Posted on

Vedno preden smo se odpravili, pred leti, v Trento na dopust, smo si natisnili kar precej poti oziroma gor, kam se bomo odpravili v tistih dneh. Ker pred leti, npr. leta 2011 še nismo imeli pametnih telefonov, vsaj mi ne, prav tako ne podatkov in tudi v kampu takrat še ni bilo wi-fija, kot je to danes. En dan prej oziroma zvečer smo vedno v kampu pogledali kam se bomo naslednji dan odpravili. Zelo zanimiva točka se nam je daljnega leta 2011 zdela Čukla. Doma smo si vedno pot pogledali na internetu, ampak nismo točno vedeli kaj nas čaka in kako je vse skupaj v resnici.

čukla
Nekaj informacij o Čukli

Čukla je 1767 metrov visoka gora nad Bovcem ter pobočjem Rombona. Če nas še danes kdo vpraša v Bovcu, kje je Čukla, ne znamo pokazati. Vedno jo nekako iščemo, ampak ne znamo povedati, no približno bi znali pokazat, točno pa ne. Na sami Čukli so tudi potekali zelo težki boji, ko je tukaj potekala Soška fronta. Če pogledate malo po sami zgodovini, je bilo to težko obdobje, vsi kateri so se tukaj borili so preživeli zelo težko obdobje. V mrzlih dneh so morali tukaj prebiti kar precej časa ,visoko v gorah. Zato so še danes tukaj ohranjeni rovi iz takratnih časov, v nekatere lahko tudi vstopite, ampak vedite, da na lastno odgovornost. Mi smo v par samo notri pogledali, da pa bi prav vstopili v njih pa nismo, zaradi varnosti. Na Čuklo vodi samo ena pot, ki pa jo bom opisal v nadaljevanju.

Pogled na Rombon, iz Čukle

Preden pa se odpravite, pa vam priporočam, da se dobro opremite. Tukaj hodite večinoma časa po odprtem terenu oziroma poti, kjer je lahko poleti kar vroče. Mi smo imeli kar lepo opečene noge, tako, da so se nam nogavice lepo poznale. Med samo potjo ni vode, zato vode oziroma tekočine imejte raje več, kot premalo. Ne pozabite tudi na samo zaščito, kot je krema. Mislim, da tudi kakšna hrana ali sadje pride vsakemu prav. Čeprav hodite do vrha malo več kot 3 ure, je ne podcenjujte. Če pa imate čas, lahko od Čukle nadaljujete na vrh Rombona, pot je označena in nekje še 2 uri hoje.

Izhodišče

Kot sem že omenil, na vrh vodi samo ena pot iz Bovca, bolj natančno iz kraja Zavrzelno. V Bovcu sledite tablam za Kaninsko vas. V prvem križišču greste na ravnost, nato pa v drugem križišču sledite tablam za Rombon in se nato peljete kar do konca. Dalje se ne boste mogli peljati, tudi studenček boste opazili, to je tudi edina voda na začetku poti, ker dalje je ni.

Opis poti

Pri studencu boste opazili table, ki vas vodijo v gozd na pešpot. Nekje uro in pol, mogoče manj boste hodili po gozdu, ponekod je kar redek in po vojaški mulatjeri. Mogoče je ta del poti malo dolgočasen, saj nam ne ponuja nobenih razgledov in lepot.

Oznakam na začetku sledite za Rombon
čukla
DIGITAL CAMERA

Ko pridete ven iz gozda pa bo pot postala bolj zanimiva ter ponujali se vam bodo prelepi razgledi na okoliške vrhove. Ko boste vstopili na travnata pobočja boste prišli na planino Goričica, kjer stoji tudi lovska koča. Tukaj si lahko poiščete senco ter kaj prigriznete in se odžejate. Malo počitka med samo potjo tudi ne škodi, saj se tudi pot do sem na čase kar vzpenja.

Rovi ob poti

Pri koči nadaljujete po desni poti, je lepo sledljiva in hitro boste prišli spet na križišče kjer sta dve poti. Vi nadaljujete za Rombon desno in že po 10 metrih boste ob poti opazili spominsko ploščo. Tukaj je med vojno stala med vojaška bolnica. Od tukaj dalje boste opazili ogromno rovov, ki vas bodo spremljali ob sami poti. Nekateri so kar odmaknjeni od poti, če jih boste obiskali, je to na lastno odgovornost. Ker na internetu zaslediš, da še je na teh pobočjih ostalo ogromno vsega od vojne. Raje se držite poti in slikajte na daleč. Mi takrat nismo imeli dobrega fotoaparata in so slike kar uspele. Danes bodo te slike še lepše, ker tehnologija napreduje.

Pred vami se bo tudi pokazal prekrasen Rombon, ki se vam bo zdelo, da ste en, dva, tri na njem, samo resnica je drugačna. Opazili boste tudi na eni skali napis Čukla, na desno.

čukla

Na vrhu vas pričaka piramida, ki je namenjena boju na tem pobočju Čukle. Tukaj boste imeli res prelep razgled na Rombon ter Bovško kotlino.

Kot sem omenil, sama pot je lahko kar vroča. Mi smo vedno poskrbeli za zadostno količino vode, ampak po pravici povedano, tukaj nam je šla voda zelo na tesno. Včasih smo prinesli nazaj v dolino ogromno vode, tukaj pa je bilo takrat kar vroče in telo je potrebovalo vodo. Pot ni težka, je primerna za vsakogar, jaz sem imel takrat 11 let, sestra eno leto več. Tudi manjši otroci bi lahko pot prehodili. Sami veste koliko so zmožni vaši otroci prehoditi. Držite se označene poti, tako je najbolj varno. Pogledi vas bodo očarali, pa čeprav bo vroče, bo trud poplačan z razgledi. Ko boste v tistih krajih vam priporočam obisk Čukle, čeprav vam mogoče danes ni znana gora. Čukla je super ideja za izlet.