Posted on

Ko smo začeli hoditi v Trento na počitnice, še nismo imeli pametnih telefonov, saj smo prvič kampirali leta 2008. Prav tako se ne spomnim, da bi bil v kampu wi-fi, prav tako nismo imeli podatkov. Zato si poti nismo mogli iskati tam sproti, ampak smo si že prej vse natisnili na list papirja. Kot sem že mogoče v katerem blogu omenil, smo se en dan prej oziroma zvečer zmenili kam gremo naslednji dan. Leta 2010 so z nami v kamp Trenta, tudi podali prijatelji. Tako, da nas je bilo kar več, tako sva midva s Klavdijo imela tudi družbo, saj je punca bila stara kot jaz, fant pa je bil mlajši. Zvečer so se starši zmenili, da gremo na Prehodavce. Večinoma vsi rečejo Prehodavci, čeprav je pravilno Zasavska koča na Prehodavcih. Nahaja se nad dolino Triglavskih jezer, saj tukaj se nahajata tudi dve jezeri, ki spadata pod Triglavska sedmera jezera.

zasavska koča na prehodavcih

Na Prehodavce vodi 5 različnih poti, vse so nekako isto dolge, ker pa smo mi kampirali v Trenti, smo rekli, da gremo kar iz Trente. Na internetu je pisalo, da potrebujemo nekje 4 ure in pol, ampak mi smo rekli, da gremo lepo počasi, saj imamo čas, nikamor se nam ne mudi, saj imamo do izhodišča nekje 5 minut z avtom. Vedno smo si vse pripravili v nahrbtnik, tako hrano in pijačo, nikoli si nismo ničesar kupovali v kočah, zato so starši poskrbeli za hrano, da ne bomo lačni med potjo. Nekje ob 9 uri smo prišli do našega izhodišča.

Nekje med potjo

Izhodišče

Ko se peljete čez prelaz Vršič, se kar peljite v kraj Trenta. Od samega središča naprej proti Bovcu bodite pozorni, ker boste na levi strani opazili table ter zapornico. Tukaj ob cesti morate pustiti avto. Mislim, da boste našli svoj prostor za avto, ker koliko krat smo se mimo peljali, ni bilo nikoli vse polno.

Razgledi pri koči

Opis poti

Pot nato nadaljujete po cesti, saj vas tudi table tako usmerijo. Tudi tukaj po cesti boste opazili table, vi samo sledite tablo za Zasavska koča na Prehodavcih. Kar lep čas boste hodili po gozdu, kar v poletnih mesecih kar ustreza, da ni tako vroče. Če pa mene vprašate, ko se hodi po gozdu je kar hoja zelo dolgočasna, saj ti ne ponuja nikakršnih razgledov. Nam se nikamor ni mudilo, smo lepo počasi hodili, se pogovarjali. Seveda slikat nismo imeli ničesar, dokler nismo prišli ven iz gozda na travnato površino. Tukaj se vam odprejo že malo lepši razgledi ter naberete si lahko gozdne jagode, če jih imate radi. Tukaj boste tudi opazili lovsko kočo. Tej prelepi dolini se reče Trebiški dol. Tukaj si lahko poiščete prostor in vzamete kaj iz nahrbtnika ter se najeste. Ker do vrha je še kar precej pot. Tukaj ste nekje na polovici vaše poti.

Trebiški dol- Zasavska koča na Prehodavcih

Od same lovske poti se pot za nekaj časa položi. Vi samo sledite uhojeni poti naprej, dokler ne boste prišli spet do table. Videli boste napis Zadnjica, lahko pridete do sem tudi iz Zadnjice, pot je tudi zelo prijetna, ker mi smo tukaj prišli iz Zadnjice eno leto in smo šli na Zadnjiški Ozebnik. Vi sedaj nadaljujete pot na Zasavsko kočo, tabla vas usmeri desno. Od tukaj naprej postane pot malo bolj zanimiva, saj bodo na razpolago vedno lepši razgledi. Bo pa pot postala tudi malo bolj zahtevna, čeprav je vse do vrha široka mulatjera, moraš biti pazljiv. Posebej, če imate samo otroke, lahko hitro na katerem koncu pride do kakšnega zdrsa ali kaj podobnega.

zasavska koča na prehodavcih

Tukaj samo morate slediti poti, nimate kam skreniti, bo pa se vam priključilo tudi nekaj poti. Mi smo tukaj potrebovali kar precej časa se spomnim, ker so starši non stop fotografirali razglede. Jaz še takrat pri svojih 10 letih nisem imel fotoaparata, Klavdija pa je že imela svoj prvi fotoaparat. Kot pa sem že v začetku omenili, telefonov pa še nismo imeli za fotografirat. No, če bi danes vsi fotografirali, bi še dalj časa hodili na vrh, kot smo takrat. Mi smo takrat potrebovali skoraj 6 ur, ampak res smo hodili zelo počasi, več krat smo se ustavili in si malo odpočili. Tudi prijatelji so bili navdušeni nad samo potjo, mogoče jim je bila malo predolga, ampak so zmogli. Pri Zasavski koči na Prehodavcih pa je ves trud poplačan, saj vam se ponujajo prelepi razgledi na okoliške vrhove.

PRI KOČI:

Tukaj boste tudi opazili dve jezeri, kot sem omenil spadata pot Triglavska Sedmera jezera. To je tudi pomenilo, da smo mi videli že vsa sedmera jezera. Smo se tudi podali do teh dveh jezer. Eno jezero je bilo tudi še vedno precej v snegu in ledu. Tukaj si lahko tudi natočite svežo vodo, če vam jo bo zmanjkalo v nahrbtniku.

Tukaj v koči lahko tudi brez težav prespite, samo si morate posteljo prej rezervirat. Ponujajo vam tudi tople jedi ter pijačo. Prostora okoli koče je ogromno, tako, da boste našli sigurno en lep prostor za sebe in uživali en čas tukaj, ker razgledi so res lepi. Videli boste tudi napis Dolič in Triglav, saj nekateri gredo tukaj na Triglav, pridejo pa mimo sedmerih jezer. Ampak ta pot je res dolga in moraš nekje v koči prespati, če se boste kdaj odločili.

zasavska koča na prehodavcih

Pot na Prehodavce oziroma Zasavske koče na Prehodavcih je lepa in tudi dolga. Kondicije moraš imeti kar precej, saj 5 ur ali več hoje ni malo. Prav tako je dobro dat kaj v nahrbtnik hrane, pijače pa tudi ne smete pozabiti. Če imajo vaši otroci dovolj kondicije in so že navajeni hodit cel dan, naj gredo z vami. Pot zna biti kar vroča, zato ne pozabite na pokrivalo in kakšno kremo za sončenje. Nas vreme ni presenetilo, ampak nikoli ne veš kaj te čaka. Ker pa o tukaj res lepi razgledi vam priporočam, da to pot prehodite, ko boste imeli to možnost. Zasavska koča na Prehodavcih je zagotovo vredna obiska.