Booking.com
Posted on

Končno so se umirili ukrepi Koronavirusa ter so se odprle občine, zato smo tudi mi za vikend, 23.5.2020, pobegnili malo v naravo oziroma v hribe. Tokrat nas je pot popeljala na Srednji vrh ki je visok 1853 metrov. Iz vrha so čudoviti razgledi na okolico in okoliške gore. Videli boste lahko Storžič, Grintovec, greben Košute, Kočno in Kalški greben.

srednji vrh

Kako do izhodišča?

Sprva se odpeljemo proti Kranj-vzhod in nadaljujemo vožnjo proti Preddvorju. Od tam naprej pa sledimo oznakam za Mače. V Mačah opazimo manjše križišče kjer se držimo desne in kar kmalu nas ozka cesta pripelje do parkirišča, lahko pa si pot malo skrajšamo in se po kolovozu odpeljemo višje (ampak seveda če nam uspe saj se makedamska cesta strmo vzpenja).

Opis poti:

Od parkirišča nadaljujemo po že omenjenem kolovozu, ki se strmo vzpenja. Kar kmalu pa nas oznake usmerijo iz kolovoza na pešpot ki se vzpenja naprej po gozdu. Pot se potem vzpenja po gozdu, na poti pa nas večkrat pričakajo tudi oznake da ne uidemo iz prave poti. Na vseh razpotjih pa moramo slediti oznakam za Srednji vrh.

srednji vrh
Eno izmed razpotij
Clusijev svišč
Planina Dolga Njiva

Stezica nas pripelje do dolge jase kjer opazimo tudi majhno hiško na planini Dolga Njiva, v ospredju pa imamo klopci kjer si lahko spočijemo svoje noge od hoje v hrib.

Od tukaj imamo do samega vrha še nadaljnih 45 minut hoje. Na poti (seveda če imamo srečo) pa nas spremljajo lepi razgledi in pa tudi veliko raznoraznega planinskega cvetja.

Vrh

Najprej boste prišli na greben, kjer morate iti levo. Kar hitro pa prispemo na vrh kjer opazimo lesen križ ter vpisno knjigico. Zgoraj se le odpočijte in naužijte lepih razgledov. Ko smo mi bili na vrhu nas je zeblo in nismo zdržali dolgo. Vse smo na hitro poslikali in odšli nazaj.

Preberite si tudi kako se mi opremimo za v gore: https://potuj-z-nami.si/nase-priprave-za-v-gore/.

Kaj si še ogledati v okolici?

Zapeljite se tudi na Jezersko. Tukaj se nahaja Planšarsko jezero, ki vas bo s svojo zeleno barvo zagotovo očaralo. Od tukaj je tudi kar nekaj izhodišč planinskih poti. Prav tako je tukaj izvir mineralne vode. To si natočite v eno prazno plastenko in si jo le privoščite. Na Zgornjem jezerskem lahko tudi prenočite. Si pa jih lahko ogledate TUKAJ. V okolici imate veliko za početi, tako da se vam kakšno noč splača ostati tukaj.

Obiščite tudi grad Brdo. Notranjost je čudovita in tukaj se najdejo tudi lovske trofeje Josipa Broza. Zagotovo nekaj kar morate videti. Oglejte si ga tudi od zunaj saj je res prelepo. Okoli je tudi park, kjer se lahko sprehodite. Ceno vstopnine in vse ostalo o tem gradu pa tudi TUKAJ.

Srednji vrh in okolica je super destinacija za kakšen vikend izlet ali pa da mogoče greste v te kraje na počitnice. Okolica nudi res veliko, imate gore za vse, ki radi planinarite in pa potem se vidi tudi kaj v dolini, če niste ravno ljubitelji pohodništva. Iz vrha vas razgledi ne bodo razočarali, samo pazite, da boste šli na vrh v lepem in jasnem vremenu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.