Posted on

Včasih iščemo predloge in poti kam se bi lahko podali na kakšen pohod z našim štiri nožnim prijateljem. Vedno več nas ima doma psa in iščemo kakšne pohodniške poti, da lahko gredo z nami. Zakaj bi moral ostali doma, če pa lahko gre z nami v hribe in še vesel bo, da bo z nami na sprehodu. Ko smo mi nabavili prvega psa smo tudi začeli iskat primerne poti , da jih lahko prehodi tudi pes brez problema. Seveda danes hodita z nami že dva in pohode prilagajamo njima, da lahko prehodita vso pot brez problema.

V nadaljevanju bom opisal 6 zanimivih pohodniških poti, ki smo jih tudi mi prehodili z našima dvema maltežanoma Ajšo in Bučkotom. Te poti sta oba brez problema prehodila ter z veseljem priporočam, da jih tudi vi. Ker pa so primerne  za pse, lahko te poti tudi prehodijo vaši otroci. Poti so lepo označene ter brez kakršno koli plezanja.

1. Hruški vrh čez Dovško Babo

Hruški vrh se nahaja v Karavankah in je 1776 metrov visok vrh, kjer se nam odpirajo prelepi razgledi na Julijske Alpe ter sosednjo Avstrijo. Najlepša in primerna pot, ki boste za njo potrebovali nekje 2 uri in 30 minut, je iz planine Ravne. Najprej morate iti proti Kranjski Gori, kjer v Dovjah pri Mojstrani greste za Dovško Babo, nato pa sledite cesti za Dovško Babo ter Ravne. Cesta vas pripelje do zapornice, dalje pa ne morete.

Vaša pot poteka naprej po cesti in sledite markacijam. Opazili boste tudi table, kjer sledite za Dovško Babo. En del poti poteka lepo po gozdu ter vas pripelje do planine Dovška Rožca. Tukaj si lahko malo naužijete lepih razgledov ter spočijete. V koči si lahko naročite tudi kaj za piti.

Nato pa nadaljujete navzgor za Dovško Babo, kjer hitro pridete na vrh. Tukaj nimate več sence ampak boste z vašim psom brez problema osvojili vrh. Na Dovški Babi se usmerite po grebenu, pot je lepo speljana vse do Hruškega vrha. Malo se boste spuščali malo vzpenjali, ampak ni težko. Vi pa boste uživali ob lepih razgledih. Na Hruškem vrhu vas pričaka klopca ter majhna kapelice. Vrnite pa se nazaj po isti poti.

Izleti v hribe s psom

Pot je zelo lepa ter varna z prekrasnimi razgledi za vas in vašega kosmatinca.

2. Smrekovec

1577 metrov visok vrh, ki se nahaja v Kamniško Savinjskih Alpah je gora, ki je vulkanskega nastanka. Lahko se peljete vse do doma na Smrekovcu in nato ste v pol urah gor. Najboljše pa da greste iz Belih Vod, kjer boste v 2 urah na vrhu in naredili krasen sprehod. Pripeljati se morate do Mozirja, nato pa cesti sledite za Bele vode. Vi se peljete samo ravno po cesti vse do križišča, kjer boste opazili tablo za kmetijo Brložnik. Tu boste opazili tudi parkirišče za par avtomobilov.

Izleti v hribe s psom

Dalje se podate po cesti in nato vas pot usmeri v gozd. Sledite samo znakom in tablam. En čas se sprehajate čez pašnike ter greste tudi mimo zapuščene kmetije. Kar lep čas boste hodili po gozdu skoraj do doma. Tukaj pri domu se lahko ustavite pogledate razstavo kamnin in tudi si kaj naročite.

Do vrha nimate več daleč, dobre pol ure se vzpenjate, kjer vas na vrhu pričaka piramida ter lep prostor za uživanje ter počitek.

Pes pot brez problema prehodi ter užival bo v sprehodu ter raziskovanju vonjav.

3. Nanos

Nanos leži v Notranjsko, Snežniškem hribovju in leži na višini 1240 metrih. Lep sprehod je do Vojkove koče na Nanosu. Pot nekje 2 uri lahko pričnete pri lovski koči Vojkovo. Avtocesto zapustite za Razdrto in se peljete po stari cesti naprej. Po kar nekaj ovinkih boste opazili tablo za Nanos in se usmerite na to cesto naprej. Ko se peljete en čas po cesti navzgor, boste desno opazili lovsko kočo ter table. Tukaj lahko pustite svoj avto.

Pri koči boste opazili table za Nanos, ter se napotite po kolovozu naprej. lepa razgledna pot vas bo vodila vse do Vojkove koče. Med potjo, če boste imeli srečo boste videli poglede vse do morja. Opazili boste tudi cerkev sv.Hieronima, kjer se splača ustavit ter pogledat cerkev vsaj od zunaj.

Izleti v hribe s psom

Vsa pot vodi po odprtem, zato je lahko poleti tukaj zelo vroče. Sami veste kako vas pes prenaša vročino, mogoče je bolje iti tukaj zgodaj spomladi ali v jeseni. Malo pred kočo je tudi oddajnik ter prelep razgled. V koči se lahko okrepčate ter najeste, pred kočo pa imate polno klopi in miz za malico.

Pot je lepo označena ter zelo lahka za obiskati. Edini problem je lahko poleti vročina, zato se sami odločite kdaj greste na Nanos.

4. Tromeja

Tromeja se nahaja v Karavankah in je vrh visok 1508 metrov. Že ime pove, da se nahaja na meji med Avstrijo, Slovenijo ter Italijo. Čudovit pohod iz Rateč vam z vašim psom vzame nekje 2 uri hoje. V samem mestu Rateče malo naprej od Kranjske Gore, poiščite parkirišče. Mi smo našli parkirišče blizu avtobusne postaje.

Od tu se napotimo v središče Rateč, kjer najdemo tudi table za Tromejo. Če je slučajno ne najdete, vam bodo prijazni domačini povedali za pot. En čas greste po cesti, nato pa se vzpenjate po gozdu. Pot je vse skozi lepo označena z znaki ter tablami. Večino se sprehajate po gozdu in senci, kar poleti prav paše.

Pot ni naporna ter vas po 2 urah pripelje na tromejo, kjer vam se odpre pogled na Avstrijo, Italijo ter Slovenijo. Videli boste tudi ne daleč vstran kočo na Avstrijski strani, kam se lahko tudi podate.

Čudovita pot na Tromejo je čudovit sprehod v poletnih dneh za vso družino.

5. Goli vrh

Nad Jezerskim v Kamniško Savinjskih Alpah se dviga, na višini 1787 metrih Goli vrh. Zgoraj imate prelep razgled  in ste v 2 urah iz Ravenske Kočne že zgoraj.  V Jezerskem se peljete do Planšarskega jezera in nato desno po cesti ob jezeru naprej. Ko pridete do križišča greste desno in se peljete vse do konca, tam vas čaka veliko parkirišče.

Na parkirišču poiščite table za Goli vrh, ne greste za Češko kočo, mi smo se najprej malo izgubili. Saj če malo pogledate po parkirišču hitro opaziš table in se usmeriš prav. Vsa pot je nato lepo označena vse do vrha. Med potjo se lahko ustavite pri Gorniškem centru, to je mala lesena hiška, kjer si lahko malo odpočijete in tudi kaj pojeste iz nahrbtnika.

Do vrha nato ni daleč in tudi večinoma hodite po gozdu. Na vrhu stoji križ ter imate prečudovite razglede na Storžič, Košuto, Jezersko…

Izleti v hribe s psom

Čudovit pohod, brez težav osvojen vrh za vas in vašega psa.

6. Veliki vrh ( Veža )

2110 metrov visok vrh v Kamniško Savinjskih Alpah je čudovita gora, razgledi pa še lepši. Iz planine Ravne boste na vrhu nekje 2 uri in 30 minut. Iz planine vodi kar nekaj poti, mi smo šli čez Zelene Trate. V Kamniku se peljemo za prelaz Črnivec, ampak v Črnivcu  gremo za Volovljek. V Podvolovljeku za barom Gams se usmerimo proti planini Ravne. Nato bomo kar nekaj krat videli table, kjer pa vedno gremo za planino Ravne. Na planini poiščemo primeren prostor za parkiranje.

Izleti v hribe s psom

Na tej čudoviti planini boste opazili pastirsko kočo. Sprehodite se do nje, kjer boste opazili table, kar po desni strani greste po poti naprej. pot je najprej kar položna, na kar se malo vzpenja po gozdu. Sledite tablam ter na enem križišču  gledate za Lučko kočo. Med potjo boste tudi opazili mizo in klopi, kjer si lahko odpočijete. Nekje pol ure pred vrhom vas čaka malo visokogorja, ampak ne boste rabili plezat po skalah. Zato se ne bojte, da vaš pes ne bi zmogel. Pot je brez težav prehodna vse do vrha, kjer vas pričaka mali Aljažev stolp. Če se tukaj sprehajate v jeseni, boste občudovali rumene macesne. Lep razgled boste imeli na Ojstrico, skoraj na dlani.

Čeprav greste na vrh čez 2000 metrov, je lahko dostopen za vse, pes ne bo imel težav.

Zakaj bi moral vaš družinski član ostati sam doma ali v varstvu. Vedno obstaja vrh, ki ga lahko vzamete s sabo. Od kdaj hodita z nami naša dva psa, vedno iščemo poti, ki vemo da jih bosta lahko prehodila brez problema. Ker med potjo ni vedno vode, vedite da je vaš pes tudi žejen. Zato tudi njemu vzemite sabo dovolj vode in mu jo večkrat ponudite. Ker v vseh kočah psi niso dovoljeni, ne silite pred koče. Poiščite prostor nekje vstran. Vedno se najde nekje prostor, da ste odmaknjeni od drugih. Tudi na hrano za pse ne pozabite, tudi oni so lačni od poti, tako kot vi. Te vse poti sta naša dva brez skrbi prehodila, je pa še kar precej vrhov, ki sta jih tudi že osvojila.

Tudi pes rabi sprehod na svežem zraku, zato kar pogumno z njim v hribe. Vi in pes bosta na koncu zelo zadovoljna.

2 Replies to “IZLETI V HRIBE S PSOM – 6 pohodniških poti, kjer lahko gremo z psom”

Comments are closed.