Posted on

Letos smo res dolgo lenarili doma, saj nas je karantena kar zaklenila v naše domove. Zato smo si rekli, da moramo te lepe dneve izkoristit in se spet nekam odpraviti. Prejšnjič smo lepo vreme izkoristili za Srednji vrh (blog najdete TUKAJ), ta vikend pa smo odšli malo dlje, v Vipavsko dolino. Ker smo že dalj časa na družbenih omrežjih opazovali, kako ljudje objavljajo Otliško okno, smo si rekli, da moramo to lepoto tudi mi videt. Ampak, ker je to zelo kratki pohod, smo se odločili, da bomo pot podaljšali do Sinjega vrha. Sinji vrh je 1002 metrov visok vrh iz katerega se pa vidijo razgledi na Vipavsko dolino in pa v lepem vremenu tudi na Triglav in Jadransko morje.

otliško okno in sinji vrh

Izhodišče:

Izhodišč je v bistvu kar nekaj, ampak mi smo izbrali pot od Izvira Hublja. Tukaj je potem nekje ena ura do Otliškega okna in potem še ena ura do  Sinjega vrha. Do izvira pa pridete iz Ajdovščine. Najboljše je, da si naredite navigacijo, ki vas bo pripeljala do parkirišča pri izviru. Prostora je kar veliko, je pa lahko kar hitro tudi vse zasedeno, zato se pa splača priti sem čim zgodaj.

Izvir Hublja- naše izhodišče

Opis poti (Izvir Hubelj-Otliško okno-Sinji vrh)

Pri Izviru Hublja boste opazili table za Otliško okno in Sinji vrh. Vi se kar podajte po tej poti, ki vas bo vodila po gozdu, kar je tudi super, ko je vroče, saj vam bo gozd nudil veliko sence. Med potjo do Otliškega okna, boste pa videli tudi informativne table o nastanku okna.

otliško okno in sinji vrh

Pot vas bo od tukaj, še vedno vodila kar po gozdu in vedno višje boste, vedno lepši bodo postajali tudi razgledi. Najprej boste prišli do Malega Otliškega okna, ki si ga tudi oglejte.

Malo Otliško okno

Potem se pa kar sprehodite dalje po poti, kjer se bodo razgledi začeli vedno bolj odpirati. Najprej boste prišli do skrinjice s vpisno knjigo in pa do žiga na drevesu. Imate pa tukaj tudi zvonec želja.

Čudoviti razgledi

Od tukaj se držite oznak za Otliško okno. Po nekje 5 minutah pa boste že prišli do Velikega Otliškega okna. Skozi njega je razgled na celotno Vipavsko dolino.

Od tukaj greste kar dalje po gozdu. Pot je ravna in nima ravno drastičnih vzponov ali padcev.

Med potjo

Ko pa boste prišli do smerokazov pa morate nadaljevati za Sinji vrh. Od tukaj je potem še nekje 40 minut hoje, tako kot vam bo tudi pisalo. Najprej bo pot šla po makedamski cesti, ki pa vas bo pripeljala do asfaltirane ceste. Ko pridete do sem kar nadaljujte gor, po cesti in na smerokazih sledite oznakam za Sinji vrh.

otliško okno in sinji vrh
Pot se vzpenja po asfaltni cesti

Cesta se bo začela kar vzpenjati in vas pripelje do penziona Sinji vrh. Tukaj vam nudijo pijačo in tudi hrano, tako da se lahko tudi tukaj ustavite.

Penzion Sinji vrh (v desnem kotu)

Od penziona vas bo gor vodila lepo speljana potka, po kateri pa po nekje 5 minutah dosežete vrh. Na vrhu si le spočijte, saj ste si to zaslužili. Sami smo od izhodišča in do vrha potrebovali nekje 3 ure hoje. To je seveda odvisno od posameznika, kako hitro hodi in kolikokrat se ustavi, med samo potjo.

otliško okno in sinji vrh
Krave na vrhu
Kamniti polž

Da pa še ne pozabim. Preden boste si ogledali Otliško okno, boste pred njim tudi videli, da se ena pot odcepi levo. Tukaj kar pojdite po tej poti in si oglejte še kamnitega polža. Tukaj je tudi klopa, kjer smo se mi najedli in se spočili. To vam ne bo vzelo preveč časa. Ta polž je res zanimiv, ker je narejen iz skal. Če ga slikate iz pravega kota, boste to tudi videli. Kamniti polž je pa postavil en gospod, leta 2005. in vse od tega leta je polž vedno večja znamenitost, zraven Otliškega okna.

otliško okno in sinji vrh

Preberite tudi kako se mi opremimo za v gore: https://potuj-z-nami.si/nase-priprave-za-v-gore/.

Kaj si še ogledati?

Seveda ne zgrešite izvira Hublja. Smo pa se mi ta dan podali še do Predjamskega gradu. Do sem je nekaj več kot 20 kilometrov. Sam Predjamski grad sem sama že obiskala, ampak v času osnovne šole, torej je od tega minilo kar nekaj časa. Z šolo smo šli tudi v notranjost, ampak z družino pa nismo šli, ker je vstopnina bila malo visoka, vsaj za nas. Je pa grad res prelepi od zunaj in, če ne drugače si ga tudi vi oglejte samo od zunaj. Predjamski grad je vklesan v 123 metrski steni in ravno to je čar le tega.

Za gradom so tudi skrivni rovi, ki jih je uporabljal Erazem Predjamski. Sama se spomnim, da smo takrat z šolo, od vodičke, dobili informacije, da so Erazma ubili na stranišču, zadel ga je namreč top. Predjamski grad je pa star kar 800 let. Je pa nekaj kilometrov vstran tudi Postojnska jama, kjer lahko vidite tudi Človeško ribico.

Vstopnina:

Vse pa seveda zanimajo tudi cene, tako jame kot tudi gradu. Ogled samo jame vas bo v visoki sezoni stalo 27,90 EUR, Predjamskega gradu pa 14,90 EUR. lahko pa v eni vstopnici dobite ogled jame in gradu, ta vstopnica pa stane 38,50 EUR na osebo. Mogoče se zdaj komu zdi, da cene pa niso ravno visoke, ampak moje mnenje je, da vsak najbolje ve koliko je pripravljen za kaj plačati. Imate pa tudi kakšne druge vstopnice, kjer si še lahko na primer ogledate tudi Človeško ribico in še marsikaj drugega. Cene teh vstopnic si lahko ogledate tukaj: https://www.postojnska-jama.eu/sl/vstopnice/. Prav tako pa na njihovi spletni strani najdete tudi odpiralne ure, da boste vedeli kdaj se vam kaj odpre in zapre.

Sinji vrh je res super in vam ponuja res čudovite razglede. Prav tako je pa čudovito tudi Otliško okno, skozi katerega je čudovit razgled. Poleti se le odpravite sem zgodaj, ker zna biti res vroče. Nam je bilo vroče, pa se še poletje prav začelo ni. Senca je samo do okna, potem pa jo je komaj da kaj. Poskrbite seveda tudi za zaščito pred soncem. Ne pozabite na primerno obutev in na pijačo v nahrbtniku. Vzemite si tudi kaj za jesti, ker do penziona pod Sinjim vrhom je dolga pot in boste zagotovo postali lačni. Kot sem rekla, če imate kaj časa pa se lahko tudi zapeljete do Predjamskega gradu, ki vas bo očaral, tako kot je mene. Če ne drugače se sprehodite do njega in naredite par čudovitih fotografij gradu. Uživajte in pa srečno pot na vrh Sinjega vrha in do Otliškega okna.