Posted on

Če imate radi naravo ter lepote se podajte enkrat v dolino Triglavskih jezer. Pravijo tudi Triglavska sedmera jezera, saj je v resnici po celotni dolini sedem velik jezer, je pa še kar nekaj malih, ki se ne imenujejo. Ta sedmera jezera imajo tudi svoje ime, ki jih bom v nadaljevanju tudi poimenoval. Mi smo se po dolini sprehodili že dva krat, vsakič po drugi poti. Sedmera jezera so nekaj posebnega, ko si tukaj bi naj raje kar tu tudi ostal, saj te ta narava kar privlači. Malo moraš imeti kondicije in volje, tudi če se podaš samo do koče pri Triglavskih jezerih. Na kratko bom opisal obe poti, mogoče komu pride prav in se bo odločil za ta pohod.

triglavska sedmera jezera

Prvič smo se podali na Triglavska sedmera jezera, ko sem bil star 10 let, sestra pa 12. Že prej sva oba sestro prehodila kar nekaj skob in klinov, zato smo se odločili, da gremo čez Komarčo. Ta pot ni za vse, če nimate radi skob in klinov, se tukaj ne spuščajte. Midva sva to pot prehodila brez kakršnih koli ovir.

Čez Komarčo;
Izhodišče:

Peljete se proti Bohinju in nadaljujete do slapa Savica, kjer je plačljivo parkirišče. Tukaj pustite svoj avto ter poiščete table za Triglavska sedmera jezera čez Komarčo.

triglavska sedmera jezera
Opis poti:

Pot vas najprej vodi po gozdu, vi samo sledite tablam za Črno jezero ter dom pri Triglavskih jezerih. Videli boste tudi tablo za izvir slapa Savice, lahko greste pogledat sedaj ali pa ko se vračate.

triglavska sedmera jezera

Ko vstopite v Komarčo, boste imeli kar nekaj zajl, skob ter klinov. Vsi ti vam pomagajo, da lažje prehodite to pot. Če imate vrtoglavice, se tu ne spuščajte. Tu sva midva s Klavdijo zelo uživala, saj imava še danes rada takšne poti.

Ko pridete ven iz Komarče boste hitro pri prvem Triglavskem jezeru, to je Črno jezero. Skriva se bolj v gozdu in je na višini 1319 metrih. Tu se lahko malo spočijete ter naberete moči za dalje.

triglavska sedmera jezera

Dalje pot ni več zahtevna in je lahka. Malo greste po gozdu, kar hitro pa pridete do jezera, to je dvojno jezero in daleč že vidite kočo pri Triglavskih jezerih. Pri koči se nahajata dve jezeri, drugo in tretjo na višini 1685 metrih. Ti dve jezeri se držita skupaj. Ko smo mi tu bili sta bili ločeni..

Če imate voljo pojdite kar dalje. Mi smo se podali od koče kar naprej. Tukaj več ne hodiš po gozdu, ampak po prelepi dolini, kjer te obdajajo prekrasni vrhovi na vse strani.

triglavska sedmera jezera

V eni uri smo prišli do največjega jezera to je Ledvička. Spustili smo se do jezera, kjer smo ugotovili, da je voda mrzla. Pogled na jezero je bil čudovit, modro zelena barva jezera te očara.

Ampak mi se nismo dali, šli smo še naprej do zelenega jezera. Saj tudi je bolj zelene barve, ker so v jezeru alge.

triglavska sedmera jezera

Dalje pa res nismo šli, ker bi drugače morali prespati. Eno jezero je še nato malo naprej, dva jezera pa sta pri Zasavski koči.

Mi smo za vso pot potrebovali skoraj cel dan. Midva s sestro sva navajena hoditi kar dolge poti. Nekdo, to pot lahko prehodi mogoče v 4 urah, nam se nikoli ne mudi in si vzamemo čas, večkrat pač počivamo, večkrat kaj damo v usta, seveda pa radi vsi slikamo.

Planina Blato;

Čez 4 leta, nas je spet vleklo, da gremo gledat Triglavska sedmera jezera, samo smo se odločili, da gremo samo do koče pri sedmerih jezerih in z nami sta šla tudi naša dva kužka, ki nikoli ne ostaneta doma. Drugič smo obrali pot iz planine Blato. Ta pot je pa primerna za vse, malo kondicije pa res morate imeti, da premagate kak klanec.

Izhodišče:

Spet greste do Bohinja in nato greste čez most za Staro Fužino. Nato opazite table za planino Blato. Peljete se kar en čas po makedamski cesti vse do planine. Tam boste opazili parkirišče, morate pa biti kar zgodnji, da najdete kak prostor. Videli boste rdeče table, ki vas usmerijo za Planino pri Jezeru, usmerite se na to pot, ki vas vse do jezera vodi po gozdu.

triglavska sedmera jezera
Opis poti:

Pri Planini pri jezeru boste videli eno kočo in tudi jezero. To ni jezero, ki bi spadalo k Triglavskim sedmerim jezerom. Boste videli kako je tukaj lepo, nekateri se podajo z majhnimi otroci samo do sem in uživajo ob jezeru.

Naša pot pa se nadaljuje naprej po klancu in gledamo table za Dedno polje. Po nekaj napora, nas pripelje pot do Dednega polja, ki ti spet vzame dih. Tukaj se pase živina in je kar nekaj pastirskih koč. Naužijte se teh lepot tukaj, naj se vam ne mudi naprej.

Table vas usmerijo naprej za kočo pri Triglavskih jezerih. Vi samo nadaljujete po označeni poti. Opazili boste tudi tablo za Črno jezero, sami se odločite, če ga greste gledat ali greste po poti naprej in boste to jezero spustili. Mi smo šli naprej do dvojnega jezera, ki pa je takrat bilo čisto drugačno. Tokrat pa sta se oba jezera držala skupaj. Poiskali smo si prostor ob jezeru ter uživali. Do sem piše, da je malo več kot 3 ure. Ampak če se ti ustavljaš, slikaš, moraš nekaj piti, občuduješ okolico, lahko pride tudi do 4 ure ali več. Nikamor se vam ne mudi, uživajte raje med potjo in si vzamite dovolj časa.

Triglavska sedmera jezera so nekaj posebnega, moral bi jih obiskati vsak, ki rad obiskuje hribe ter ima rad naravo. Mi smo oba krat uživali, naredili ogromno fotografij za spomin in vem da to ni bilo zadnjič.