Posted on

Že prvo leto, ko smo bili na dopustu v prelepi Trenti (o našem dopustu si preberite TUKAJ) smo opazovali Kanin in gondolo, ki je vozila gor. Ko pa je potem mama delala načrte za naslednje leto pa je v načrt dala tudi Prestreljenik in Prestreljeniško okno od zgornje postaje gondole. Seveda sem se tega res veselila, saj sem tudi vedela da se bom gor peljala z gondolo. Prav tako pa so tudi slike iz vrha in od okna izgledale naravnost fantastične. Sama pot tudi ni tako zahtevna do vrha Prestreljnika in niti do okna. Če sem jaz takrat bila stara komaj 10 let, bratec pa 9 let in sva brez problema osvojila oboje, boste tudi vi brez problema prišli do Prestreljeniškega okna in na sam vrh Prestreljenika.

Prestreljenik in Prestreljeniško okno

Kako do izhodišča?

Za Kanin ste zagotovo že slišali. V Bovcu boste tudi opazili oznake za Kanin in pri spodnji postaji je tudi veliko parkirišče. Tukaj parkirajte in si kupite povratno vozovnico za gor in dol. Vozovnica za odrasle stane 20 EUR. 16 EUR vas bo vozovnica prišla, če ste upokojenec, dijak ali študent in tudi v primeru da ste včlanjeni v planinsko društvo. Vsi otroci do 15 leta pa imajo ceno vozovnice 12 EUR. Če vas pa karkoli drugega zanima pa lahko dobite tudi vse informacije na njihovi spletni strani: https://www.kanin.si/poletje-s/. za gondolo naj še opozorim, da si dobro poglejte ure kdaj vozi tudi dol, ker če zamudite zadnjo uro pa ne vem kako boste prišli nazaj v dolino.

Opis poti:

Ko pridete s gondolo do zgornje postaje oziroma do D postaje gondole morate nadaljevati po smučišču navzgor.

Prestreljenik in Prestreljeniško okno

Tukaj boste potem tudi videli oznake za Rombon in Preval, vi pa morate nadaljevati levo. Ko boste nekaj časa hodili boste pa opazili spet eno razpotje. Levo bo šla pot za Prestreljeniško okno. Mi smo prvo odšli do samega okna. Vi lahko storite popolnoma enako. Ko boste prispeli do okna boste že tukaj videli prelepe razglede. Skozi okno se vidi tudi na italijansko stran.

Tukaj imate potem dve možnosti. Lahko greste kar tukaj od Prestreljeniškega okna do Prestreljenika, ampak je pot kar izpostavljena in težka. Mi smo rajši šli nazaj do prej omenjenega razpotja in potem gor na Prestreljenik. Pot se od razpotja samo vzpenja in vas pripelje vse do vrha. Na vrhu imate majhen Aljažev stolp, vpisno knjigico in pa seveda čudovite razglede. Razgledi segajo na Kaninsko pogorje, Julijske Alpe, prav tako se pa lahko vidijo tudi Dolomiti in Jadransko morje. Na vrhu si kar odpočijte in se potem lepo počasi odpravite v dolino.

Gremo mi po svoje (film)

Mi smo tisto leto imeli tudi veliko srečo, ker smo naleteli na snemalno ekipo, ki so snemali film Gremo mi po svoje. Takrat tega nismo vedeli, ampak komaj doma smo nekje prebrali. Bilo je zanimivo, ker smo se morali umaknit iz kadra in lahko opazovali kako poteka samo snemanje filma.

Prestreljenik in Prestreljeniško okno
Snemanje filma Gremo mi po svoje

Kaj vam Kanin še nudi?

Prestreljenik in Prestreljeniško okno nista edina izleta, ki jih lahko naredite od zgornje postaje gondole. Od tukaj lahko še greste na Dom Petra Skalarja na Kaninu, Konjc, Lopa, Mali Kanin, Rombon, Visoki Kanin, Vrh Osojnic in še se najde. Tukaj si imate kar nekaj za začeti, pozimi pa lahko sem pridete tudi smučat, če ste ljubitelji le tega. Vse planinske poti tudi na: hribi.net.

Če pa iščete kaj lahko delate v okolici Bovca in okoliških krajev, pa si preberite še ta blog: https://potuj-z-nami.si/trenta-in-njena-okolica/.

Uživanje na snegu
Prestreljenik in Prestreljeniško okno

Prestreljenik in Prestreljeniško okno je zagotovo super izlet. Vsi ti razgledi vas ne bodo razočarali. Prav tako pa boste tudi uživali v vožnji s gondolo. Vam priporočam, da če imate radi gore in radi hodite po gorah, da daste tudi na vaš seznam Prestreljenik in okno. Oboje lahko obiščete kar v enem dnevu, kot smo to storili tudi mi. Bovec in okolica vam nudita tudi kar nekaj prenočišč, ker se zagotovo splača ostati v teh krajih več dni. Vsa prenočišča si oglejte TUKAJ.

2 Replies to “PRESTRELJENIK in PRESTRELJENIŠKO OKNO”

Comments are closed.