Posted on

Lep pogled na Triglavsko severno steno imate že iz Doline Vrata. O tej dolini Vrata si preberite tudi TUKAJ. Ampak, če pa hočete še bližnji pogled in pa veliko lepši pogled na severno steno, pa se podajte na Luknjo. Luknja je v bistvu sedlo, ki se pa nahaja na nadmorski višini 1758 metrov. Zdaj nekateri jo izberejo samo kot neko vmesno postajo, preden se potem podajo na Triglav. Nekateri, takšni smo tudi mi, pa jo obiščejo zaradi razgledov, ki jih Luknja nudi in pa zaradi tega, ker veliko ljudi tukaj vidi kozoroge. Mi žal nismo imeli sreče s kozorogi, ampak smo pa videli prelepe razglede.

luknja
Pogled iz Luknje

Možni poti na vrh oziroma sedlo sta dve, ena je iz Aljaževega doma v Vratih in potem druga iz Zadnjice. Slednjo smo izbrali tudi mi, saj smo se na Luknjo podali, ko smo dopustovali v Trenti. Od tukaj pot traja nekje 3 ure in pol. Brez problema pa lahko pot tudi podaljšate na Triglav, Bovški Gamsovec, Pihavec ali celo na Morbegno. Vse te poti si lahko pogledate tudi na hribi.net. Preden pa nadaljujem pa si še lahko tudi preberete našo pot iz Zadnjice na Triglav. Blog lahko najdete kar na tej povezavi.

Izhodišče

Izhodišče je torej tako imenovana Zadnjica. Do sem lahko pridete ali iz Bovške smeri ali pa iz Vršiča. Kakorkoli že boste videli 50. srpetino Vršiške ceste in tudi tablo za Zadnjico. Peljete se vse do zapornice, kjer pa morate parkirati.

Zadnjica

Opis poti:

Od tukaj morate nadaljevati po cesti. Vse do velikega razpotja, kjer se je nekoč dalo parkirati, boste hodili nekje pol ure. Tukaj pa se morate potem usmeriti za Kočo na Doliču, to je v bistvu desna pot. Pot vas bo potem večinoma vodila kar po senci, dokler ne pridete do naslednjega razpotja. Tukaj greste kar ravno, desno je pa pot na Prehodavce. Pot se pa tukaj spremeni v pešpot in vas vodi vse do naslednjega razpotja, kjer greste spet samo ravno. Desno se pa tukaj odcepi pot čez Komar, ki vodi potem na Dolič. To pot sta prehodila že mama in Žan, ko sta že petič osvojila vrh Triglava. Ko boste nadaljevali ravno, pa se vam bodo začeli odpirati vedno lepši razgledi.

luknja

Pridemo pa spet na eno razpotje, kjer pa morate iti levo. Boste pa tukaj tudi videli oznake za Luknjo.

Razpotje, kjer morate iti levo

Pot se pa nato vzpenja vse do sedla Luknja.

Tukaj je potem veliko prostora, kjer si lahko odpočijete. V miru se tudi naužijte razgledov. Če pa hočete, pa lahko svojo pot kam podaljšate, seveda je to vaša odločitev. Da pa ne pozabim, velik del poti poteka po vojaški multarjeri. Ravno zato je pa pot tudi bolj zanimiva. Mogoče pa boste na sedlu imeli tudi več sreče, kot mi in boste videli kozoroge.

Na sedlu Luknja, kjer se zagotovo najde vaš prostor za počitek
Luknja

Kaj je v okolici:

Dolina reke Soče ponuja veliko aktivnosti. Nekaj sem jih tudi opisala v blogu Trenta in okolica. Je pa še veliko več znamenitosti, ki se vam jih splača obiskati. Lahko se na primer odpeljete proti Bovcu ali pa v drugo smer, Log pod Mangartom. V obeh smereh se najde nekaj, kar vam bo zagotovo zanimivo. Je tukaj veliko slapov, hribov in tudi kopate se lahko. Ti kraji so res super, tudi za kakšen dopust ali pa za kakšen vikend ali enodnevni izlet. Za prenočitev pa vam priporočam Kamp  Polovnik, ki se nahaja v Bovcu. Več o tem kampu pa tudi na: https://potuj-z-nami.si/kamp-polovnik-v-bovcu/ .

Reka Soča

Gor na sedlo Luknja poteka še pot iz Aljaževega doma v Vratih. Sama pot je krajša, za nekje 1 uro. Je pa tudi res, da bi pot iz Zadnjice bila veliko krajša, če bi lahko še vedno parkirali pri tistih razpotjih, ki sem jih omenila prej. Takrat, ko smo mi šli na sedlo Luknja, smo tako našo pot lahko skrajšali kar za nekje pol ure. Se kar pozna, to je moje mnenje, ampak nič pa ne moremo, da so v Zadnjici naredili zapornico. Kakorkoli že pa mislim, da je Luknjo vredno obiskati, saj z razgledi ne boste razočarani. Potem pa si na sedlu le vzemite čas in se potem počasi odpravite nazaj v dolino. Lahko si potem noge osvežite tudi v potoku Krajcarca, to bo res prijalo, po tako dolgi poti.