Posted on

Zakaj bi med vikendi poležavali doma, raje se podajte v naravo. Tudi mi si večkrat vzamemo čas in gremo malo v naravo občudovat lepote. Lahko naredite en lep izlet v Logarsko dolino, kjer ne manjka lepot ter znamenitosti. Logarska dolina je primerna za vse ljudi, ne samo za tiste, ki imajo malo več kondicije. Lahko se sprehodite samo po dolini ter občudujete vrhove Kamniško Savinjskih Alp.

logarska dolina

Logarska dolina je 7 kilometrov dolga dolina in po njej se lahko peljete z avtom. Spada pod Kamniško Savinjske Alpe in je krajinski park. Najbolj znana znamenitost je slap Rinka, ki ga bom opisala kasneje. Že, ko vstopimo v dolino, ko plačamo vstopnino nam vzame dih. Po dolini se peljemo po vijugasti cesti, ki je obdana s pašniki, kjer se poleti pase živina. Na vse strani pa nas gledajo vrhovi gora, ki nas kar vabijo. Ko se vozite po dolini, boste tudi naleteli na hotel Plesnik in razne kmetije, kjer se lahko dobro najeste in okrepčate. Če pa imate kaj energije pa se lahko podate kar peš po celotni Logarski dolini, pot traja nekje 2 uri. Mi še te poti nismo prehodili, mogoče pa kdaj.

Takoj, ko stopite v dolino vas pričaka vstopnina, saj je park, ki ga morajo vzdrževati, zato vam naj ni težko dati nekaj evrov. Za osebni avto 7 EUR, motor 5 EUR, kombi 8 EUR, če ste pa s kolesom pa ne rabite nič plačat in tudi če ste avto pustili kje drugje se lahko brez plačno podate po dolini.

In kako priti do Logarske doline?

Če prihajate iz Štajerske, greste dol iz avtoceste za Šentrupert ter sledite tablam za Mozirje, dalje za Luče in Logarska dolina. Cesta je lepo označena, tako da ne bo težko najti.

Iz Ljubljane lahko greste po avtocesti in dol tudi za Šentrupert in dalje sledite, kot sem zgoraj opisala. Lahko pa greste za Kamnik, nato greste za Gornji Grad, nato za Kranjski Rak, Podvolovljek, nato sledite za Luče in dalje za Logarsko. Mogoče je pot malo daljša, ampak sami malo poglejte kje vam je boljše iti.

Kaj obiskati v Logarski dolini?
Slap Rinka

Največja znamenitost je seveda slap Rinka. Mi smo ga obiskali že tri krat in še te vleče, ko se potikaš v bližini. Ko ga boste enkrat, boste videli zakaj te vedno vleče. Je drugi najvišji slap v naši Sloveniji, visok nekje 105 metrov. Do njega se morate sprehodit dobrih 15 minut. Do njega lahko pride vsak. Tudi starejši se lahko lepo počasi sprehodite do njega. Vsi si vzamite lepo čas in pojdite do njega. Peljete pa se do konca doline, kjer imate veliko parkirišče. Ob slapu boste na desni strani zgoraj videli eno leseno hišico. To je Orlovo gnezdo, tudi zelo znana atrakcija v Logarski dolini. Sprehodite se do gnezda, notri je lokal in lahko kupite kakšen spominek. Iz Orlovega gnezda je še lepši razgled na sam slap Rinka. Poleti je ta slap kar obiskan, ljudje se kar nastavljajo pod slap, da jih hladi, saj zelo prši na vse strani.

logarska dolina
Okrešelj

Ne vem kako ste vi z kondicijo, mi smo se podali od tukaj naprej do Okrešlja. Pot je dolga nekje 1 uro in pol. seveda odvisno kje se ustavljate in koliko fotografirate. Tu ne smem reči, da je pot enostavna, da je za vsakogar, če res imate težave se ne spravljajte. Tudi v dolini je lepo in imate prelepe razglede. Če se pa podate po označeni poti do Okrešlja, vas med potjo še čaka ena znamenitost. Videli boste, kje izvira reka Savinja ter imeli boste prelep razgled v dolino. Stali boste tudi tik nad slapom Rinka. Pri domu na Okrešlju se lahko okrepčate in tudi kaj pojeste, če ste lačni. Lahko še malo raziščete okolico, če ste pri volji. Mi smo se podali tudi na Kamniško sedlo. Naša pot na Kamniško sedlo pa TUKAJ. Od tu je kar nekaj zahtevnih poti na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp.

POPRAVEK: dom na Okrešlju je letos pozimi pogorel, tako da do nadaljnega ne deluje

logarska dolina
Slap Palenk

Tudi slap Palenk je zelo znan in dostopen do vsakogar. Pri hotelu Plesnik, ki je ob cesti poiščite parkirišče in se podajte po cesti , ki je lepo označena do slapa. Je tudi vreden ogleda, saj je visok 78 metrov. Je bolj mogočen po kakšen deževju ali zgodaj spomladi, poleti ob suši je malo manj vode, to pa je itak skoraj pri vseh slapovih.

Je še nekaj slapov v Logarski dolini, mi jih še nismo obiskali, to sta slap Sušice in slap Rastočki. Lahko ju vi poiščete, ko se boste sprehajali po Logarski dolini.

Klemenča jama

Če se niste prišli sprehajat samo po dolini, se lahko podate na Klemenčo jamo. Samo, da ne boste kot mi, ko smo prebrali jama, smo mislili, da gremo v jamo. Takrat še nismo imeli pametnih telefonov, kot danes, da bi lahko pogledali kaj to je. Dobro, da smo imeli sabo v avtu svetilko in smo si jo vzeli s sabo. Pri domu Planincev je tabla 1 ura in smo se podali v jamo, tako smo mi mislili pred 11 leti. Da boste vedeli, to je krasna planina na višini 1208 metrih, kjer je tudi koča in prijazna oskrbnika. Pot ni naporna, poteka po gozdu in si res nekje v eni uri na Klemenči jami.

Klemenča jama

Malo nam je bilo takrat nerodno, ko smo iskali jamo. Takrat nam je oskrbnik povedal, da tukaj ni jame. So pa krasni razgledi na Ojstrico, Krofičko in ostale vrhove. Lahko obiščete tudi najdebelejši macesen pri nas, ki ima premer 150 cm. .

Najdebelejši macesen
Koliko si vzeti za ogled Logarske doline?

Celi dan imate kaj počet v Logarski dolini, samo čas si morate vzeti z družino. Lahko se sprehodite samo po dolini, lahko greste malo višje, odločitev je vaša kam se boste podali in koliko kondicije imate. Ker pa ste v krajinskem parku, spoštujte naravo in jo ohranjajte čisto.  Tudi mi se bomo še vrnili, samo mi se bomo podali malo višje, da jo bomo gledali od zgoraj. Logarska dolina je res super in vredna tudi vašega obiska. Imate tudi prenočišča, kjer lahko prespite. Oglejte si jih TUKAJ.