Posted on

Slovensky raj je nacionalni park na Slovaškem. V tem parku je veliko sotesk in korit ter tudi prečudovitih slapov. V bistvu je park dobil ime zaradi vseh teh lepot, ki se v celotnem nacionalnem parku skrivajo. Je pa to zaščiten park, po njem pa se ne morete voziti z avtomobilom. Prav tako se plača vstopnina za Vstop v park, ki pa za odrasle znaša 1,5 EUR. Nacionalni park Slovensky raj je odprt skozi vso leto.

slovensky raj

Slovensky raj je tudi domovanje številnim živalskim vrstam, ko so na primer volk, ris in medved. Mi nismo srečali nobene od teh živali. No ja še dobro, ker srečanja s temi živali si pa ne želim, razen mogoče skozi avto.

Kot sem že omenila je Slovensky raj nacionalni park, kjer najdete veliko sotesk, slapov in korit. V tem nacionalnem parku imate res veliko stvari in sem prepričana, da vam ne bo dolgčas. V nadaljevanju bom opisala dve soteski, ki smo ju obiskali z družino.

SUCHA BELA

Najbolj obiskana soteska v Slovenskem raju, zaradi vseh lepot, ki jih vsebuje. Meni je bila naravnost čudovita. Nujna oprema so pohodni čevlji, saj bo veliko plezanja po lestvah, skakanja čez vodo in še marsikaj drugega.

Kje parkirati?

Parkirati morate pri turističnem centru v Podlesoku, kjer se tudi plača parkirnina za cel dan 3 EUR. Tukaj boste tudi plačali vstopnino v Slovensky raj. Potem pa morate samo slediti zelenim oznakam. To ne bo težko. Nam se je na začetku po soteski vse skupaj zdelo čudno, saj v soteski ni poti po kateri bi morali hoditi.

slovensky raj
Hoja po soteski:

Hodi se po strugi potoka, tako da morate skakati preko vode, včasih iti tudi čez vodo. Čevlji se vam bodo hitro zmočili. Pot gre tudi večkrat čez lepo narejene mostičke in pa kovinske mreže.

Leseni mostiček
slovensky raj
Kovinska mreža

Zraven tega pa so po soteski še lestve. Ampak tukaj bodite previdni, ker lestvice znajo biti res spolzke, da ne padete. Lestvice znajo biti tudi zelo visoke. Je pa zanimivo, da pa so lestvice res tik zraven slapov. Meni je bil del z lestvami najboljši, pa čeprav se bojim višine in mi je na lestvah srce malo hitreje bilo.  

Po celotni soteski boste hodili nekje 2 uri. Ko pa pridete do konca soteske pa vas pričaka prvo razpotje. Tukaj morate iti levo. Potem pa sledite tablam za Klaštorisko in pa za Podlesok.

Pot po soteski poteka samo v eno smer. Dol se ne vrnete po isti poti, kot ste šli gor. Pot navzdol gre po makedamski cesti, ki pa moram reči da se je meni kar vlekla. Nas je še v soteski dobil dež in ker nismo s sabo imeli palerin, smo prišli dol še kar premočeni. Je pa Sucha Bela prečudovita in vredna obiska, če se kdaj potikate po tistih krajih.

ZEJMARSKA ROKLINA

To je pa najkrajša soteska v Slovenskem raju. Štart je lahko pri jezeru Palcmanska Maša ali pa v vasi Biele Vody. Mi smo začeli pri jezeru. V jezeru se lahko tudi kopate, ko pridete nazaj. Prav tako kot v Suchi Beli morate tukaj tudi imeti obute pohodne čevlje. Je pa tukaj v Zejmarski Roklini res malo skakanja čez vodo. So pa še vseeno lestve in kovinske mreže po katerih boste hodili.

Pot smo torej začeli pri Palcmanski Maši.

slovensky raj

Šli smo po hribu navzgor in potem navzdol, kjer smo prišli do vasi Biele Vode. Tam vas bodo modri znaki usmerili levo. Kar kmalu boste prišli do majhne lesene hišice, kjer se pobira vstopnina za Nacionalni park Slovensky raj. Potem pa gre pot v gozd in pot poteka ob potoku. Kar kmalu se začnejo kovinske mreže in pa tudi lestve. Spet bodite previdni, ker je vse mokro in vam lahko hitro zdrsne.

Po končani soteski boste prišli do velikega travnika in tudi do koče z imenom Chotarna dolka. Tukaj imajo tudi živali, od zajčkov, konjev in koz.

Se pa morate tukaj usmeriti za modrimi znaki. Ker spet je to soteska, ki poteka enosmerno. Torej se v dolino vrnete po cesti in ne od tam od koder ste prišli. Sledite pa potem oznakam za Dedinky.

Zejmarska roklina je tudi čudovita. Pa čeprav je najmanjša soteska v Slovenskem raju se jo splača obiskati. Hoja po soteski bo trajala nekje eno uro in pol. Tudi tukaj nas je dobil dež, ampak za spremembo smo imeli ta dan zraven palerine.

Moje mnenje o Slovenskem raju:

Slovensky raj skriva veliko čudovitih znamenitosti. Narava tukaj je res čudovita in vredna vašega obiska. Res je, da je vstopnina, ampak spet pa ni tako visoka. Mi smo obiskali samo dve soteski, ampak če se kdaj vrnemo v tiste kraja bomo še zagotovo obiskali katero. Slapovi in ves adrenalin, ki ga doživiš v soteskah, tega ne srečaš nekje v Sloveniji.

Mi smo obe soteski obiskali z kužki. Kužki lahko vstopijo v Slovensky raj. Mi smo jih seveda nosili v nahrbtnikih, ker drugače bi bilo težko plezati po lestvah. Seveda pa kot sem že rekla bodite previdni, ker vam lahko po lestvah in po vsem drugem kar hitro zdrsne. Vse je mokro in res obujte si pohodne čevlje.  

slovensky raj