Posted on

Ker smo ljubitelji narave ter gora, se večkrat tudi podamo raziskovat kakšne slapove in razne doline. V Sloveniji je kar nekaj čudovitih slapov ter dolin. En takšen slap je Peričnik, ki smo ga že obiskali nekaj krat ter seveda se splača peljati dalje do doline Vrata. Na slapu Peričnik je nekaj posebnega, ker vedno, ko smo kje v bližini se odpeljemo do njega, vedno nas očara z njegovo lepoto. Obiščete ga lahko v vseh letnih časih, pozimi je še posebej lep, ko vse zmrzne in visijo ledene sveče. Edino pozimi, se morate malo sprehodit do njega, ker je cesta takrat zasnežena in teh nekaj kilometrov se moraš sprehoditi po snegu.

slap peričnik
Kako do slapa Peričnik ter do Doline Vrata?

Gorenjsko avtocesto zapustite za izvoz Jesenice ter se peljete vse do Mojstrane. Opazili boste smerokaze za Dolina Vrata. Vi se peljete čez Mojstrano in samo sledite tablam, v Mojstrani boste tudi opazili table slap Peričnik. Ceste ne morete zgrešiti, pripeljete se do Koče pri Peričniku. Tu parkirate ter se podate do slapu peš.

slap peričnik

Do doline Vrata se nato peljete še naprej do konca, kjer vas čaka veliko parkirišče. Tukaj piše, da je za plačati. Mi smo že bili tukaj kar nekaj krat in nikoli ni nihče pobiral parkirnine, tudi od tukaj smo šli na Triglav in nismo plačali parkirnine.

dolina vrata
SLAP PERIČNIK

Slap boste videli že od ceste, ki teče iz skale. Malo se ozrite in boste tudi videli table za slap Peričnik. Lepa pot, ki ni naporna, je speljana po gozdu, jo lahko prehodi vsak. Ko boste prišli do prvega slapu, ki je velik 52 metrov, boste videli zakaj vam pravim, da je nekaj posebnega. Tukaj morate malo pazit na svoje otroke, ker lahko hitro kateri zdrsne.

slap peričnik

Je pa še nekaj na tem slapu Peričnik, tega ne morete nikjer drugje narediti. Lahko se podate direktno za slap, malo boste mokri, tudi pazljivi morate bit, ker je spolzko. Ampak je nekaj najbolj čudovitega kar lahko doživite. Zato nas toliko krat vleče sem, ker se lahko fajn ohladiš pod slapom oziroma za slapom.

Ampak to še ni vse, če se podate po poti navzgor, vas pričaka še en slap, zgornji Peričnik, ki je manjši, nekje 16 metrov. Pot je tukaj nekako bolj strma in težja, ta pot ni najbolj primerna za vse. Lahko poskusite in se odločite, če boste nadaljevali. Midva z bratom sva vedno šla gledat tudi zgornji slap Peričnik. Tudi za ta slap lahko greste ter ga poslikate od zadaj.

slap peričnik

Tudi pozimi se splača obiskati slap Peričnik. Mi smo ga že dva krat. Res, da se kar namantraš že po cesti do slapu, nato pa še do slapu po gozdu. Ampak se splača, ker ko vidiš te ledene sveče ti vzame dih. Ko se tukaj pozimi potikajte, ne hodite pod slap, ker se znajo sveče topiti ter posledično padajo. Lahko pride do nesreče. Tudi od daleč je čudovit za slikati.

slap peričnik
DOLINA VRATA

Dolina Vrata je poleti najbolj priljubljena dolina daleč na okoli. Saj je zelo priljubljena izhodiščna točka za Triglav ter druge višje vrhove. Že sam sprehod po dolini Vrata je čudovit, je nekaj posebnega, saj se lepo vidi severna stena Triglava. Lahko se podate samo do Aljaževega doma, ki je od parkirišča samo par minut.

dolina vrata

Že tukaj je kar nekaj za videti, lahko greste do kapelice, se sprehodite malo okoli, lahko kaj pojeste v domu.

dolina vrata

Če pa greste po poti naprej, ki vodi proti Triglavu, vas po 10 minut hoje pripelje do najlepšega razgleda. Pred sabo imate severno steno Triglava ter vidite sam vrh, tu pa je tudi velikanski klin z vponko, ki je znan spomenik vsem žrtvam gora. Ko boste enkrat v dolini Vrata se kar sprehodite do sem, boste videli, da vam ne bo žal. Če ne morete na našega očaka, ga pa glejte od spodaj. Mi smo tudi od tukaj šli na Triglav in je pot kar naporna, ampak za mene je bila to mala malica.

dolina vrata

Do slapa Peričnik ter doline Vrata je lahko krasen izlet za vso družino. Lahko se peljete z avtom, lahko tudi pustite avto pri Koči Peričnik in greste do doline Vrata peš ali po cesti ali ob reki. Pričarajte sebi in svojim otrokom lep izlet, kot so ga najini starši nama. Slap Peričnik je meni najlepši slap, tako tudi dolina Vrata, saj te Triglav gleda kar v oči. Take lepe narave se nikoli ne naveličaš, vedno je nekaj posebnega.

3 Replies to “SLAP PERIČNIK in DOLINA VRATA”

Comments are closed.