Posted on

Nekako vsi, ko iščemo kakšne izlete ali lepote po naši Sloveniji, najprej pomislimo na Gorenjsko. Moramo si priznati, da res Gorenjska skriva kar nekaj lepot, pa čeprav je vsa Slovenija lepa. Vsi nekako v poletnih mesecih hitijo na Bled ali Bohinj. Nas najbolj tja ne vleče, smo bili že nekaj krat, ampak da bi bili obsedeni s tema dvema krajema, pa ne. Tako je tudi ta teden pri nas padla Gorenjska, to je bil plan, ampak ne dolina, nas so vlekle gore. Spet je bila mama tista, ki je poiskala vrh, nekako hitro je našla Trupejevo Poldne. Ker z nami hodita tudi naša dva kužka je našla super pot, kjer večinoma hodiš ob potočku, da sta si lahko sproti hladila tačke.

trupejevo poldne
Tik pred vrhom

Trupejevo Poldne je 1931 metrov visoka gora v Karavankah. Nahaja se na sami meji z Avstrijo, saj so tudi pogledi na Avstrijsko stran fantastični. Bolj podrobno, vrh se nahaja nad Gozd Martuljkom, ki je zelo poznan za najlepši razgled na goro Špik. Na samem vrhu se nahaja velik križ, vpisna skrinjica ter zvonček želja. Na sam vrh vodi kar nekaj poti, ki pa so tudi različno dolge. Mi smo izbrali pot iz Srednjega vrha in je pisalo, da potrebujemo nekje 2 uri in pol. Seveda, če se ustavljaš in fotografiraš, ter med potjo kaj poješ se ta pot kar podaljša. Ampak mi si lepo počasi vedno vzamemo čas, hodimo zmerno, saj hojo prilagodimo našima dvema kužkoma.

Razgled, na desni strani vidite Špik

Parkirišče

Do Srednjega vrha se ni težko pripeljati. Peljete se za Jesenice in zapustite avtocesto. Peljete se naprej proti Kranjski gori, kjer v Gozdu Martuljek zavijete desno za Srednji vrh. Cesta je kar vzpenjajoča, nakar vas pripelje do omejenega kraja.  Dalje sploh ne morete, je pa tudi dovolj veliko parkirišče.

Preberite tudi o našem zadnjem izletu: https://potuj-z-nami.si/otlisko-okno-in-sinji-vrh/ .

Na parkirišču

Opis poti

Na začetku ni tabel za Trupejevo poldne, napotite se samo mimo kmetij po cesti.

trupejevo poldne
Pot vas vodi mimo kmetij

Na koncu zadnje hiše boste opazili čez pašnik potko, ki vodi v gozd. Pot vas kar lep čas vodi čez sam gozd, kar vas višje tudi pripelje do potoka Jerman. Potok vas bo kar lep čas spremljal, če imate poleg svoje pse, bodo zelo veseli, da se lahko včasih malo ohladijo.

Med potjo vas ne spremljajo table, prav tako ne rdeče oznake, ki smo jih vajeni, ampak table Alpe Adria.

trupejevo poldne

Med potjo boste tudi opazili tri lesene hiške, ena je tudi lovska koča.

trupejevo poldne

Od lovske koče dalje vas bo pot pripeljala tudi do ene prelepe dolinice, kjer je res prelepo. Mi smo se kar sedli na tla ter uživali na trati. Poti ne morete zgrešiti, ker je lepo shojena, čeprav ni označena.

Od tukaj dalje pa se pot začne med samim rušjem kar vzpenjati in je kar malo naporna. Ko pridete na sedelce se usmerite levo navzgor na Trupejevo poldne.

Pot med rušjem

Tukaj nimate več daleč, čeprav je tudi še malo vzpenjanja. Vedno bolj pa vas bodo spremljali prelepi razgledi na Julijske Alpe ter v sosednjo Avstrijo. Na vrhu ni veliko prostora, posebej ne pred samim križem, zato morate biti strpni, če se hočete sami poslikat. Prav tako je težko si poiskati nek prostor za uživanje. Mi toliko, da smo si malo našli prostor, da smo se poslikali ter posneli okolico, ker tisti trenutek ni bilo pretirane gneče. So pa začeli prihajat, zato smo se morali tudi umaknit, ker vem da drugi tudi radi slikajo čudovite razglede.

trupejevo poldne

Mi smo šli nato malo po poti nazaj in opazite pot na en razgledni vrh. Kako se imenuje ne bi vedel, ampak si tam lahko malo odpočijete in opazujete okolico, ki je res vredna vsega truda.

Še dve slikici, ki sta nastale med potjo:
trupejevo poldne

Trupejevo poldne je res en krasen vrh na Gozdom Martuljek, ki se ga splača obiskati, čeprav je malo tudi naporno. Ampak za vsak vrh se splača potrudit, če hočeš videt prekrasne razglede. Ne vem, če je ta pot za začetnike, lahko poskusite, ampak vzemite si čas in boste lepo počasi prisopihali na sam vrh. Boste videli, da se ga splača obiskati. Tudi otroci lahko gredo z vami, če imajo kaj kondicije. Smo srečali enega očeta, ki je šel s hčerkico, ki ni imela več kot 6 let. Sami presodite, če je Trupejevo poldne za vas in če ste dovolj v kondicijskih vodah. Vode imejte dovolj poleg, ker tudi to ne bi znal povedat, če je ta potok za pit. Mi navadno pijemo potočke, ampak sedaj ga ni nihče drug, kot naša dva kužka. Pa smo spet preživeli en lep sončen junijski dan v naših prelepih gorah.

Če ne veste kako se opremiti za v gore, pa si preberite ta blog, ki ga najdete TUKAJ.