Posted on

Ker si zaradi koronavirusa ljudje letos (nekateri) ne bodo upali iti iz države, bodo iskali destinacije po naši prelepi Sloveniji. Res je lepa ima ogromno skritih kotičkov, prav tako si imamo kaj za pogledat. Ker smo deset let dopustovali v Trenti (več o tem tudi TUKAJ), smo se ogromno tudi vozili čez Vršič in raziskovali okolico Kranjske gore. Tudi tukaj bodo ljudje letos dopustovali, saj je nekako Kranjska gora zelo znano turistično mesto. Mi smo kar ogromno tukaj videli ter doživeli. Najbolj pogumni se lahko tudi kopate, ampak to v nadaljevanju. Opisal vam bom kaj obiskati v Kranjski gori in njeni okolici, če se boste tukaj potepali in greste mogoče prvič v te kraje.

kranjska gora
Kozorog ob jezeru Jasna
Naravni rezervat Zelenci

Mogoče ste že slišali za njih ali videli kje na družbenih omrežjih slike. So zelo priljubljena destinacija, ki je čisto blizu Kranjske gore. Lahko se sprehodite iz mesta kar peš, pot je speljana lepo ob cesti, nekje 1 uro in ste tam. Lahko pa se peljete proti Ratečam in opazite ob cesti v vasi Podkoren table ter na levi strani okrepčevalnico. Tukaj lahko parkirate ter se čez gozd sprehodite do Zelencev. 5 minut in že boste pri rezervatu, ki vas bo očaral v sami lepoti. Mislim, da sama slika dovolj pove, za več pa ga obiščite vi. Podajte se tudi na stolp, ki vam nudi fantastične razglede na samo jezero Zelenci ter okoliške hribe. Pot je primerna tudi za male otroke.

Jezero Jasna

Jezero se nahaja skoraj v samem centru, malo se sprehodite ven iz centra proti prelazu Vršič. Poleti je tukaj pravo kopališče, jezero kar vabi k kopanju. Pogumni in otroci bodo z veseljem zaplavali v jezeru v vročini. Lahko naredite tudi lep sprehod ob samem jezeru ter reki Pišnici. Ob jezeru je tudi znani kozorog, ki je atrakcija za slikarje in poziranje ob njem.

Kekčeva dežela

To je nekaj za naše najmlajše, ampak tudi za večje otroke. Midva s sestro sva bila stara 8 in 9 let in sva obiskala to prelepo deželo, kjer spoznaš junake, kot so Bedanec, Kekec, Mojco, Kosobrina, Rožleta ter teto Pehto, ki ponudi staršem tudi skriti napoj. Iz Kranjske gore vas v deželo zapelje posebni avtobus, prijavit se morate v turistični agenciji Julijana. Tam dobite vse informacije, tudi starši lahko gredo zraven. Cenik in vse najdete na: https://www.julijana.info/sl/aktivnosti/letne/kekceva-dezela. Po Kekčevi deželi, kjer spoznate junake in njihovo domovanje vas bo očaralo in doživeli boste lepo pravljico. Jaz sem bil navdušen in sem zelo užival. Več vam ne bom pisal, ker je najboljše, da jo kar sami obiščete.

kranjska gora
Prelaz Vršič

Sam prelaz je nekaj posebnega saj se lahko gor odpeljete z avtom. Lahko greste tudi peš, pot je lepo speljana po gozdu in označena. Tisti, ki pa imate radi kolesarjenje pa je Vršička cesta najbolj priljubljena med kolesarji. To cesto sva prekolesarila tudi midva z mamo, v 2 urah in 20 minut kolesarjenja v hrib, na višino 1611 metrov. Šla sva smer Kranjska gora in do Vršič. O tem kolesarjenju si lahko preberete tudi blog TUKAJ. Na samem prelazu vas bodo pričakale tudi ovce, kar je za otroke pravo doživetje. O fantastičnih pogledih vam ne bom govoril, ker si morate pogledati sami. Lep razgled boste tudi imeli na Ajdovsko deklico, ki se skriva pod Prisankom, samo malo se morate povzpeti mimo Tičarjevega doma naprej po cesti proti Poštarskem domu.  Če ste pohodniki se lahko tukaj podate kar na nekaj vrhov. Mi smo že bili na Prisanku, Slemenovi Špici ter Mojstranki.

kranjska gora
Tromeja

Ste že slišali za njo, je vrh, ki se nahaja med Italijo, Slovenijo in Avstrijo, vrh je visok 1508 metrov. V dveh urah ste na vrhu iz samega centra Rateč. Tromeja je zelo priljubljena pohodniška točka in jo tudi lahko prehodijo manjši otroci. Večinoma pot poteka po gozdu, na vrhu pa vam se ponujajo razgledi na vse tri države.

kranjska gora
Planica ter dolina Tamar

Ne smete si pozabiti ogledat naše velikanke v Planici. Ali se odpravite peš do same Planice ali pa se zapeljete z avtom, tam je veliko parkirišče, ki pa je tudi za plačati. Lahko se peš odpravite gor na velikanko po stopnicah. Lahko si ogledate Nordijski center Planica, kjer izveste ogromno zanimivega. Sedaj že nekaj let se lahko spustite po Zipline iz letalnice. Še sam tega nisem poskusil, ampak letos pa imamo to tudi v planu. Lahko pa naredite en lep sprehod še do doline Tamar. Več o dolini Tamar pa si preberite na https://potuj-z-nami.si/dolina-tamar/.

Planica
Dolina Tamar

V sami Kranjski gori lahko preživite lepe počitnice, vsak dan si lahko najdete neko aktivnost. Poleg naštetih se lahko še mogoče zapeljete do doline Vrat in slapa Peričnik. Blog lahko najdete TUKAJ.. Lahko greste čez mejo v Italijo in obiščete Mangartska jezera, ki so tudi vredne obiska. Več najdete na tej povezavi https://potuj-z-nami.si/laghi-di-fusine-ali-mangartska-jezera/. Prav tako pa se lahko odpravite na pohod na Mojčin dom na Vitrancu, samo izhodišče je pa smučišče Kranjska gora. Blog o tem pa najdete TUKAJ.

Če se boste odločili za počitnice v Kranjski gori ali njeni okolici, vam ne bo žal. Čeprav je Kranjska gora turistično oblegana, boste vedno našli prostor za sebe in svojo družino. Prenočišč se ogromno tukaj najde, poglejte na to stran, mogoče bo kateri apartma za vas: https://bit.ly/2Yk9344.