Posted on

Med samim dopustom v Trenti smo obiskali veliko vrhov in pa tudi planinskih koč. Kar dvakrat pa nas je pot zanesla tudi na Pogačnikov dom na Kriških podih. Le ta se nahaja na nadmorski višini 2050 metrov. Od doma so tudi čudoviti razgledi na okoliške gore in tudi na Trento (kaj si pogledati v okolici Trente pa TUKAJ). Oboje krat, ko smo obiskali Pogačnikov dom na Kriških podih, je naše izhodišče bila Zadnjica. Pot iz Zadnjice traja nekje 4 do 5 ur, odvisno od tega koliko kar se boste ustavili in kako hitro hodite. Je pa to tudi najkrajša pot. Najdaljša pa vas vodi iz Piščnice, kjer pot traja okoli 6 ur. V nadaljevanju vam bom opisala pot, ki smo jo mi prehodili.

pogačnikov dom na kriških podih

IZHODIŠČE:

Peljati se morate do 50. srpetine Vršiške ceste, kjer boste tudi opazili oznake za Zadnjico. Parkirate na velikem parkirišču, ki se nahaja tik pred zapornico. Nekoč ste se lahko zapeljali vse do notri, kjer so table, ampak danes to več ni mogoče. Na ta način smo zagotovo prihranili nekje pol ure hoje.

Zadnjica

OPIS POTI:

Od parkirišča se odpravite kar mimo zapornice in cesta vas bo pripeljala vse do starega parkirišča. Tukaj so tudi table, kjer se morate vi usmeriti za Pogačnikov dom na Kriških podih, to je leva cesta. Po pol ure hoje pa boste prišli tudi do spodnje postaje tovorne žičnice. Tukaj imate tudi klopi in mizo.

Svojo pot morate nadaljevati po gozdni poti, ki se bo pa začela vzpenjati. Čez poletje vam senca pride še kako prav in je po gozdu res super za hoditi.

Med potjo

Po eni ure hoje, od tovorne žičnice pa pridete tudi do majhne kapelice, ki je tik ob poti.

pogačnikov dom na kriških podih

Počasi boste tudi imeli vedno manj gozda in začeli se bodo odpirati tudi razgledi na okoliške vrhove.

Po nekje dveh urah pa boste videli tudi potko, ki se odcepi v desno. Po tej potki kar pojdite in prišli boste do Spodnjega Kriškega jezera. Zelena barva vas bo očarala. Tukaj si le malo odpočijte in si vzemite čas. Najbolj pogumni lahko v jezeru tudi zaplavate.

Ko si pa spočijete pa se vrnite na pot, ki ste jo zapustili in se usmerite gor po tej poti. Od Kriškega jezera in do Pogačnikovega doma na Kriških podih ni več daleč. Lahko pa med potjo vidite tudi kozoroge, kot smo imeli to srečo tudi mi.

Pred samim domom boste prišli tudi do razpotja, kjer morate iti levo.

pogačnikov dom na kriških podih
Razpotje, kjer morate iti levo

Dom boste že opazili in do njega vas loči potem še nekaj korakov. Okoli koče imate kar nekaj prostora, kjer se lahko vsedete in si odpočijete, ter se naužijete razgledov. Pod planinskim domom je tudi še eno Kriško jezero, ki ga boste zagotovo opazili. Do njega lahko tudi greste. Pogačnikov dom na Kriških podih vam ne nudi samo prenočišč, ampak tudi hrano in pijačo. Če hočete lahko svojo pot še kam podaljšate, mi je nismo nikoli, mogoče pa kdaj. Je pa tudi 40 minut vstran Zgornje Kriško jezero, ki pa ga žal mi nismo našli, tako da od tam nimam nobenih slik.

Pogačnikov dom na Kriških podih se že vidi
pogačnikov dom na kriških podih
Jezero, ki se nahaja pod kočo
Razgled na Trento
Pogačnikov dom na Kriških podih

Ta dom velja za enega najbolj obiskanih v Sloveniji. Kot sem že omenila stoji na višini 2050 metrov. Odprt je od 24.6. in do konca septembra. Koča vam nudi tudi prenočišča. Ljudje Pogačnikov dom na Kriških podih izberejo za postojanko, ko se podajo še kam višje v hribe. Od Pogačnikovega doma na Kriških podih se lahko podate dalje še na: Stenar, Bovški Gamsovec, Križ, Razor, Škrlatico in še marsikam drugam.

Za Pogačnikov dom na Kriških podih si le vzemite celi dan. Naj se vam ta dan nikamor ne mudi. S sabo pa ne pozabite vzeti tudi fotoaparata in pa tudi v nahrbtnik si dajte vodo in kaj za pregrizniti. Oglejte si tudi Spodnje Kriško jezero in si tudi tukaj vzemite čas za počitek. Pohodni čevlji so tukaj nujna obutev, v nahrbtnik pa si dajte tudi kakšna rezervna oblačila. Pot je primerna tudi za otroke, če so navajeni na tako dolge poti. Sama sem prvič to pot prehodila pri 10-ih letih in mi ni bilo težko ali pa naporno.