Posted on

Ker smo letos bili na počitnicah tudi v enem delu Češke, nas je Češka zelo prevzela. Rekli, smo si, da se v njo sigurno še vrnemo. En dan sem slišala po radio Ptuj reklamo, da se gre z agencijo Sonček za dva dni v Prago. Nisem dolgo razmišljala, vprašala sem brata, če gre z mano, seveda bil je takoj za in sva se šla hitro v agencijo prijavit. Prijavila sva se takoj med prvimi, saj nisva hotela čakat do zadnjega. Komaj sva čakala dan, da greva za dva dni v Prago in to tudi prvič brez staršev. Vedela sva da bo krasno, saj sva slišala, da je Praga tudi že božično okrašena.

praga
1.DAN

Odrinili smo iz Ptuja 30.novembra ob 2. uri zjutraj. Vedela sva, da je najin avtobus številka 1, saj je tudi šlo za Prago kar 6 avtobusov. Ko sva stopila na avtobus sva tudi videla, da je na najinem avtobusu gospod Marjan iz radia Ptuj ter vodnička iz agencije Sonček, gospa Anja. Hitro sva ugotovila, da bo luštno, ker gospod Marjan je res zabaven človek, se mu nasmejiš od srca.

Večino poti smo vsi prespali, pot nas je vodila čez celotno Avstrijo, kjer smo nato prečkali mejo in prispeli v Češko. Ker je pot le bila dolga, smo se tudi na počivališčih ustavljali ter se malo sprehodili. Prvič smo stali v Avstriji, drugič na meji Avstrija-Češka in nato še na počivališču pred Prago. V samo Prago smo prispeli okrog 10. ure. Ko smo si ogledovali mesto Praga smo morali vedno slediti naši vodički, ki nas je lepo vodila in nam vse lepo razlagala. Ogledali smo si:

 • Pražsky orloj (Praška astronomska ura)
 • Old town square
 • Chram Matky Boži pred Tynem
 • Kostel svateho Františka z Assisi
 • Dum u Minuty
 • Kostel Nejsvetejšiho Salvatora
praga
 • Prašna brana
praga
 • Obecni dum
praga
 • Karluv most
praga

Imeli smo tudi nekaj prostega časa, kjer sva si potem z bratom sama ogledala nekaj Prage.

Sledila je še eno urna vožnja z ladjico po reki Vltavi.

Ko smo šli nazaj smo si še ogledali Judovsko pokopališče, ampak samo od zunaj.

praga

Podali smo se nazaj proti avtobusu, ampak tukaj ni šlo ravno vse tako kot bi morali. Naleteli smo v takšno gnečo, da se sploh nismo mogli premikati.

HOTEL TOP:

Zvečer smo se le odpravili do našega Hotela Top, kjer smo imeli rezervirane sobe. Prvič sva videla takšen hotel od znotraj, lahko povem da sva bila zelo navdušena nad njim. Ker mi vedno hodimo kampirat in hotele opazujemo samo od zunaj. Tudi s samo sobo sva bila zadovoljna in prijetno presenečena. Po vselitvi v sobe sva šla midva najprej poiskat v bližino trgovino, da sva si nakupila nekaj prigrizkov za drugi dan.

Nato sva si ogledala tudi celoten hotel, ter povem, da sva se tudi izgubila, ker sva iskala pot nazaj do našega dela hotela. Hotel lahko rezervirate tudi vi na: https://bit.ly/2YQDGxn.

praga
praga

Ob 20. uri smo imeli večerjo, spet v prekrasni jedilnici. Večerja je bila samopostrežna. Večerja je bila nama osebno zelo dobra, jaz ki sem kar izbirčna sem jo pojedla z užitkom.

Po sami večerji pa smo imeli skupno druženje, seveda glavni je bil gospod Marjan, ki nas je tudi znal nasmejati ter podelil razne nagrade.  Midva sva se nekje po 22. uri odpravila v sobo spat, ker smo se morali zjutraj že zgodaj zbuditi.

2.DAN

Ob 8 uri smo bili zmenjeni, da gremo že iz hotela, pred tem pa smo še imeli zajtrk. Zajtrk je bil samopostrežni, tako da si si vzel kar ti najbolj ustreza. Z vožnjo smo nadaljevali do Cerkve Srca Jezusovega, ki jo je zasnoval Jože Plečnik. Zapeljali smo se vse okrog cerkve in potem šli prosti Praškemu gradu. Tam nas je avtobus odložil in do grada smo se sprehodili. Videli smo veliko različnih stavb.

Ko smo prišli do gradu pa je tam bilo preverjanje prtljage oziroma vsega kar imaš zraven. Pazite edino, ker ne dovolijo vstopa z prevelikimi nahrbtniki. Greste pa tudi čez detektor kovin. Ko smo vstopili na grajsko dvorišče smo si z vodičko ogledali:

 • Katedrala Sv. Vida
praga
 • Bazilika svetega Jurija
praga
 • Vyhlidka u Černe veže (razgledna točka)
praga

Sledilo je nekaj prostega časa, kjer sva se z bratom podala tudi na Velka jižni vež katedraly sv. Vita. Plačala sva 200 CZK po osebi. Gor vodi 287 stopnic, tako da kondicija bo potrebna. Prav tako pa so stopnice speljane v krogu, tako da se ti lahko tudi malo zavrti, kot se je nama. Na vrhu pa bo čudoviti razgled na vse strani mesta.

Po prostem času smo se skupaj zbrali in pa odšli proti avtobusu. Avtobus nas je nato odpeljal na parkirišče pri železniški postaji. Od tukaj smo se nato peš podali proti pivnici U Medvidku. Tukaj smo imeli plačano kosilo, golaž in njihove kruhove cmoke (Knedli) ter pa vrček piva. Kosilo je bilo odlično.

praga

Sledila je še pot proti avtobusu in pa potem povratek proti domu. Vožnja je trajala nekje 8 ur.

Najini vtisi iz Prage:

Praga nama bo ostala v lepem spominu, čeprav sva šla z agencijo, sva uživala. V teh Božično Novoletnih praznikih je Praga čudovita, lepo okrašena. Morate vedeti, da je tudi sedaj v mestu ogromna gneča, zagotovo bolj, kot druge mesece. Res je, ko greš sam v lastni režiji, mogoče več vsega vidiš, nisi odvisen od nikogar, imaš več časa. Zato se sami odločite kako se boste odpravili, ne bo vam pa niti žal, če greste z kakšno agencijo, ker tudi precej vsega vidite, vam razkažejo glavne znamenitosti in vam povedo zgodovino.

Midva sva uživala ta dva dni v Pragi, se zabavala ter sva vesela, da radio Ptuj organizira z agencijami take krasne izlete in to za malo ceno. Saj drugače se ne bi odpravilo kar 6 avtobusov v zlato Prago.

praga