. Videli smo polno vsega, podali se v višave, včasih spali kar v mrzli noči. Ne nismo se naveličali teh krajev, ampak leta 2018 nam je prišla misel, da gremo gledat tudi malo v tujino. Obiskali smo kar precej lepot. Včasih si rečem, da je Trenta in okolica v mojem malem prstu. Poglejte si tudi prenočišča v Trenti, ki jih najdete TUKAJ.

Si pa lahko preberete več o našem dopustovanju v Trentu tudi TUKAJ.

3 Replies to “Trenta in njena okolica”

Comments are closed.