Posted on

Ste ljubitelji gora ter krasnih razgledov. Potem je Kamniško sedlo pravi kraj za vas, da se naužijete razgledov ter lepot. Pogledi vam segajo daleč na okoli, na krasne gore ter v Logarsko dolino. Zavedajte se, da rabite vsaj malo več kondicije za Kamniško sedlo, ni tako nedolžno, se kar namantraš, ampak se splača. Jaz sem bil na sedlu že dva krat, prvič sem bil pri 9 letih iz Logarske doline, drugič pa sem bil pri 17 letih. Vsakič je bilo drugače, ampak vedno lepo in Kamniško sedlo je nekaj posebnega. Nekaj metrov pod samim sedlom se nahaja koča, kjer vam nudijo hrano, pijačo ter prenočišče. Samo sedlo se nahaja na 1864 metrih in je med goro Brana in Planjavo. V nadaljevanju bom opisal obe poti, mogoče komu pride prav.

kamniško sedlo
Od slapa Rinka v Logarski dolini:

Zapeljete se v Logarsko dolino, vse do konca pod slapom Rinka je parkirišče. Podate se po označeni poti, ki je lepo speljana. Seveda na slap Rinka ne smemo pozabit, saj je nekaj najlepšega v Kamniško Savinjskih Alpah.

kamniško sedlo

Nato se podate po poti vse do Okrešlja. To pot lahko opravi brez problema vsak, ni pretirano težka in naporna. Tukaj lahko si tudi malo odpočijete in kaj pojeste v domu.

kamniško sedlo

Od Okrešlja dalje se podate po tablah za Kamniško sedlo. Najprej greste malo po gozdu nakar pridete na melišče. Mi smo tukaj hodili v mesecu juliju in se spomnim, da je bilo še kar ogromno snega, tako da smo morali do stene kar iskati lažjo pot.

Ko pridete do stene so vam v pomočjo zajle, pot je lepo varovana, ampak če nimate radi višine, ta pot ni za vas. Midva s sestro sva jo prehodila brez problema. Ko pridete ven iz te stene, pridete na travnik, in nato tudi na razpotje. Vi greste do koče na Kamniškem sedlu. Ko boste od zgoraj gledali dol kočo, boste videli zakaj je tukaj tako lepo, kakšni lepi razgledi se vam tukaj ponujajo. Če ste bolj izkušen planinec ter opremljeni se lahko podate na Brano, Planjavo ali Turško goro.

kamniško sedlo
Jermance v Kamniški Bistrici:

Naprej se pripeljite v Kamniško Bistrico, ter nadaljujete vožnjo naprej po cesti. Ko pridete čez en čas na razpotje, greste vi desno po gozdni cesti, vse do parkirišča Jermance. Ta pot je malo bolj lažja, z malo kondicije jo lahko prehodi vsak. Ampak prvič se ne odpravljate sem, prej kar nekaj prehodite. Mi smo se po tej poti tudi podali z našima dvema kužkoma in sta celotno pot sama prehodila. Seveda večkrat se ustavimo ter počivamo ter uživamo. Pot je tudi tukaj lepo označena, samo sledite oznakam ter planinskim znakom. No zadnji konec se je tukaj meni osebno kar vlekel, ampak razgledi ti dajejo moč in voljo da greš naprej. Na koncu pa je trud itak poplačan. Brana in Planjava pa te vedno spremljata pred tabo in ti vlivata energijo.

Če še niste bili na Kamniškem sedlu in radi zahajate v gore, se kar pogumno odpravite. Na vrhu boste videli zakaj je to sedlo nekaj posebnega, zakaj je tukaj tako čudovito. To morate sami preizkusit in doživeti. Seveda pa ne brez ustrezne opreme, ter nekaj dati v nahrbtnik, ker poleti zna tukaj biti kar vroče, telo pa mora dobiti tekočino. V koči pa lahko nekaj pojeste, če nimate nič hrane v nahrbtniku. Naj se vam ne mudi nazaj v dolino, ker na Kamniškem sedlu je čudovito, gore te gledajo in ti nudijo neki mir.

kamniško sedlo

One Reply to “KAMNIŠKO SEDLO za vse ljubitelje gora”

  1. Pingback: LOGARSKA DOLINA

Comments are closed.